Blodröda blodvärden i OS

Läste en bok ikväll. Jag visste nämligen precis hur det skulle gå i skidskytte. Att Helena Jonsson och svenskorna inte tog någon medalj var ingen överraskning. Skidskytte är ju en chansgren. Däremot var det en överraskning hur det gick till. Endera har vissa skidskyttar plötsligt förbättrat sin åkförmåga med mer än minuten på denna korta distans eller så har ACO och Helena Jonsson m fl i världseliten försämrat sin åkförmåga med över minuten på bara någon vecka.

Sanningen ligger nog inte någonstans mittemellan. Därför att i alla stora mästerskap i skidskytte och framförallt skidåkning har det på öppningsdistansen dykt upp åkare som plötsligt  åker som om de gick på nitroglycerin. En del genomgår dessutom denna metamorfos vid varje stort mästerskap. De är dussinåkare hela vintern och så helt plötsligt är de så uppladdade att blodkropparna nästan sipprar ut genom skinnet. Ofta läser man om att den och den skidåkaren är "skadad" och så plötsligt inför OS och VM blir de "friska" och åker skjortan av den sedvanliga världseliten. Den som vann sprintskidskyttet ikväll har visst varit skadad och var ikväll över minuten snabbare än sin vanliga standard. Jo, jo. Jaha jaha.

Vi kommer att få se flera turboförsedda skidåkare framöver, speciellt på inledningsdistanserna. På slutet brukar turbobränslet ha klingat av så det blir mer normalt. Charlotte Kalla som varit topp-3 på 10 km fri stil hela vintern kommer att möta motståndare som hux flux förbättrat sig med en minut.

Det blir nog att läsa böcker igen.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. fjällräven

    Du har helt rätt! Det finns inte en enda svensk åkare som lyckats med uppladdningen inför OS, sedan Gunde och Sixten Järnberg så står vi här som nollor och ägg. Att det ariskt nordiska blodet är överlägset vet ju alla redan, då är det skandal att som svensk få se och uppleva detta svek. Doping är fult, det tar bort effekten av en självklarhet
    / Blir det bibelstudier eller skönlitteratur?

  2. Håkan Rombe

    Snart är det dags för skidåkning i OS igen. Måste säga att jag inte litar till 100 % på någon alls i världseliten när det gäller otillåtna medel. Därför blir det nog en bok, men inte bibeln. Åtminstone är det i Gamla testamentet, som jag sträckläste som pojke, så mycket våld och hemskheter så man kan få mardrömmar. Just nu har jag en favorit, Wolfgang Leonhards öden och äventyr i Sovjetunionen 1935 – 1945, ”Revolutionen avskedar sina barn” fritt översatt från tyska. Han gick bl a i den sovjetiska versionen av koranskola. Alltså ren hjärntvätt. Kanske mardrömmar i alla fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.