Jag är intolerant

Jag är intolerant mot intoleransen. Jag är intolerant mot mobbning och personförföljelse, hat och hot oavsett om det  gäller i byar, på jobbet eller i politiken. Jag är intolerant mot personer som inte tolererar att andra människor har en annan religion eller ingen religion alls. Jag är intolerant mot religiösa i alla religioner som försöker breda ut sin religion genom att bomba och döda människor med annan tro eller ingen tro alls. Jag är intolerant mot vänsterextremister som kastar gatsten i huvudet på vår svenska polis. Jag är intolerant när det gäller hot mot politiker som på nätets hatsidor kallas för landsförrädare som borde dödas. Jag är intolerant när högerextremister av olika sorter publicerar adresser till de hotades barn. Jag är intolerant när dessa synnerligen olagliga och hatfyllda personregister finns kvar på nätet i årtionden utan att polis och datainspektion reagerar. Men nåde den skola eller förening som bryter mot minsta bokstav i lagen om dataregister och personuppgifter.

Hatet mot oliktänkande har exploderat sedan nätet blev var mans egendom. Att man på nätet angriper folks åsikter och värderingar på ett civiliserat sätt är  OK. Vad jag vänder mig mot är att man opåtalat ska kunna kalla andra människor för landsförrädare och hota med döden. Landsförräderi är historiskt sett ett av de allvarligaste brott en människa kan begå. Detta ord hör även till det ordförråd som använts av den här massmördaren i Norge som tycks sakna alla fundamentala mänskliga egenskaper. Kan man t ex opåtalat kalla andra i lagens mening oförvitliga människor för mördare och bankrånare? Är det någon skillnad?

Jag tolererar att de främlingsrädda använder ord som massinvandring och att Sveriges undergång står för dörren. Vissa människor spår ju regelbundet jordens undergång. När var det senast det skulle hända? I juni? Sådana uttryck tillåts i vårt demokratiska samhälle och skall bemötas med argument och inte med hot om våld.

Jag är stolt över min intolerans i de avseenden jag tagit upp ovan. Att inte reagera kan i värsta fall vara tecken på ryggradslöshet, en egenskap som tyvärr genom tiderna hjälpt mobbare, häxjägare, diktatorer och extremister att utföra sina onda gärningar. Jag bekänner mig till den svenska, norska och västerländska formen av demokrati, öppna samhälle och sekulära stater som är enda garanten mot att ondskan tar över.

 

12 kommentarer

 1. Isak

  Herr Rombe har på denna blogg tydligt visat sin intolerans
  mot monarkin, och det svenska kungahuset i synnerhet. Nog
  skulle det under alla dessa år varit klädsamt om han visat
  samma intolerans för den kristna högern och dom högerex-
  trema grupperna. Eller hur rimmar deras budord ”att du skall inga andra gudar hava jämte mig” med vår demokrati-
  syn. Vad var det för fel på Olof Palmes demokratisyn som
  fick stora delar av den svenska högerexremisterna att skåla
  i champagne efter mordet. Vad var det för fel Arbeiderpar-
  tiets demokratisyn, som fick Breivik till denna bestialiska
  handling. Finns det fortfarande sådana i Sverige och Norge
  som nu skålar för att Breivik stoppade Islam. Tyvärr så
  tror jag att dom finns. Och islamafoberna samlas i första
  hand bland Sverigedemokraterna, Moderaterna och Centern.
  Och det ankommer nu på dom partierna att visa sin intole-
  rans och rensa ut lössen. Nu får det vara slut med daltan-
  det. Och ut med rasisterna från Sveriges riksdag.

 2. RWR

  Håller med!

  Överlag har språkbruket blivit ”hårdare” och mer överdriven i den politiska debatten på nätet. Men jag förvånas i bland över vilka som tar till ”stor släggan” då det kan vara personer som borde ha en något högre bildning och sundare inställning än vad dom ger uttryck för.

  Just ordet ”landsförrädare” kan nog vara rätt förklarligt att det ”nedgraderats” då nätet har en positiv effekt på globalt gränslöst tänkande, vilket i sammanhanget kan tyckas vara en paradox …

 3. Aroon

  Det var mycket på en gång. Vad ska man säga? Ja inte så mycket. Jag vill varken bemöta eller avfärda det du skrivit. Tanken fick mig dock på en lite annan problmatik. Det gäller både Sverige och Norges lagar. Pissar man öppet i Norge kostar det skjortan i böter vilket jag snser som en bagatell i jämförelse med annat som kan anses mycket mer stötande och framförallt mycket farligare. Bagatellartade brott beivras hårt medan det motsatta går obehindrat förbi.I Sverige har vi det hårdaste vapenlagarna i världen. Ändå så skjuter folk ner varandra lite överallt i Sverige. Södra delarna i vårt land verkar mest drabbade och det sker minst en mord/vecka på öppen gata. I norrbotten blev en stackars kvinna brutalt mördad av en älgjägare för ett antal år sedan.
  Vad blir kontentan av detta. Jo kanske det går att inte helt skydda samhällen endast med förbud på allting. Kanske ”svensson” blir mer eller mindre omyndigförklarad och rättslös, men vad hjälper det då vi har en värld utanför där grov kriminaltet är vardag och levebröd för många. Tänk brett inte så begränsat. Amen!

 4. Håkan Rombe

  Svar till RWR (2011-07-27 01:42)
  Nätet har onekligen betytt mycket för ”globalt tänkande”. Kan man tänka sig att de aktuella revolterna mot förtrycket i Egypten, Libyen, Marocko, Syrien etc kunnat ske utan internet? När de högerextrema talar om ”landsförrädare” ska man nog ta det på största allvar. Primitivt hat ger det intryck av.

 5. Håkan Rombe

  Svar till Aroon (2011-07-27 07:47)
  Jag inbillar mig att en blogg ska vara koncentrerad och inte så omfångsrik. Där har jag stora svårigheter. Blir det ”doktorsavhandlingar” om varje ämne orkar ingen läsa. Samtidigt klagar folk på ”varför skriver du inte om det?” osv. Visst det går inte hindra människor från att använda legala jaktvapen i våldsdåd. Men en massmördare hinner skjuta ihjäl många fler med ett halvautomatiskt eller automatiskt vapen. Jag förstår inte vitsen med att man i Norge kan få licens på den typen av vapen Breivik använde. USA ska vi bara inte tala om. Där kan vem som helst skaffa vapen motsvarande en infanteribataljon. Och där inträffar massakrer årligen.

 6. Håkan Rombe

  Svar till Isak (2011-07-26 23:36)
  Komplettering. Du skriver ”ut med rasisterna från Sveriges riksdag”. Om vi värnar vår demokrati och vår frihet kan detta endast ske genom att mindre än 4 % röstar på ”rasisterna” i nästa val. Du nämner t ex att partierna M och C ska rensa ut lössen. Jag tycker att alla icke rasistiska partier i Sveriges riksdag är bra på att hålla rent. Själv vill jag inte använda ord som ”löss” om riksdagsmän. Men jag kan dela din upprördhet över att vi har ett parti ”bevara Sverige svenskt” i vår riksdag. Det är ur sådant tankegods etnisk rensning uppstår. Det senaste exemplet på vad som då händer har vi på Balkan.

 7. Maxim Gorkij

  Jag rekommenderar att ni går in på
  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/sverigedemokraterna.
  Läs den där Björn Söders inlägg. Han menar att det inte skall göras politiska vinklingar av en tragedi när den handlar om ett attentat av högerextremismen.
  I närhistorien har vi både händelserna på Balkan och tidigare så har vi Hitlertidens oöverträffade bevis på vad nationalistisk extremism är i stånd till.

  Nej då… Den där Åkesson med pågar vill inte se det politiska i detta fruktansvärda dåd. Ett dåd som historien kommer att nämna i samma mening som, Oradour, Sharpeville, Babij-Jar, etc.
  MEN OM EN STRESSAD MUSLIM KRÄNGER SIG FÖRE I KÖN… JA DÅ BLIR DET POLITIK!
  Var finns SD- partiets känsla för vad som är en korrekt tolkning av begreppet politik?

  Vi samtliga demokratiska krafter. Vi från normal vänster till normal höger, vi måste samstämmigt slå klackarna i golvet. Låt de vid riksdagens högtidliga öppnande i höst, och gärna från talmannen eller kungen höra, låt de lyssna
  till vad Sverige står för. Låt de förstå att de är en främmande fågel som likt en fördriven ängel, ej har att skaffa bland demokratiska partier och i demokratins boningar.

  Jag uppmanar Sverigedemokraterna. Vik hädan

 8. Håkan Rombe

  Svar till Maxim Gorkij (2011-07-27 22:24)
  SD försöker slingra sig från det faktum att SD delar världsbild med massmördaren i Norge. Man använder ord som massinvandring (förmodligen medvetet) i alla sammanhang där man kan plocka in ordet. Mångkultur är ett annat ord som används frekvent när det kan förknippas med negativa saker som våld. Med dessa två ord försöker man hamra in hos folk en föreställning att Sverige håller på att gå under som nation. Eftersom det är groteska överdrifter ger propagandan vanföreställningar hos mottagliga individer som kan bli farliga. Jag är också intolerant mot islamistisk terrorism och kvinnoförtryck och en hel del annat men det är en annan sak. Jag gillar det mesta av det du skrivit.

 9. Utvik

  Jag kan inte låta bli att komma med en liten utvikning när det gäller kommande höst i riksdagen och SD.
  Vad händer när man nu ska rösta om kommande skatteavdrag, där regeringen kan fällas, just på grund av SD?
  Hur ska vi tolka SD då och hur ska partierna i riksdagen tolka in dem?
  Oavsett hur de röstar och med vem, så kommer det att slå tillbaks och en inblandning eller ett s.k ”sammarbete” kommer att ifrågasättas.
  Efter detta med Norge kommer nog detta parti att få det jobbigt och försvaren kommer inte att räcka till, oavsett.
  Man måste nog upplösas som parti och komma igen i annan tappning?

  Förlåt för utvikningen, men jag kunde som sagt inte låta bli att fundera över om SD verkligen ska vara de som fäller sittande regering och utlöser ett nyval och hur deras respekt ska kunna förtjänas efter detta nu.

 10. Håkan Rombe

  Svar till Utvik (2011-07-28 09:22)
  Framtiden är mycket intressant. Vad blir effekten i opinionsundersökningarna? Hoppas att S respekterar reglerna för budgettaket. Det har ju redan visat sig att SD förlorar enormt med sympatisörer genom att försvaga regeringens regeringsduglighet. Till detta kommer den sinnessjuke invandringsfientlige och mångkultursfientlige massmördaren i Norge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.