Kommunal skärseld 2010

År 2010 blir ett svårt år för den kommunala sektorn, det signalerar SKL Sveriges kommuner och landsting. SKL begär också ett antal miljarder från regeringen. Om man ska hålla sig till verkligheten och inte leva i någon drömvärld, där allt är som förr och Storuman har 12 000 invånare, stundar svåra beslut. Vad som kan konstateras är att befolkningen minskar i samma takt som tidigare, minus 78 personer sedan samma månad förra året. Enligt beräkningar behövs nedskärningar år 2010 på 11 miljoner, oräknat troligen betydligt högre kostnader för ekonomiskt bistånd och oräknat x kr till att fortsätta trotsa staten med flyg på Gunnarn. Nya prognoser kan sannolikt också visa på mindre skatteintäkter för Storuman än hittills beräknats. Summan av kardemumman är att sparbetingen till nämnder och styrelser i slutändan sannolikt kommer att röra sig om 14-15 miljoner. Det motsvarar ett sparbeting för Umeå på 260 miljoner, om umeåbor ska förstå vad det handlar om. Om staten är mycket givmild kanske vi får 3-4 miljoner till men då återstår ändå nedskärningar i storleksordningen 10 miljoner. Var och en kan ju beräkna hur många anställda det rör sig om.

För år 2009 antog fullmäktige en budget som just då pekade på ett nollresultat. Det överskott som kommunen ska ha varje år enligt lag för god ekonomisk hushållning sopades bort när fullmäktige beslöt trotsa staten och anslå 4,1 miljoner i garanti för fortsatt flyg på Gunnarn. Dessutom finns för åratal framåt en förlusttäckning till industrihus på 2 milj per år d v s en ren hyressubvention till de hyresgäster som flyttar in. Ett beslut som ramlade igenom i beredande organ utan någon för mig märkbar offentlig politisk diskussion. Ungefär som något av naturen givet som att solen går upp varje dag. Den bistra verkligheten är att allt pekar mot ett underskott för 2009 på några miljoner

Kommunens ansvar är bl a skola och omsorg. Mellan åren 2005 – 2010 minskar antalet elever i grundskolan (ålder 6 – 15 år) från 768 till 608 elever, en minskning alltså med 160 st elever (-21%). Motsvarande 8 st normala skolklasser. Om vi antar en lärartäthet på 12 elever per lärare rör det sig om ca 13 lärartjänster. Som gammal skolräv vet jag fuller väl att man inte kan sätta sig och ta bort lärare på det sättet. Verkligheten gör sig alltid påmind, det är bara lite nyckeltalsfunderingar. Under samma tid ökar antalet äldre 80+ från 427 till 449 personer, en ökning med 22 personer (+5%). Vi vet också att i den gruppen ökar antalet dementa starkt när man närmar sig 90 och däröver. Verkligheten finns bl a på våra äldreboenden Tranan, Sibyllagården, Blåsippan, Backen, Vikbacka, Granhöjden, Stefansgården och inom hemtjänsten mm. Känner du någon som jobbar i de verksamheterna är det bara att fråga och du kanske har någon anhörig som brukare och gäst och på så sätt vet.
För att inte tala om LSS-boenden och människor i behov av stöd i olika former som också är kommunens ansvar.

Uppenbarligen behövs i enlighet med verkligheten, som lilla jag känner sig ganska oskyldig till, omstruktureringar i den kommunala verksamheten. Den s k osthyveln är ett synnerligen olämpligt verktyg i det som stundar med hänsyn till de stora förändringarna i brukarkategorierna.

3 kommentarer

  1. Ture Rönnholm

    Snälla Klas-Håkan R. Berätta vad konsult arvodena kostar Storumans kommunen i år och föregående år.

    Ture Rönnholm

  2. Håkan Rombe

    Det tar säkert sin rundliga tid på kommunalkontoret att utreda konsultarvoden och jag bor 3 mil därifrån. Bengt-Göran Burman använde konsultarvodena som argument i debatten inför valet 2006 och det var en stor summa då, om jag minns rätt några miljoner. Bl a hade man använt en viss konsult som sällskap vid diverse uppvaktningar i Stockholm mm. Den stora delen visade sig vara oskyldigare, t ex projektledare i diverse EU-projekt mm. Om jag minns rätt. Totalsumman på kontot konsulter går nog snabbt att få reda på men ska man ta reda på till vilka konsulter och till vad, vilket väl är det intressanta, blir det jobbigare, men förhoppningsvis inte för mig som frågar. Men jag ska höra mig för å kommunhuset nästa gång jag har ärende dit. Rent generellt kan man säga att det för små kommuner är billigare att anlita konsulter när kommunen själv inte har kompetensen som behövs än att anställa egna högt kompetenta människor inom ett antal specialområden så att man alltid själv har kompetensen när behovet råkar dyka upp med kanske mycket långa mellanrum.

  3. Marianne Johansson

    Jag tror att med de besparingar som kommunen kan komma att ställas inför, så kommer antalet elever i skolorna att minska ännu mer, när folk flyttar!
    Det har ingen betydelse om det går att flyga på Gunnarn! Folk vill ha bra dagis, förskola, skola, vård och kommunal service, annars flyttar man! Särskilt om man inte har sina rötter djupt ner i myllan i kommunen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.