Stopp för tvångsskilsmässa för åldringar

Alliansregeringen ska nu utreda hur kommunerna ska tvingas ordna boende så att båda makarna kan bo tillsammans när den ena av makarna är i så dåligt skick att vederbörande måste flytta till ett särskilt boende. I många fall har detta kunnat ordnas av kommunerna men vi har också sett upprörande fall när åldriga makar skils från varandra när den ena måste in på särskilt boende därför att kommunen saknar resurser. Det är på tiden att rätten att bo tillsammans i slutet av livet lagfästs.

Lagen hinner inte träda i kraft förrän en bit in på nästa mandatperiod och man kan väl förvänta att en eventuell ny regeringskonstellation fortsätter på den inslagna vägen. Det blir alltså för kommunens politiker att väga in även den här kommande rättighetslagen innan nya fantasiutgifter utan koppling till verkligheten lättvindigt beslutas av en aningslös kommunstyrelse och ett aningslöst kommunfullmäktige.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Drömmare

    Då är det bäst Storuman bygger stora rum/lägenheter när de ska bygga ut Blåsippan. I de rum som byggs måste man planera in plats för två sängar, köksbord (man kanske får besök som vill sitta på rummet), tv och soffa (man kanske inte vill se det de andra ser på ute i allrummet) och plats för framtida lyftar. Golvyta med svängrum för att kunna flyttas till säng och toalettstol, om man inte förbereder för taklyft när man bygger. Eftersom det inte finns ”långvård” längre och ingen flyttas om anhöriga säger nej så kommer folk att bo längre på bla Blåsippan.

  2. Håkan Rombe

    Blir det en lag på att ha rätt att bo tillsammans får vi tänka till. Skulle tro att det inte är särskilt många friska makar som vill bo på ett demensboende. Enstaka personer kan det nog bli och då borde det finnas någon lägenhet som det går att bo två personer i.Lägenheterna på det nya demensboendet i Lycksele är så stora att de rymmer två personer. Lägenheterna på äldreboendet Tranan är också så stora och fina att de rymmer två personer. Vilket också sker. En något så när frisk make kan minska behovet av vårdinsatser men det kan ändå bli dyrare för kommunerna. Men inte nödvändigtvis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.