Flyg i Storuman tvångsmässigt beteende

Gårdagens fullmäktige bekräftade mina värsta farhågor. Det finns politiker som fullständigt skiter i att de håller på att ruinera kommunen vilket kommer att slå hårt mot precis allting annat. Det hål i kommunens ekonomi de skapat genom tokbeslutet i oktober 2008 om att trotsa staten och betala eget flyg i Gunnarn  är hittills minus 11 miljoner. Nu vill de öka på med 8 miljoner till nästa år och 8 miljoner år 2011. Summa summarum 27 miljoner rakt upp i det blå, som en jättelik nyårsraket som bara lämnar en strimma avgaser efter sig. Och pengarna finns inte. Det vore i jämförelse som om Umeå skulle fatta beslut som skulle medföra förluster på 250 miljoner per år i tre år. De politikerna skulle inte sitta kvar särskilt länge. Men i Storuman…

Både i fjol och nu säger de flygfrälsta att "vi tar pengarna ur likvida medel". En kommun ska ha budget och i den ska samtliga kända utgifter och inkomster budgeteras. Att sätta sprätt på  8 miljoner på flyg är en känd utgift och skall budgeteras. Vad säger revisorerna om detta? Okända utgifter under ett verksamhetsår kan vara underskott som inte kunnat förutses, t ex att socialbidrag eller institutionsvård av unga och missbrukare ökar.

Vi har tack vare ekonomiska krisen mycket smärtsamma besparingar att göra de närmaste åren. De flygfrälstas 11 miljoner i år och 8 miljoner nästa år gör att det blir en ekonomisk härdsmälta. Maken till brist på ansvar inför skattebetalarna har jag inte upplevt sedan jag född vart. Årets underskott i kommunen på kanske 13 miljoner och nästa år minst 8 miljoner ska tas igen på 3 år enligt lagen om en kommunal ekonomi i balans. Samtidigt som inkomsterna minskar pga den ekonomiska krisen! Lever de flygfrälsta i en världsrymd långt ovanför verkligheten? Deras agerande tillsammans med den ekonomiska krisen riskerar att minskning av personal inom övriga kommunala verksamheter kan börja röra sig om 40 – 50 anställda.

Omvärlden börjar ifrågasätta vårt förstånd i Storuman. Jag ska inom de närmaste dagarna presentera hur fullmäktigeledamöterna röstade i flygärendet i oktober 2008. Och hur fullmäktigeledamöterna röstar nu i november ska jag också presentera för skattebetalarna. När uppsägningsvågorna kommer inom kommunens kärnverksamheter ska jag också påminna om hur enskilda fullmäktigeledamöter röstat. Politiken ska inte vara en skyddad verkstad längre i dessa internettider.

Och allt detta för att tjäna en halv lunchrast till närmaste flyg. Allt detta för att vi ska ha 4 st flygplatser som nås inom 1½ timme. Övriga Sverige skakar på sina huvuden.

 

3 kommentarer

  1. Erik Stabbfors

    Jag tycker det är glädjande att du (och även många andra) står på dig mot detta vansinne att hålla gunnarn levande med hjälp av kommunens pengar,pengar som kommunen inte har, bor för tillfället i hemavan men så länge den här kommunen forsätter att skjuta sig i foten ekonomiskt så kan jag ju säga att det inte är lockande att bo kvar, bra idé att publicera så man får se vilka det är som är ansvariga för att kommunens ekonomi är i så mkt sämre skick än vad vad den borde varit.

  2. Tärnabo

    Kan man säga mer än. EXTREMT bra skrivet. Synd bara att dom som sitter som folkvalda (!?) inte fattar vilket svart hål dom sitter o kastar kommunala medel i. Inkompetensen och prestigen är så frustrerande att man blir mörkrädd. Tycker sen att VK.s artikel igår om Ejderuds kalkyler vad gäller biljettpriser kontra utgifterna för driften är skrattretande. Undrar om karln sköter hushållets ekonomi med det resonemang som han har. Att biljetterna täcker utgifterna. HAHA snacka om pinsamt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.