Konsten att bortse från fakta i äldreomsorgen

Behoven inom äldreomsorgen kan förutses med rätt stor träffsäkerhet. I Storumans kommun visste vi redan för 6 år sedan att vi idag skulle ha 10 % fler äldre 80+. Egentligen borde vi ha statistik i tätare intervaller eftersom omsorgsbehovet ökar markant desto högre upp man kommer i åldrarna. Enligt vår ’äldreberedning’ är sannolikheten för demens vid 65 år 1 %, vid 80 år 12 % och vid 90 år 40 %. Om gruppen 80+ ökar med 10 % kan man på goda grunder anta att antalet dementa ökar betydligt mer än 10 %. Det är detta personalen på våra boenden ser i verkligheten och larmar om med ständigt ökande frustration. Men det är nog som Marianne Johansson bloggar om idag att när prioriteringarna kommer upp i kommunstyrelse och kommunfullmäktige är egen flygtrafik viktigare trots att vi redan med flygplatserna i Vilhelmina, Lycksele och Hemavan torde ha Sveriges förnämsta tillgång till flygplatser, ja vi är nog närmast i världsklass på det området. Inklusive trafik på Gunnarn kan vi nog med säkerhet inkassera guldmedaljen i världsmästerskapen i tillgång till flyg.

En faktor som är lite svårare att förutse är hur länge äldre vill och kan bo kvar i sina hem. Hemtjänsten utvecklas och personalen har allt högre vårdkompetens vilket bidrar till utvecklingen vi ser att man bor hemma i högre åldrar än förr. Anhörigvårdare är också en grupp som ökar och bidrar till samma utveckling. Det totala antalet platser i äldre- och demensboenden har tack vare detta ännu inte orsakat några större problem med att verkställa biståndsbeslut. Det stora problemet är enligt första stycket att äldreboendena har allt fler gäster som är dementa och mycket personalkrävande och denna utveckling accelererar. Den som var med på personalmötet på Tranan, jag var också där, inser att situationen nått den akuta nivån. Ordförandena har under de 7 år jag suttit i omsorgsnämnden predikat om den ökade vårdtyngden och de ökade personalbehoven utan att nämnden kunnat få pengar till personalförstärkningar.

År 2009 är ett svårt år för omsorgsnämnden med den budget som gäller. År 2010 kan bli mycket värre enlig den utveckling vi kan förvänta på kommunens intäktssida. Skall äldreomsorgen då ens kunna behålla befintlig personalstyrka krävs rena yxhugg i andra verksamheter i kommunen.

2 kommentarer

  1. ung idag

    de är alltid glädjande när någon tar på sig att jobba långsiktigt. Att synliggöra ett kommande behov för allmänheten är ett av de bästa sätt att kunna påverka i tid.
    Nu måste vi alla oavsett politisk syn ta oss en ”funderare” på hur vi vill ha det när vi blir gammal och behöver hjälp. De flesta av oss kommer statistiskt sett hamna i den sitsen…att bli gammal.

  2. kommunbo

    Hur ska vi klara äldreomsorgen i kommunen ? Hur mår våra politiker, öppna ögonen och se sanningen i vitögat !!!!!!! Vi får fler och fler gamla och dementa, var ska dom bo????? Vi kan inte blunda för verkligheten. Anhöriga gör ett jättejobb men det är väl till syvene och sist kommunens ansvar att hjälpa till när inte anhöriga orkar längre, som regel är de också gamla. Ska vi låta allt bara braka ihop ??? Omsorgsnämnden måste få en budget som klarar detta behov, så enkelt är det. Bygg fler platser för dementa, detta behövs. Svälj stoltheten om Gunnarns flygplats och ta hand om våra gamla, eller ska vi skicka dom med flyg söderut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.