Tron på skrömta

Man upphör inte att förvånas över människors behov av hokus pokus,horoskop, synska personer som hjälper folk hitta borttappade vigselringar och bortsprungna hundar. På tal om det senare tror jag mera på Garmin GPS än på Saida. Bra att V-K tar upp de s k healingresorna till John of God i Brasilien. http://www.vk.se/711039/sjuka-luras-pa-healingresor

Historien är full av personer som påstått sig kunna utföra mirakler och bota sjuka genom handpåläggningar, bön eller svängande av rökelsekar. Allt detta från tidernas begynnelse intill våra dagar är humbug, trams och lurendrejeri. Helbrägdagöraren själv brukar vanligen inte bli lottlös på sin jordevandring. I USA åker de omkring i privatjet. Det är mer än vad de legitimerade läkarna har råd med. Homeopatin är en annan avdelning av humbug och skojeri. Inga vetenskapliga belägg finns för att homeopatmedicinerna enligt Steiner fungerar.

Jag tillhör själv "verklighetens folk" och har sett och hört en hel del. Jag minns en pastor som påstod sig kunna göra sjuka människor friska. Publiken bar fram en lam man till estraden och pastorn strök under mummel och besvärjelser den lame mannen över vänstra benet och han kastade den vänstra kryckan sedan strök pastorn den lame mannen över det  högra benet och han kastade den högra kryckan. Hur gick det då för den lame mannen frågar ni er? Jo han föll som en stock!! Han kunde ju inte gå utan kryckor.

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. Sven.

    Du borde nog läsa boken ”Fältet” ISBN 978-91-87512-76-6, finns på vattumannen.se , om den inte går att låna på bilioteket.

  2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Ha ha ha ha jadu Håkan, visst finns det anledning att vara skeptisk! Men jag är inte helt övertygad om vad som faktiskt är verklighet när det kommer till läkandets alla konster. När det gäller olika människor som säger sig kunna hela, ofta med Guds hjälp, så är jag mer än skeptisk. Men jag tror faktiskt att det från begynnelsen var mening att vi skulle finna det vi behöver i naturen, så också läkemedel!
    Jag undrar om du har hört talas om Noak i Virisen?
    Skulle vara roligt att höra din uppfattning om honom, och de människor som han faktiskt bevisligen hjälpte?!

  3. Håkan Rombe

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-10-03 17:44)
    Beträffande ”naturläkemedel” så härstammar många läkemedel på apoteket från naturen och de har då vetenskapligt bevisad effekt. Sedan finns tyvärr mycket hokus pokus på området som säljs på Internet. Förr såldes sådana ”läkemedel” genom annonser i Jordbrukarnas Föreningsblad. Beträffande homeopatmedicin så har vanligt rent källvatten samma effekt som den typen av medicin, om inte bättre! Noak i Virisen har jag bara flyktigt hört talas om och jag tror som sagt inte på healing och helbrägdagörelse. En äldre man från Luspholmen kom till Långsjöby omkring 1950. Han var i så dåligt skick att han behövde kryckor. Dagen till ära hade han lämnat kryckorna hemma på Luspholmen för nu skulle han bli frisk. Helbrägdagöraren gjorde sin plikt men på hemresan med Bergströms buss ramlade han och slog ut en ruta i bussen. Den här historien är då fullständigt sann för det fanns åsyna vittnen. Jag tar historien om mannen uppifrån byarna som hade epilepsi och höll på att hasa ned i bäcken utanför bönehuset och drunkna en annan gång. Doktor Collert i Stensele fick vid det tillfället lufta sina lungor om ”alternativ medicin”. Ja du milde!

  4. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Noak i Virisen var en klurig man, han sysslade inte med healing, men han hjälpte folk, bla med hjälp av en speciell kallkällas vatten! Du borde ta reda på mera om honom.
    Som sagt, min övertygelse är att allt vi behöver för att behålla hälsan finns naturligt runt om kring oss!
    Men visst finns det bluffmakare, precis som att det finns kemiska mediciner som gör oss sjuka!

  5. Edor Abrahamsson

    Ja Hejsan Håkan! Ja jag vet inte om jag har så mycket tillföra i debatten, men lite nyfiken blev jag då läste inläggen. Jag vet bara under min uppväxt berättades det mycket om det här hur det varit ännu längre bakåt i tiden. Det var nästan vedertaget att de flesta verkade tro på något övernaturligt, däribland skrömta som man rädslades för mycket.
    Jag kan bara gå till mig själv och någon ”skrömta” vet jag då inte om jag tror på. Jag kan ju förståss också säga att jag tror på ont eller gått istället. Sedan vad det innehåller kan jag inte direkt precisera. Föraningar av olika slag kan jag säga jag ibland känner av. Jag tror ändå det finns något utöver det vanliga. Jag tror att vissa människor har en förmåga utöver vad vi kallar vanligt, det tror jag, men skrömta, nja den onde kanske?

    Att vi sedan besitter krafter utöver det som vi normalt förfogar över det är ju formligen bevisat flera ggr om. Vid överfall eller när någon utsatts för dödligt våld finns det oanade resurser man förfogar över som man inte använder i dagligt bruk. Sammaless vid olika sjukdomar kan kroppen mobilisera sig till det ofattbara. Vi är ju av naturen kommen och titta bara på (de vilda)-djuren hur det kan självläka. Varför skulle inte vi människor ha samma förmåga, det gäller bara ta fram det.

    Hej för mig denna gången.

  6. Tomas

    Hej!
    Ursäkta om jag rotar i en gammal tråd, men Jag och min fru diskuterade ”Skrömta” och den här tråden är det enda som kommer upp vid en sökning.
    Min fru är från Västerbotten och fick som liten höra historier om ”Skrömta” och ”Vittra”, främst från sina morföräldrar.
    Själv är jag från Stockholm och har aldrig hört om någondera innan. Jag skulle uppskatta om någon kunde berätta mer om dessa sagoväsen.
    Jag ska väl tillägga att ingen av oss faktiskt tror på oknytt, men tycker om att höra och berätta bra historier.
    Tack på förhand!

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Hej Tomas. Som liten hörde jag mycket om vittra och liknande. Vi hade ej elektricitet och det var dunkelt och mörkt överallt, ingen radio, ingen TV, inga dataspel. Då roade sig folket i byarna i södra Lappland med att berätta spökhistorier för varandra på kvällarna,och barnhoparna satt och lyssnade med ögon stora som tefat. För oss barn kändes det verkligen reellt och verkligt och många vuxna trodde nog också på att vittra fanns. Det roliga jämfört med nu var att ofta fanns flera generationer tillsammans och de gamla var välförsedda med spännande berättelser om ockulta ting. En gång efter en berättarkväll var en piga som jobbade hos oss så rädd att hon vägrade sova i sitt rum. Hon kröp ned i min säng (en utdragssoffa)i köket. Jag var väl sisådär 5-6 år gammal. Skrömta var väl ett samlingsnamn för allt oknytt men jag tror att vittra hade något med vitt att göra en slags vit ande som kunde föra oväsen på vindar och liknande. På 1940-50-talen pratades det mycket om ”svarta damen” en långväxt svartklädd kvinna som ingen sett ansiktet på. Jag tror t o m att det var nyheter i V-K när någon sett ”svarta damen” i någon by. När jag och lillebror var sisådär 10-12 år klädde vi ut oss i en lång svart kappa och svart hätta på huvudet på lillebror. Lillebror satt på mina axlar och så spatserade vi genom byn i skymningen. Det blev viss uppståndelse för folk sade sig ha sett ”svarta damen”. Har en känsla att det var mycket skrömta och vittra som hade den bakgrunden. Folk gjorde hyss hos varandra. Och fantasin är gränslös när man sitter i mörker med några stearinljus som fladdrar och snöstormen ylar runt knutarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.