Stasiinformatörerna skulle hållit käften

Efter Birgitta Almgrens avslöjande bok om Östtysklands massiva kampanjer i Sverige i boken "Inte bara spioner" har ett par "misstänkta" Stasiinformatörer ( en eufemi för ordet spion) trätt fram offentligt och bedyrat sin oskuld. Det kan de för övrigt göra utan att riskera en förundersökning om brott eftersom brotten preskriberats. Dessutom hör det till varje spions hederskodex att aldrig erkänna något hur uppenbart det än är. Stasi var noga med att inte rekrytera opålitliga personer.

Resultatet av framträdena i media är att diskussionerna fått riksdagsmän och riksdagspartier att lägga sig i saken. Med undantag dock av justitieministern Beatrice Ask. Det finns nu en majoritet i riksdagen som vill att SÄPO:s arkiv ska öppnas för forskning och för dem som anklagats för att vara Stasis IM i Sverige vilket fått Beatrice Ask att svänga 175 grader (inte 180 grader) och inbjuda riksdagspartierna till överläggningar. Men justitieministern omgärdar sig med allehanda reservationer. Mitt råd att informatörerna-spionerna skulle hållit käften för att klara sig undan lindrigare hade kanske inte hjälpt eftersom det nu finns ett stort och legitimt intresse hos det svenska folket att få göra upp med kommuniststaternas omfattande infiltration av det svenska samhället. 

Professor Birgitta Almgren har anmälts till JK av SÄPO för att hon skulle ha brutit mot det anonymitetsskydd som hon tvingats gå med på för att genomföra sitt forskningsprojekt. Surt sa räven om rönnbären. SÄPO har missat mycket information som Almgren tagit fram och som inte lämnar en i ovisshet om vad som förekommit.  Läs boken eller hennes debattartikel i DN så förstår ni vad jag menar. SÄPO:s engagemang i sin genomgång och rapport i början av 2000-talet om Stasiagenter i Sverige luktar "härtill är jag nödd och tvungen" lång väg. Almgren har på ett halvår tagit fram bedydligt mer belastande information än vad hela SÄPO mäktat med.

Sverige borde ansluta sig till alla de länder som brutit sekretessen runt Stasiinformatörerna för att forskarna ska kunna ta fram sanningen. Östtyskland och Sovjet finns inte till sedan 21 år varför ömfotheten är obegriplig. Nazityskland finns inte till sedan 66 år men ändå omgärdas forskningen av sekretessbarriärer enligt forskaren Klas Åman. Sverige tycks vara ett tryggt land. För ondskans drängar och tjänstemän.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Aroon

  Jag tänker mig nu bara som parantes, hur vi nu i Sverige tänker införa en typ av angiverisystem. Man skall kunna via webben ange om man ser eller tror sig misstänka att någon jobbar ”svart”. Min granne eller gode vän eller vad som helst kanske kommer över några timmar och hjälper mig flytta några saker eller skjutsar mig för en billig penning eller rent av bjuder på detta. Någon har anmält detta anonymt via webben. När deklarationen är klar uppföljs detta och man ser det saknas uppgifter, de som anmälaren påstått, blir en utredning och förhör. Liknar inte detta ”Stazi”? Nu kanske jag hårddrar men i alla fall. Viil vi ha ett angiverisystem där man inte kan lita på sin nästa? De stora skurkarna kommer man ändå inte åt.
  Speciellt nu då vi har en regering med folkpartister som anser sig stå för frihet och demokrati. Vad säger du?

 2. Ann-Mari

  Hej!
  Jag och mina kollegor är inte ett skvatt förvånade över att man lägger lock på Birgitta Almgrens forskning Sverige har ju inte sprungit fötterna av sig precis för att upplysa om kommunismens brott vare sig i Sovjet Baltikum eller fd DDR. Och dom som har gjort det har mer eller mindre blivit motarbetade. Vi tycker att det är av oerhörd vikt att Almgrens arbete lyfts upp i dagsljuset oavsett vad som kommer fram. Ska Sverige få kallas demokrati så upp till bevis i så fall, ge Almgren stöd istället för att motarbeta henne. Hade det gällt nazzeagenter hade dom funnits på bild i varenda tv sändning från Svt men när det gäller stazi så måste absolut tystnad råda. Man får ju inte bråka med storebror på andra sidan Östersjön. Nej för oss framstår svensk demokrati som ett sämre manus till en Monthy Pyton serie. Skärp er ni som styr annars blir ni bara utskrattade av dom länder som faktiskt tar demokratin på större allvar än ” Vänsterns Konungadöme” Sverige // Ann-Mari och Maria kommunistexperter

 3. Ivar

  Hur är det med de som hjälpt till att USA har kunnat flytta fångar från Sverige till ett annat land för att kunna förhöra dom lite hårdare. Vi har hört om några fall hur stort är mörkertalet.
  Att öppna arkiven för att leta efter Stasi-agenter kan skada mer än vad som nyttan är. Det kan vara många uppsatta personer som får sitt namn nersolkat för något som de gjorde i ungdomligt oförstånd och inte stämmer med den politiska bild som de nu framvisar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.