Militär uppladdning i butiker

Snart brakar h-t löst för många hundar, hästar och andra husdjur. Det är nytt år på gång. När vi förr köpte ett par raketer med pinne som stoppades i en snödriva köps nu fyrverkerierna lådvis i trälådor som påminner om militära ammunitionslådor. Man kan tro att butiker och privatpersoner rustar sig för ett storanfall mot fienden när man ser denna jättearsenal. VD:n i brandskyddsföreningen har en bra insändare i dagens V-K och han förespråkar ett förbud för privatpersoner att elda upp pengar, en halv miljard per år, i form av fyrverkerier. Förbud lär redan finnas i ett antal EU-länder. Jag skulle inte sörja över ett sådant förbud. Det är åtskilliga lovande älg- och fågelhundar som förstörts totalt av raketer och smällare. I svåra fall är det fråga om klockrent djurplågeri. I tätorterna har vi dessutom ett stort antal skadade människor varje år. Varje år inträffar ett antal explosioner i tillverkningsprocessen runt om i världen med 100-tals döda som följd. Om detta står inget i produktinformationen. Någon föreslog att i stället för fyrverkeri gå ut och skramla med gamla koskällor och liknande kl 2400 i kväll. En mycket bra idé men jag hittar nog ingen koskälla på studs.

Annars torde 2008 gå till hävderna som ett krisernas år. Finanskrisen, ekonomiska krisen, vanvettiga barnamord i Sverige, organiserade brottslighetens utbredning och och en bisarr fildelningsdiskussion där folk utan att blinka tror att vi får ett bättre samhälle om vi avskaffar immaterialrätten. Positiva händelser är t ex valet av ny USA-president. En milstolpe i mänsklighetens historia genom den betydelsefulla roll USA spelar för frihet och demokrati på jorden. En del SD:are borde nog göra en studieresa till USA för att se att mänskligheten passerat stamsamhällesstadiet. Det kan man också finna i Somalia fast med motsatt bevisföring. I Somalia delar man upp sig i klaner med världshorisonten vid bygränsen och allt främmande beskrivs som jordens undergång. Bättre med ett något brokigt paradis än ett rent helvete.

Skulle också vara roligt att i början av år 2009 höra Sören Wibe och Jonas Sjöstedt säga att EU är bra för Europa och Sverige och att höra Lars Ohly säga att kommunismen är ett av världshistoriens största misstag. Men sådana omvändelser är väl inte möjliga trots att verkligheten går i den riktningen att dessa herrar blir allt mer marginaliserade i sin ’tro’.

Såg en film om upptäckaren Columbus. Denna entreprenörssjäl slogs inte bara mot havet och indianer utan även mot fiender på hemmaplan. Adeln gillade inte en ofrälse uppkomling som fick hovets gunst. På så sätt kan man nog säga att Jantelagen upptäcktes långt före Aksel Sandemose gjorde lagen känd. Det är som det nog alltid har varit. Driftiga och duktiga entreprenörer får snabbt fiender bland dem som använder tiden till att prata skit om andra och själva inte uträttar särskilt mycket på jordskorpan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.