Finland modern demokrati

Finland väljer president i dag. Finland utser inte sin statschef genom genetisk tombola som jordens fåtaliga kungariken gör. Finlands statschef kommer att åtnjuta respekt vid samtal med andra demokratiskt valda statschefer. Samtalen kommer inte att betraktas som "waste of time" eftersom de genomförs mellan likar som förutsätts ha tillräckligt mellan öronen. Presidenter (statschefer) i demokratiska länder tillsätts genom allmänna val.

Kungahus, prinsessor och prinsar kan ha ett historiskt intresse men är i vår moderna värld pinsamma att ha i ett modernt lands författning. Eftersom de tillsätts genom genetisk tombola kan resultatet dessutom bli halvsekellånga pinsamheter i våra mellanstatliga relationer med andra mer demokratiska länder. För att inte tala om de pinsamheter som regelbundet inträffar i vårt eget land.  Till skvallerindustrins stora glädje (och nettovinster).

Men en del människor har ett starkt behov av något metafysiskt, horoskop, andar, kungar, drottningar, prinsar, prinsessor, stjärntydning, slagrutor mm. Det är väl därför vi har kvar den historiska relikten monarki. Eller kanske vi är så försvagade att vi inte orkar kasta av oss monarkin. I likhet med Martin Ljung i monologen "Viking" som var så svag att han inte orkade kasta bort den tunga sten han bar på.

Etiketter: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>