Religiös terrorism

1989 utfärdade Ayatollah Khomeini en fatwa (dödsdom) mot författaren Salman Rushdie för boken Satansverserna. Denna dom som är ett tydligt exempel på religiöst barbari står fortfarande fast. Enligt de nuvarande testuggarna i Iran kan endast den som utfärdat fatwan ta tillbaka den. Utfärdaren är lekamligt död så något återtagande kan knappast ske på jordiska premisser. Men kanske det dimper ned ett återtagande av dödsdomen från skyn rätt vad det är. I vissa länder på vår jord är det livsfarligt att inte tro "rätt" och därför har nästan alla den rätta tron.

Hädelse eller blasfemi är inget som begränsas till islam. I Irland infördes 2009 en ny hädelselag. Aktuell forskning visar att sekulära länder blir alltmer sekulära och att i länder där religionen har stor plats i samhällslivet går det åt andra hållet. Tentaklerna tenderar i dessa länder att slingra sig om varje stackars människosjäl med statens stöd.

I Sverige var hädelse belagt med dödsstraff långt fram i tiden. Den sista dödsdomen utfärdades dock år 1676 mot Johan von Sack från Kylingeholm i Alunda. År 1970 togs den sista straffbestämmelsen mot hädelse bort i Sverige. Då hade jag hunnit bli 30 år gammal utan att bli åtalad. Däremot kan det fortfarande vara riskabelt att smäda företrädare för kungahuset, ett brott som förr i tiden var belagt med dödsstraff och det var kungen själv som dömde. Ungefär som Kim Jung Il nu gör i Nordkorea.

Mänskligheten har alltså en lång väg att vandra innan frihet är genomförd och ordet religionsfrihet fått en modern innebörd. Hur många ska mördas, stenas och piskas innan dess i religioners namn?

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

 1. Aroon

  Lite mera av den varan skulle vi ha, då kanske folk höll sig i skinnet. Tänk vad mycket slödder vi skulle slippa då?
  Det var säkert tänkt som ett behövligt och nyttigt ändamål när någon kom på att använda gud (alha) och dess tillbedjare jesus eller muhammed som förebilder. Vi ser ju själva vilken ordning och reda nu när vi fått in ett kristet parti riksdan. Det känns riktigt bra handla ”droger” numera då man vet att Göran Hägglund ligger bakom förändringen. Likaledes med bilprovningen, och för å inte säga tågtrafiken. Den går som på räls.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Roland Nilsson (2011-08-18 10:44)
  Ja det var en betraktelse. Det finns mycket hemskheter i GT. Jag läste hela gamla testamentet som ung pojke och har sedan dess inte behövt se våldsvideo. GT borde vara barnförbjudet.

 3. Staffan

  Den islamska ”religionen” praktiserar inte Guds kärleks budskap. Det budskapet ger ingen mäniska rätt att döda någon i Guds namn. Gud ensam bestämmer över detta. I Iran kan man stenas om man har varit otrogen mot sin man eller kvinna, Man kan undra vad dessa stenålderspräster har med detta att göra.Glöm inte Sakhine bland många andra.

 4. Håkan Rombe

  Svar till Staffan (2011-08-21 21:45)
  En hel del religiösa inom alla religioner bryter mot religionernas budskap å det allra grövsta. Sysslar med personförföljelse och otrohet och är giriga och intoleranta. Detta gäller inte alls bara islam det har många i vårt land upptäckt i århundraden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.