V hoppar av samtal

Vänsterpartiet hoppar av Afghanistansamtal. Övriga anständiga partier fortsätter. För undvikande av missförstånd, V är också anständigt. Så länge jag minns har dock Vänsterpartiet och dess ursprung Kommunistpartiet haft USA som hatobjekt och Sovjetunionen som förebild. När nu Sovjetunionen ramlat i bitar och dess delar blivit i huvudsak demokratiska finns dock USA att förhålla sig till. Och USA är fortsatt ondskans hemvist på jorden för Vänsterpartiets ledning.

Huvudproblemet för V är med största säkerhet att Sverige deltar i operationer där också USA deltar. Det blir bara för mycket för V-ledare med rötter i kommunisttron, som t ex Ohly inte övergett.

Jag går inte in på den islamska terrorismen och det folkförtryck som följer i islamismens spår och hur islamismen ska bekämpas. Frågan är om demokratiska stater ska prisge stora delar av mänskligheten till medeltida förtryck och lidande. Frågan är om vi mår bra av att upprepa vårt beteende från 2:a världskriget där vi slirade på moralen och lät andra, t ex USA,  blöda för demokrati och frihet medan vi levde ganska gott på inkomsterna från järnmalmen som fraktades till Hitlers avgrundsvälde.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Men har då kriget i Afganistan minskat med de utländska styrkorna, däribland Sverige där? Nej, kriget verkar bara förvärras! Om de utländska styrkorna verkligen spred ett lugn i landet, men det har jag då inte sett….
    Sverige ska inte delta i andra länders krig, varken USA:s eller Rysslands eller något annat lands krig! Överenskommelsen mellan S, MP och regeringen ger inga indikationer på neddragningar av de svenska trupperna i Afganistan nästa år, ej heller finns några tydliga tidsbegränsningar för när soldaterna ska vara borta därifrån, istället lämnas öppningar för förlängt uppdrag!

  2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    forts…
    Vänstern ska inte vara med på sådana uppgörelser!
    Jag är oerhört glad och lycklig över att jag inte har någon son i Afganistan! Men jag känner med de föräldrar som mist sina barn, eller fått dem skadade för livet efter tjänstgöring där! Och det handlar ju inte bara om fysiska skador! Vi är ju så duktiga på att ha USA som ett ”föregångs land” Vi kanske också skulle se på deras erfarenheter vad det gäller soldater som kommer hem efter att ha krigat för sitt land!

  3. Håkan Rombe

    Jag undvek frågan om hur vi ska göra därför att det finns inget bra svar. Alla insatser har en baksida, mer och mindre mörk. Vad jag förstår är det omöjligt att dra sig ur militärt och satsa på bistånd till uppbyggnad. Knappt någon hjälparbetare skulle våga sig dit under ett talibanvälde. Avvägningen säkerhet och civilt bistånd är svår. En stor svårighet är att bygga upp en demokratisk regim som inte är korrupt och som accepteras av hela folket och som är kapabel att garantera säkerhet för människorna. Man hoppas och tror att afghanerna själva kan ta över inom några år. Jag också.

  4. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Det finns också hjälparbetare som ser den militära närvaron från utländska trupper mer som ett hot och hinder än hjälp för deras verksamhet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.