Matpriser i SVT debatt

I gårkväll var det debattprogram om matprisökningarna i SVT. På ena sidan konsumentintressen och på andra sidan representanter för handeln och en regeringsföreträdare. På sidan för konsumentintressen såg jag åtminstone två personer som jag anser tillhör extremvänstern, en vänsterpartist som varit (är?) bekännande kommunist och en vänsterdebattör som jag tycker ligger planekonomin och kommunismen nära. Konsument-vänstersidan attackerade genast ICA-handlare som de tyckte kunde minska prisökningarna genom att ta av sina ”enorma” vinster och redan där tyckte jag att det var klokt att gå över till Kunskapskanalen! Nettovinsten för privata handlare rör sig om mindre än 1% av försäljningen (omsättningen)!

Jag gör en ”servettkalkyl”. Antag att varje svensk förbrukar mat för 30 000 per år. Det blir 300 miljarder. 10 % prisökning blir 30 miljarder. Hela nettovinsten 1 % för dagligvaruhandeln rör sig om 3 miljarder och i en sund ekonomi är det otänkbart att driva företag på gränsen till bankrutt. Rena fantasierna. Icke desto mindre angrep extremvänstern just handlarna, specifikt ICA-handlarna.

Den stora ”vinnaren” i sammanhanget är staten, d v s vi genom momsen. På prisökningen 30 miljarder tar staten in 20 % i moms vilket på ett år ger 6 miljarder till statskassan som vi alla rår om. Vi kan anta att det finns 4 milj hushåll i Sverige. Delar vi 6 miljarder kr på 4 milj hushåll blir det 1 500 kr per hushåll. De flesta klarar sig utan en sådan liten allmosa men för familjer som har det svårt kan det vara pengar som gör stor verkan. Ännu bättre verkan får vi om en återbetalning av de 6 miljarderna kunde koncentreras till de verkligt behövande. Skulle vi råna dagligvaruhandeln på hela nettovinsten som är mindre än 1 % blir det 150 kr per hushåll. Det lilla jag hörde innan jag lämnade eländet i SVT var anklagelserna om att de giriga handlarna via en egentligen sund nettovinst på 1 % snodde konsumenternas pengar.

De 10 procentiga prisökningarna beror till 100 % på omvärldsfaktorer som handeln inte rår över. Planekonomivänstern har som vanligt inget vettigt att bidra med i diskussionen. Bara den egna propagandan mot ”kapitalet”.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.