Bensinskatt, vilket tjat!

Vi har många typer av skatter, moms på konsumtion, skatt på cigarretter och alkohol, skatt på arbete, extra skatt på studier och flit ( s k värnskatt som ska värna oss från studier och flit?).

Vi har också skatter på el och drivmedel eftersom konsumtionen påverkar klimatet mm. När det blir tal om skattehöjningar på bensin och diesel då brakar det loss på riktigt som när barn hindras från att gå loss på godishyllan i butiken. Är det något religiöst över just bensinkonsumtionen? Ingen klagar på momsen på mjölk!

När jag vistas i trafiken, i naturen eller på sjön ser jag en massa konsumtion av bensin helt i onödan. 50% av bilisterna kör regelmässigt fortare än hastighetsgränserna, olagligt,  vilket kostar extra bränsle  i en exponentiell skala. Jag har en hypotes om att det är fartdårarna som är extra högljudda i frågan om skatterna på bensin…

Jag bor i fjälltrakterna, kör bil 2300 mil per år (skäms över det), har motorbåt och snöskoter och jag gnäller inte när jag tankar. I Norge ligger bränslepriset regelmässigt ca 1:50 SEK över det svenska och det är lika meningslöst att gnälla över det.

Lite brydd är jag över moderaterna som underblåser larmet om de hemska bensinskatterna. För att demonstrera sitt ointresse för klimatet? Eller plocka billiga poäng? Jag blir dessutom brydd över att M vill ha kvar den ”tillfälliga” värnskatten på studier och flit. Det är väldigt många som betalar denna skatt, tjänstemän i företag och förvaltning, chefer och experter, universitetslärare mm. Dessutom motverkar värnskatten intresset från framstående utländska experter att jobba i Sverige. Det är inte en skatt som handlar om ”de rika” för de är ett fåtal i sammanhanget och de har alla möjligheter att komma undan genom bolagsbildningar (väldigt populärt bland avdankade politiker), skatteparadis mm.

Den ”tillfälliga värnskatten” på 20-25% har nu varit tillfällig i snart 30 år. Den är skadlig för vår ekonomiska utveckling, det är synnerligen dags att avskaffa den!

Etiketter: ,

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>