Stoppavärldenismen

När de intellektuella som var i farten 1968 inte längre vågar (nåja några finns fortfarande kvar i tanketräsket)  predika kommunismens välsignelsebringande lära har de skaffat sig nya jaktmarker. Vi har förstås också den mänskliga egenskapen att vara emot all förändring överhuvud taget. Allt skall alltid vara precis som förut. Inget nytt skall synas eller höras, åtminstone där man själv bor.

Stoppa kapitalets rörlighet, stoppa borttagandet av en livsfarlig rutten ek, stoppa Slussens ombyggnad i Stockholm, stoppa biblioteksflytten i Umeå, stoppa nedläggning av skolor med för få elever, stoppa nedläggning av butiken, stoppa nedläggning av macken, stoppa vindkraften, stoppa gruvdrift, stoppa skogsavverkningar, stoppa mellanstatliga internationella konferenser, stoppa omstrukturering av företaget, stoppa nedläggning av olönsam och obehövd flygplats. Nu måste jag hämta andan.

Ett sammandrag av ovanstående kan låta så här: "Stoppa utvecklingen, jag vill kliva av. Stoppa precis allt, nu får det vara nog!"

Någon klok man sa, den som inte vill/vågar ta nästa steg blir stående med ett ben i luften. Förr i tiden låg tryggheten i det oföränderliga. Mycket lite hände under en livslängd på 80 år. Man snavade på de stenar som föregående generationer snavat på. Personligen anser jag att tryggheten nu och i framtiden ligger i att bejaka nödvändiga förändringar. Företag som inte ständigt anpassar sig efter marknadsutvecklingen är snart ute ur marknaden och konkursar. Saab kan vara ett exempel. Även statlig och kommunal verksamhet måste ständigt omprövas och anpassas utifrån samhällsutvecklingen. Det ställer stora krav på offentliga tjänstemän och politiker. Omvärldskunskap håller på att bli en av de viktigaste kompetenserna och hur står det till på det området i glesbygdskommuner???

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Aroon

    Det här är bra mycket av fakto att vi har det som vi har det. Jag tänker då närmast på gnället i glesbygden. Inga arbetstillfällen, dålig service och allt annat som dras in på. Vad hade man väntat? Mat från tomten dukade på silverfat av inkomster från frisk luft och rent vatten. Det sitter några enstaka filurer lite runtom i kommunerna och skriver bloggar (jag tänker inte främst på dig) och värnar om miljön och har som grund att allt är farligt. Själva riskerar de ingenting utan verka leva i sin egen ”fantasktiska” tillvaro som de vill ge intryck av. T o m på stenåldern fanns det säkert de som var skeptiska till bronset. När det väl blev känt var det vida överlägset stenen och alla tog det till sig. Elektriciteten samma. Man ansåg det säkert farligt och många i början fick säkert sätta livet till. Tar man inga risker uppnår man heller ingenting. Vad har vi att förlora? Ingenting som jag ser, allt att vinna. Det finns ju alltid en baksida av myntet, men sånt är livet.

  2. Aroon

    Det är ju ganska lustigt också hur vi låser fast oss i vårt tänkande. Uppfinningar och innovationer kännetecknas av radikalt avvikande tänkande för att ge plats till nya ideér. Om vi också tänker efter vilket som är mest farligt och det som skördar mest offer och elände på jorden är det knappast kärnkraften. Visst tål den och handskas varsamt med, men knarket, hur mycket elände på jorden ställer det till med? Dessutom om alla vore lika rädda om sin hälsa lika mycket som de tar avstånd från kärnkraften då skulle sjukhusen ha betydligt mindre patienter och mindre sjuka. Japanerna tycker jag ska ha all heder på vilket sätt de hanterade kärnkraftsolyckan. De jämförde med kriget där atommomben/-bomberna var inblandade och de resonerade, hade man klarat detta skulle det här ocks gå att överleva. Dessutom de som var runt 70-år ställde upp i saneringen och tänkte då på nästkommande generation. Innan de blev strålningsskadade skulle de ända leva så länge så de skulle dö av ålderdom. Det kallar jag ”tänka på sin nästa” och ställa upp för nationen och kommande generationer. Åsså alla dessa vindsnurrorna. Visst kan väl det vara bra som ett begränsat alternativ. Men tänk hur det redan börjar se ut. Den som säger sig värna om miljön och framhåller dessa som miljövänliga tycker jag inte har mycket bakom pannbenet. Livslängden är inte mycket hurra för och ständiga reparationer och stopp av olika orsaker avlöser varandra. Okej, några arbetstillfällen extra ger det väl men inte mycket. Ne en liten bit uran ur marken som ger energi tusenfallt är grejer. Gräv upp vartenda liten ”fjällhöbb” och plocka upp det som finns i marken. Malm och uran. Luleå fick serveranläggninen som USA bekostar och Kiruna växer så det sprakar. Det gör gött då det rör på sig. Fjällen fick vi av vår försyn när de vecklades ihop när kontinentalsocklarna pressades samman. ”han” tänkte säkert på oss och ville vi skulle förvalta det på bästa sätt. Nä nu måste jag på med generatorn…..sådär nu blev det ljus….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.