Mardrömsscener i Belgien

Återigen händer det. Att våldsbenägna psykpatienter skrivs ut eller nekas vård och sedan drar ut i samhället och begår vansinnesdåd. Detta hände i Belgien men kan lika gärna ha hänt i Sverige. Psykiatrin i Sverige har varit under lupp några år, Milton-pengar mm, men nog undrar jag om särskilt mycket händer för att bättra situationen. Larmsignaler om bristande resurser hörs fortfarande. Det känns som om psykiatriläkare som skriver ut patienter ibland sysslar med rysk roulette med en intet ont anande allmänhet som offer om det går snett. De psykopater som är kapabla till sådana fruktansvärda dåd som att mörda barn är väl som andra våldsinriktade psykopater oerhört skickliga på att dupera dem som har makten att skriva ut eller spärra in. Till skaran av tickande bomber bör även räknas de sexualförbrytare som utan åtgärdade snedvridna drifter släpps ut vind för våg efter korta fängelsestraff. Om det nu ens blir fängelse. Har en känsla, ej vetenskapligt grundad, att det för 50 år sedan hände mycket mindre av massakrer på skolbarn och dagisbarn och vansinnesdåd på öppen gata. Det kanske behövs mer än kraftfulla slag i luften för att göra samhället säkrare för oss alla, inte minst och kanske framförallt våra barn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.