Putin herrefolksrubbad

Putins storhetsvansinne.
Ryssland är i jämförelse med ”väst” ett mycket fattigt land. BNP motsvarar knappt Frankrikes eller GB:s och är betydligt lägre än Tysklands. USA:s BNP är minst 7 ggr större. Västvärldens demokratier är helt överlägsna när det gäller boendestandard och levnadsstandard i övrigt. Till ett lands levnadsstandard räknar jag inte antalet kärnvapen vilket antagligen Putin gör. Inte heller Putins eget jättelika sagoslott som ser ut som taget ur ”Tusen och en natt”. Det har utedassfolket inga problem med! Den snart av Putler ”färdigmördade” oppositionspolitikern Navalnyj avslöjade detta slottskomplex för ett par år sedan när han fängslats av gangstern i Kreml. Finns på internet.
Västs demokratier kännetecknas av flerpartisystem, demokratiska val, självständiga domstolar, yttrandefrihet, fri press-media, parlamentariskt system vid regeringsbildning mm. För att vinna val måste man tillgodose stora väljargruppers behov.
Ryssarnas levnadsstandard har inte prioriterats av någon regering eller tsar. Tsar Putin går i samma fotspår som tidigare tyranner. Ryssland är dessutom ett av världens mest korrupta länder.
15 milj ryssar har utedass som toastandard.
35 milj ryssar bor i hus utan toalettrum inomhus.
47 milj ryssar bor i hus utan varmvatten.
29 milj ryssar har inte ens rinnande kallvatten inomhus.
22 milj ryssar saknar centralvärme i sina bostäder.
Utrikesminister Lavrov måste ändå klaga på att det finns toaletter i Sverige som används av båda könen. Herre du milde patriark Kirill!
Ryssland har de senaste hundratals åren expanderat genom erövringskrig, t ex 2.a världskriget, där Sovjetryssland lade under sig ofantliga områden i Baltikum, Östeuropa o s v. USA lämnade dock övriga Europa och hjälpte länderna via bl a Marshalhjälpen. Utvecklingsmässigt fick Sovjetunionen (Ryssland) med lydstater under sin existens uppleva ett årligt tapp mot väst i levnadsstandard. I finska Karelen såg det ut år 1991 som om tiden stått stilla sedan 1930-talet. Orsaken är en tyrann i toppen och enpartisystem. Numera helt cementerat med hjälp av det halvmiljonhövdade KGB – FSB.
När Putindiktaturen inte förmår leverera standardhöjning till ”västs” nivå blir det återstående alternativet för tyrannen, krig, förslavande av grannländer och hot om förintelse av demokratiska länder. Helt och hållet sinnesrubbat av en dito härskare.
Väst agerade inte i tid mot Putins idol Adolf Hitler och lät sig luras att tro på Hitlers sagor under åren 1936 – 1939 och sedan blev det för sent och katastrofen drabbade världen. Vad vi nu ser är att ”väst” lärt sig läxan från 1930-talet och gått samman för att försöka stoppa denna nya imperiedrömmare Putin innan det är för sent. Vi har dock samma herrefolksfantasier att bekämpa som på 1930-talet och många ryssar känner sig uppenbarligen som en form av härskarfolk ”som Gud skapat” vilket anställda i hotell- och turistbranschen vittnar om.
Putin kan avlägsnas genom en palatsrevolution men det är mycket osäkert att han efterträds av en demokratisk regim som ägnar sig åt det ryska folkets väl och ve. Jag är pessimist och tror att den demokratiska världen får dras med galningar i Kreml i ytterligare tiotals år.

2 kommentarer

 1. jan sjöström

  Hej!

  Ryssland är i alla delar en produkt av sin historia. En
  storhetens narrativ har effektivt förmörkat verklighet.

  Vi som haft att göra med despotens sinne vet att inget
  annat än dennes egna vilja göre sig besvär. Ryssland
  är en stat som få andra. Sanningar existera inte, norm
  kommen ur förvirrade drömmar i egen storhet kan inte
  ge annat resultat.

  Lägg där till ett narcissistiskt samhällsideal, inpräntat i
  och av generationer, i eget syftet. Makten är Ryssland.

  Fruktan dess huvudsakliga instrument i självhävdelsens
  måsten. Ingen annan herre än mig m a o.

  Att demokratisera ett land så korrupt via frihetliga ideal
  är en omöjlighet. (Demokrati fungerar inte utan en
  respekt för annans vilja). Speciellt i ett land där enskild
  individ endast tillåts präglas via enväldets strukturer.

  Att avstå eller fördröja aktiv reaktion genererar endast
  kostnad som svårligen kan motiveras. Vi behöver i ett
  omgående eskalera sak och situation i en tydlig och
  kraftfull markering. Rysk aggression har ingen plats i
  en Värld där hela folkens nytta råder.

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Kan bara hålla med. Landet och dess ledning är en tragedi som varat i århundraden. Befolkningen har vant sig vid att vara ägd av tsaren eller diktatorn i likhet med hundar i en hundkennel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.