Begravning av 16:e storleken

Läste för några år sedan en obetalbar novell (skröna) av Torgny Lindgren som jag tror finns i i novellsamlingen "I brokiga blads vatten". Den handlade om begravningen av den kände författaren Tomas Mann 1955 och eftersom han skrivit mycket negativt om nazismen beslöt politbyrån i Moskva att Tomas Mann skulle få en Sovjetisk statsbegravning av 16:e storleken trots att Mann inte bodde i Sovjetunionen. Tomas Manns son tyckte väl att det var OK men förvåningen blev stor när det började anlända långtradare på långtradare med blommor. Jag tror det var fråga om 60 långtradare vilket var helt enligt regelboken för en begravning av 16:e storleken. Efter begravningen skyfflades blomsterberget ut i Bodensjön och blomsteravfallet bildade en halvö på vilken det senare byggdes ett hotell-restaurangkomplex. I den restaurangen satt Torgny Lindgren senare och förde samtal med en författarkollega. En skröna är ju en skröna. Allt är möjligt.

Kommunistiska statschefer får visst enligt samma regelbok en begravning av 20:e storleken och då kan man ju börja spekulera över begravningen av Kim Jung Il I Nordkorea. Det borde väl röra sig om minst 150 långtradarlass med blommor eller kanske ett containerfartyg fyllt med blommor. När man ser blomsterbergen i TV som tornar upp sig i Nordkoreas huvudstad verkar ju transporterna redan vara på gång. Frågan är hur stor halvö det blir  av det blomsterberget. Kanske byggs på denna blomsterhalvö en restaurang som vår pensionärsförening SPF Storumanbygden kan göra en gruppresa till och vörda minnet av Kim Jung Il.

Jag har tyvärr Torgny Lindgrens "I brokiga blads vatten" i mitt fjällbibliotek så jag har inte kunnat kolla detaljuppgifterna. Novellsamlingen kan köpas i pocketformat för en spottstyver från t ex Bokus.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Aroon

    Kommunismen kanske tillhör en religion som alla andra och då får man trots allt säga den får motstå ganska mycket kritik och förnedring. Med rätta kanske man ska säga. Men i alla fall ett plus finns det då, ingen person som talar negativt om den i andra länder blir hotad eller förföljd på samma sätt som Islam utövar. Vi säger oss ha religionsfrihet vilket betyder jag kan utöva vilken religion eller trsuppfattning jag vill utan att bli förföljd. Så långt är det riktigt. Men tänk om alla skulle få utöva sin religion. Kl 12 mitt på dagen vill en person stanna upp arbetet, lägga sig ner på golvet och be. En annan religion kan inte visa ansiktet när denne går in i skolsalen. Vad döljer sig under? En brottling eller terrorist som försöker skada någon? Tredje exemplet kan vara man vill dyrka en staty av något slag eller det ska serveras speciell mat på skolan eller på äldreboendet. Allt detta går bra om man gör det hemma. Offentliga platser, skolor etc där får man finna sig i de enhetliga regler som är antagna av ett land regering om som gäller för alla medborgare. Lika mycket som andra regler och lagar vi måste följa. Jag tycker det gått överstyr med den s k religionsfriheten. Sluta upp med daltandet!

  2. Håkan Rombe

    Svar till Aroon (2011-12-22 08:29)
    Mitt råd hur man köper noveller av Torgny Lindgren var förhastat. På Bokus är novellsamlingarna slutsålda. Ett bättre råd är att köpa på antikvariat. Boken ”Legender” innehåller alla noveller Torgny Lindgren skrivit och är på över 500 sidor. Leta på http://www.svaf.se så hittar ni hur mycket som helst till oftast mycket bra priser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.