Riv Kiruna stadshus!

Byggnadsminnesbevararna på Länsstyrelsen i Norrbotten vill stoppa mångmiljardsatsningen på fortsatt gruvbrytning i Kiruna med motiveringen att stadshuset måste bevaras. Jag har varit i detta stadshus ett par gånger i tjänsteärenden och jovisst, det är ett unikt stadshus. Helt fantastiskt att skåda.

Detta stadshus har i princip byggts för pengar från järnmalmsbrytningen och när nu fortsatt brytning kräver att huset rivs så får det bli så. Stadshuset är ju ingalunda från antiken utan har byggts i modern tid.  Huset är för stort för att flyttas. Det är dessutom fråga om så många jobb som äventyras att man kan tala om ett dråpslag mot kommunen. Om jag fick önska skulle man på det nya stället bygga en exakt kopia. För pengar borde LKAB kunna ställa upp med även denna gång.

Nog har byggnadsminnesbevararna i Norrbotten drabbats av tunnelseende?

 

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. Peter Åberg

  Vilket sammanträffande, jag var i Kiruna i går och pratade med en del Kirunabor om flytten av centrum. Jag framförde då samma tanke som du, att LKAB/staten borde kunna betala uppbyggnaden av ett nytt stadshus. Även om de som jobbar i huset inte vill ha en exakt kopia, åtminstone inte invändigt, då arbetsmiljön med nutida mått inte är den bästa med den planlösning huset har.
  Har vid ett tidigare tillfälle fått en utförlig guidad rundvandring i huset av en som arbetat i huset i många år. Fick då klart för mig att det ryms mycket historia innanför dess väggar, men även en stor samling tavlor och konstföremål. Alla som besöker Kiruna och har möjlighet borde göra ett besök i detta hus medans det ännu finns kvar. Huset är de fakto både ett stadshus och ett veritabelt museum trots att det inte är äldre än 48 år. Inne i stadshuset finns även en modell av staden där man kan få en uppfattning om hur stadsdelar måste flyttas.
  Som om inte statsdelsflytten skulle vara problem nog råder i Kiruna även en akut bostadsbrist, vägar och järnväg måste dras om och nya stadsdelar måste planeras med vägar vatten och avlopp, så politikerna de kommunanställda och entreprenörerna i staden riskerar inte att bli sysslolösa inom överskådlig framtid. Kiruna är troligen den stad i Sverige som står inför de största förändringarna detta årtionde.

 2. Håkan Rombe

  Svar till Peter Åberg (2011-09-03 00:09)
  Alla som besöker detta stadshus torde imponeras precis som du och jag blivit. Kan förstå att det blir en del spring runt detta stora innetorg men det är väl bra för hälsan! En annan aspekt är den intellektuella stimulans man får i detta hus vilket kan stimulera tankeverksamhet och kreativitet hos de anställda. En kontorsmiljö där man ska vistas 8 timmar per dag bör vara mer än en traditionell byggnad med traditionell fyrkantighet. Detsamma gäller naturligtvis för skolor.

 3. B-G. Burman

  Jag är förvånad Håkan, jag upplevde dej som en politisk kämpe men sedan ni tog över makten i Storuman verkar det som att din kämpaglöd försvunnit och ägnar den mesta tiden till andra länders och nu andra kommuners problem.
  Jag har noterat att destination Södra Lappland är ordentligt på offensiven för att marknadsföra turismen som även ÄR Storumans basnäring. Ditt styre verkar inte vara särskilt intresserad av turistnäringen vilket jag upplever som katastrof. I dagsläget är Storumans turistsatsningar noll, det finns inte ens en fungerande turistbyrå i Storuman vilet är bedrövligt.
  Hoppas att du har kurage att snarast återgå till kampen för vår egen kommuns bästa

 4. Håkan Rombe

  Svar till B-G. Burman (2011-09-03 21:51)
  Det är enklare att vara i opposition när man är i opposition, det håller nog de flesta med om. Men det har också varit politisk stiltje i Storuman ett tag. Efter att den politiska majoriteten sprängt kommunens spargris och kastat 10-tals miljoner i det dödsdömda och idiotiska flygprojektet i Gunnarn har det varit lugnt. Är pengarna i kassakistan slut, bortslängda till ingen nytta, ligger man lågt ett tag och sparar ihop till ny anständig likviditet. Det som händer i kommunen händer inom näringslivet och är ofta av positivt slag. När det gäller turismen så är den dock ett kommunalt sorgebarn, det håller jag med om. Jag har i alla möjliga och omöjliga sammanhang krävt att turismfrågorna lyfts upp till kommunstyrelsen organisatoriskt och att tjänstemannasidan förstärks. Så viktiga är faktiskt dessa frågor för vår kommun. Jag har förlorat men kommer inte att ge mig. Högskolan i Östersund forskar och utbildar inom turismen men det verkar långt till att någon av dessa akademiker får jobb i Storuman. Den vanlioga akademikerrädslan? Tärnafjällen är en destination som inte går av för hackor det måste politiker från östra kommundelen ta till sig. I Tärnafjällen finns den långsiktigt hållbara utvecklingen.

  Jag har i årtionden ägnat mig åt debatt om olika ismer, politiska och ibland religiösa. Den allmänna samhälleliga idédebatten komer jag inte att släppa. Men Bengt-Göran, jag kommer inte att bli osynlig i Storumans politiska liv även om en och annan uppenbarligen önskar det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.