Orban, Ungern och NATO

Orban fortsätter suga på Sveriges NATO-ansökan in i det sista. Ungern har sjunkit så mycket i demokrati- och korruptionsindex att Ungern av idag inte skulle godkännas i en medlemsansökan till EU. Orban hänvisar till ett inslag i Utbildningsradion för 5 (fem!) år sedan som beskriver den gradvisa nedmonteringen av demokratins grundvalar. T ex oberoende domstolar, fria medier etc. Efter detta program i Utbildningsradion för 5 år sedan har den gradvisa nedmonteringen av demokratin i Ungern fortsatt.

Målet är självklart att påverka EU så att EU blir snällare mot Ungern när det gäller frysta och kommande bidragspengar till Ungern. Ungern har fått enorma belopp efter inträdet i EU och en del är som sagt frysta i dagsläget. Huvudorsaken till Orbans trilskande är alltså Ungerns förhållande till EU och INTE Sveriges NATO-ansökan. Precis som Turkiets trilskande har inrikespolitiska skäl och behov av köp av stridsflygplan av USA. Jag känner lukten av bananrepubliker.

Både Ungerns och Turkiets trilskande kommer att fortsätta ända till Sverige blir mer påtagligt hotat av gangstern i Kreml.

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. brorson

  Är Sverige en demokrati? Det har inte gått fem år sedan Magdalena Andersson anklagade den nuvarande svenska regeringen för att följa ”Orbans handbok”. Naturligtvis ytterst förödmjukande för demokratiskt sinnade ungrare att användas som exempel på dåligheter. Men att dra upp ett så färskt exemel, hade kanske uppfattats som en inblandning i svensk inrikespolitik, och därför valda man ett äldre exempel.

  Och hur kan något vara ett bevis för bristande demokrati i Ungern, när Ungern gör som Sverige har gjort under minst 150 år, nämligen att regeringen har utsett domare? Är det mer demokratiskt. om domarämbetet har gått i arv från far till son i samma släkt under flera generationer? Kanske ett ”oberoende” rättsväsen, men ….

  Och slutligen: Är det svensk demokrati att främmande länders parlament ska avgöra Sveriges Nato-medlemskap, men inte svenska folket i folkomröstning eller val? Grundlagsändring kräver två riksdagsbeslut med mellanliggande val. Men nu har regering och opposition i samförstånd satt sig över grundlagens bestämmelse att all makt utgår från folket. För det är väl svenska folket och inte ungerska eller turkiska folket som avses?

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Helt kort. Enligt demokratiindex ligger Sverige mycket högt. Enligt min uppfattning är monarki ett minus för demokratin. HD utses av politiker men ej politiskt.Representativ demokrati är demokrati eftersom hela svenska folket inte kan folkomrösta om precis allting av uppenbara praktiska skäl. Folkomröstningar tillgrips ibland för att valda politiker är för fega för att ta ställning och stå för den.

   • brorson

    Alla juristdomare, och inte bara HD, utses av regeringen. Dessutom utses 3 / 4 -delar av ledamöterna i tingsrätter och förvaltningsrätter sam 2 / 5 -delar av ledamöterna i hovrätter och kammarrätter direkt av de politiska partierna, alltså efter partitillhörighet. Alla ledamöter tjänstgör som domare, med en röst var. Jag påstår inte att det svenska systemet är mindre demokratiskt än andra länders. Men jag påstår att svenska politiker, som öser galla över andra länder, borde tagga ner.

    Jag skrev inte att demokrati kräver folkomröstningar om ”precis allting”. Men frågan om Nato-medlemskap lämpar sig utmärkt för folkomröstning. Jag skrev inte heller att folkomröstning är det enda sättet att ge Nato-inträde demokratiskt legitimitet. Jag anförde som alternativ den ordning som gäller för stiftande, ändring eller upphävande av grundlag.

    Ett demokratiindex, som inte bara rankar Sverige högt utan mycket högt, ger jag inte mycket för. Det gangstervälde, som råder i Sverige, tyder på djupgående korruption och infiltration av politiska partier och myndigheter.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

     Tack för info. Håller med om utseendet av domare i HD och de domstolar som du nämner. Någon måste ju utse dem och kungen är för mig utesluten eftersom ”utseende” av kung är genetisk tombola. Lekmannadomare som utses av politiska partier i tingsrätt, hovrätt och andra domstolar borde vi avveckla. Det är ju dessutom tal om att göra det vid varje val och några skandaler har vi haft de senaste omgångarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.