Fjälljakten igen

Regeringen vann med en rösts marginal och i fortsättningen har EU-medborgare samma rätt att jaga som svenskar. Om man löser jaktkort.

Jag ser på frågan ur två aspekter. Det ligger en poäng i att göra Europa till ett medborgarnas Europa utan gamla gränser och förbud. Vi är ju europeer. Jag har inga svårigheter med att träffa jägare från andra länder i jaktmarkerna.  

Det andra sättet att se på saken är att med guidetvång skulle möjligheterna att skapa jobb inom jaktturismen öka. Förståelsen för detta avtar dock med kvadraten på avståndet från fjälltrakterna. Jag har hört kustbor tala om "vår" fjälljakt  som inte ska störas av några ortsbor som livnär sig som jaktguider. Möjligheterna att utveckla jakt- och fisketurism är dock små så länge som viltet och fisket  utnyttjas av ortsbefolkning och hemvändare  i stor skala. När det gäller fisket ofta i form av intensivt nätfiske. Jag kan hysa sympati för det förslag som förlorade av just sysselsättningsskäl. I verkligheten hade det nog inte blivit mycket till sysselsättning när jakten förbehålls jägare från framförallt de tätbefolkade kusttrakterna.

Varför SD satsade på att fälla regeringens förslag är lätt att förstå och är av annat slag än det som vägledde S-MP-V. Varje utlänning som dyker upp på våra vägar, i våra butiker, på våra vatten och i våra skogar är en svåruthärdlig syn när man drömmer om det kliniskt rasrena samhället där alla pratar samma svenska dialekt.

Etiketter:

7 kommentarer

  1. Vilhelminabo

    Det handlade väl om hur ortsbefolkningen skulle slippa att människor upplever det som ”vilda västern” i skogarna. Att Sd skulle rösta emot förslaget p g a intrång av ”utlänningar” är ju bara skitsnack.

  2. Mr Cool

    Jo, det här med utlänningar är ett känsligt kapitel beroende på område. MP talar exempelvis vitt och brett om det ”stora hotet” d.v.s. klimatflyktingar medans de inte ser några som helst problem med ekonomiska sådana. Jakten är dock en rusrs som inte skall skänkas bort utan kan prissättas högt via jaktkorten. Att kräva guider är rent trams eftersom jakt på kontinenten oftast bedrivs av erfarna jägare i föreningar. Att bara inneha vapen är inte lika lätt som i Skandinavien utan stora krav ställs på den enskillde. Jag menar att detta definitivt är en ekonomisk tillgång för regionen om det hanteras vettig. Jägarna på kontinenten är kapitalstarka grupper och några tusen hit eller dit saknar betydelse. Själv åker jag ibland utomlands och fiskar och den fisken är inte billig per kilo och oftast åker den dessutom tillbaka i havet. Men precis som för jägaren så är det UPPLEVELSEN man betalar för.

    Men jag känner igen dom protektionistiska tongångarna när det gäller bären i Norrland där ortsborna svär ve och förbannelse över utlänningarna även fast dom själva inte orkar lyfta på aschlet och gå ut och plocka.

  3. Mr Cool

    Håkan, en sak till. ”Utländsk medborgare som jagar i Sverige ska betala viltvårdsavgift”. Viltvårdsavgiften är 300 SEK”. Förslag…höj avgiften till 3000 kr.

    Fundera sen på vad det kostar att jaga i Afrika???

  4. Håkan Rombe

    Alliansen har som ett argumant, förutom att vi här bundna av EU, att jakt utan guidetvång är bra för inkomsterna av turismen i fjällvärlden. Jag är villrådig, blir det inte bra inomster av guidning också? Kanske bäst att det blev som det blev. Det känns som slumpen fick avgöra.

  5. Vilheminabo

    Jag skulle bara vilja veta hur Mr Cool tänker när han säger ”själva inte orkar lyfta på aschlet och gå ut och plocka”. Vet han själv om hur t ex hjortronblockning kan vara? De flesta ggr jag plockat hjortron kan en march på flera km upp till en mil inte vara ovanligt. Därtill krävs det ganska mycket gå krogig hela dagen för att sedan traska tillbaka med 15-40 kg på ryggen. Sånadär uttalanden som Mr Cools förpassar jag till blekfisar som endast tillbringar dagarna vid en dator. Jakten skiter jag fullständigt i, men jag tror inte heller där Mr Cool är en smula verklighetsförankrad. Jag tror ingen är avundsjuk på de stackare som luras hit och tror man kan göra en runda i skogen några ggr för att sedan bli rik. Mr Cool tycks också ha den uppfattningen

  6. Sunt Förnuft

    Detta med jakt är ett känsligt kapittel. Det finns en stor portion protektionism och flera av de som ropar högst är knappt själva verksamma i markerna.
    Tycker dock att beslutet är fegt, mycket fegt. Inte blir det bättre av att man titt som tätt skyller på EU, men det är ju klart, vi i Sverige måste ju vara bäst i klassen.

  7. Mr Cool

    Bäste Vilhelminabo, jag är sedan tidig barndom väl förtrogen med bärskogen och har burit åtskilliga kilo ”snottren” på surmyra. Precis som du säger så är det inget latmansgöra men jag tycker mig ha sett en förändring över tiden. Förr var just bärplockningen en viktig del i nästan varje hushåll och den fick folk att gå man ur huse vid högsäsong. Så är det inte idag för det är för ”beschvärligt” för de flesta. Försök sen få arbetslösa ungdomar att plocka kott eller deltaga i skogsplanteringen om du kan men de flesta går hellre hemma och lyfter bidrag. Men allt detta gäller inte dig och själv plockar jag bär ytterst sparsamt för jag fick nog av det som liten…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.