I morgon avgörs elevernas och gamlingarnas framtid i Storuman

I morgon smäller det. Frågan om flygets vara eller icke vara ska avgöras av morgondagens fullmäktige. Vad jag försöker få in i min lilla skalle är hur vi i dessa svångrems- och nedskärningstider ska kunna baxa in en kostnad för egen flygplats i budgeten som är lika stor som ett äldreboende för 30 st gamla människor. Är man seriös måste man väl peka ut vilket äldreboende som ska stängas. Vikbacka eller Sibyllagården? Någon föreslår att kommunen ska låna till denna ’lyxkonsumtion’ som en egen flygplats utgör. Ja vi har till och med två flygplatser. Problemet med detta förslag är 1. Att det är ekonomiskt vansinne. 2. Att vad jag vet lån till konsumtion ska anslagstäckas. Tillbaka på ruta 1 alltså. Körs kommunens ekonomi i sank och lyxkonsumtion prioriteras framför skola och omsorg kommer folkets dom att bli hård. I morgon får vi se vilka som vill bli omvalda nästa period. Eller har jag missuppfattat allt? Min skalle är kanske för liten.

10 kommentarer

  1. Marianne Johansson

    tummarna för att förnuftet ska råda, vi har inte råd med Gunnarns flygplats! Vi är i skriande behov av fler platser inom äldreomsorgen! Och vi måste ge våra barn en bra skola!

  2. Inlands-banan

    Om förnuftet ska råda så bör man inte ställa flygplatsen mot vård, skola och omsorg. Det är kortsiktigt tänkande…
    Frågan om flygplatsen är mer i form av:
    – Vill vi satsa på utvecklingen och vad får det i sådana fall kosta?

  3. stefan

    Framtiden för elever och åldringar avgörs kanske i dag. Det är nog tolkningen av effekterna av besluten där det skiljer sig.
    Om det är bra för elever och åldringar att bo i en kommun som har politiker som vill avveckla kommunen så är det nog bra med politiker som lägger ner flyget.

  4. Inlandet 4ever men inte riktigt till vilken kostnad som helst

    När flyget och skola/vård/omsorg ska finansieras av samma plånbok är det ofrånkomligt att de verksamheterna kommer att ställas mot varandra. Flyg är inte kommunal kärnverksamhet och Storumans kommun kan inte ignorera rådande lagstiftning riktigt hur som helst och hänvisa till utveckling och tillväxt. Var stämmer man kommunen när den inte följer lagen?

  5. Inlands-Banan

    … men då är det nog så att alla eventuella satsningar ska vägas mot vård, skola och omsorg eller hur? Badhus, industrihus, Hemavanflyg (där kommunen satsar och har satsat STORA summor), Bredband med mera.

    En kommun som inte har långsiktiga strategier, visioner och drömmar blir snabbt omsprungen av de som besitter den förmågan.

  6. Marianne Johansson

    Kära ”Inlands-banan” Flyget ställs mot vård, skola och omsorg,vare sig du tycker det är förnuft eller inte!
    Eller ska vi börja trycka egna pengar i vår komun?

  7. Marianne Johansson

    Ja, ”Inlands-banan” vi kan inte leva över våra tillgångar, då måste vi anlita ”Lyx-fällan”
    Men jag tror att du tror att kommunen satsar mer pengar på Hemavanflyget än de faktiskt gör, och här finns en statlig upphandling. Men visst, Hemavanflyget får inte heller kosta skolor och vård.

  8. Marianne Johansson

    Av ca 28 miljoner står kommunen för ca 5!
    Det har uppstått en fördyring, därför görs inte allting färdigt i år, utan nästa år, och till det ska det sökas finansiärer.
    hemavans flygplats har till motsats mot Gunnarn, andra ägare involverade än bara kommunen. Det finns ekonomiska rapporter som kan ge dig en mer ingående redovisning av ekonomin i Hemavan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.