Ishockey = hjärnskakning = demens

Mina förutsägelser står sig. Minst 1½ hjärnskakningar per elitserieomgång. Senast en landslagsdebutant från Skellefteå, Oscar Lindberg, som nu får vänta på debuten i Tre Kronor. Orsaken denna gång är axlar och armbågar mot huvudet av den beteendestörde Per Ledin i HV. Ishockeyförbundet påstås föra (hemlig?)statistik över alla hjärnskakningar. Varför hemlig i så fall?  Det borde även finnas statistik över spelare som orsakar hjärnskakningar. En sådan som Ledin borde omskolas till ett annat yrke.

Ishockeyförbundet slår kraftfulla slag i luften mot det tilltagande våldet mot spelarnas hjärnor. Kan det vara så att hjärnskakningar ger mer klirr i kassorna? De som går på hockey för att få se lovande landslagsstjärnor bäras ut på bår kanske är ganska många? Risken för utvecklande av demenssjukdom sägs öka betydligt för dem som råkar ut för hjärnskakningar. Ishockeyförbundet borde snarast bygga och driva ett demensboende för f d ishockeyspelare. Sådana här medvetet orsakade demenssjukdomar bör betalas av den som orsakar dem.

Men vi kan börja med att avstänga spelare ett helt år för varje hjärnskakning de orsakar oavsett hur det gick till och då ska det inte hjälpa att Wikegård i TV säger att tacklingen var OK. "Som jag ser det får han skylla sig själv som inte såg upp" är uttalanden som inte går att använda i andra mer civiliserade sammanhang. 

Och hur är det nu? I vilken omfattning sker dopingtester i hockeyn? Samma blindhet som inom cykelåkning? Onormalt snabba viktökningar och onormalt aggressivt uppförande inom hockeyn ger mig starka aningar om att allt inte står rätt till.

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

 1. Nicke B

  Dopningstester sker regelbundet inom Svensk ishockey, både under försäsong och aktiv säsong, vilket b.l.a. resulterade i att Färjestads f.d. målvakt Robin Rahm blev avstängd i två år. I hanns fall hade han använt otillåtna medel för att snabbare kunna rehabilitera sig från en skada. Och dom onormalt snabba viktökningar du referear till existerar inte vad jag vet. Går man igenom olika lags matchprogram från år till år, märker man att spelarnas vikt i stort sett är konstant under hela deras karriärer. Att tränare sedan ofta påstår att deras lag i snitt har gått upp fem kilo i muskler under försäsong, kan nog snarare härledas till minskad energiförbrukning och alltför många skrovmål och öl under sommaruppehållet.

 2. Edor Abrahamsson

  Det kan ju absolut inte vara trevligt se på hur vissa spelare mer eller mindre avsiktligt försöker skada en annan spelare. Tidigare under ishockeyns dagar var det ju mera ”Fair play”, idag vet jag inte vad det liknar ibland. I Sverige vinns ofta SM av de lag som har ”torpeder”, alltså spelare som medvetet utsetts av tränare och ledare att puckla på och avsiktligt skada en motspelare/nyckelspelare och sätta denne ur en viktig position.
  Man säger boxning är en farlig sport genom att det går ut på däcka sin motståndare, javisst men där är man medveten om detta och går in i matchen med den inställningen. I ishockey på matcher som kablas ut på alla tänkliga kanaler samt då det spelas på olika arenor består publiken av en stor mix, barn och vuxna. Är det roligt för en vuxen ta med sig sitt barn på en ishockeymatch och se på våldshockey där man bär ut spelare på bår? Visserligen händer det också i fotboll och sporten är inte längre någon lek, utan det är blodigt allvar och det satsas enorma summor i olika sportsammanhang. Jag gillar det inget vidare.
  Och som du säger Håkan betr Vikegård, han måste ha en skruv lös?

 3. Håkan Rombe

  Svar till Edor Abrahamsson (2012-11-05 07:33)
  Vi är helt på samma våglängd när det gäller hockeyvåldet. När jag var ung spelade man barhuvade utan att få hjärnskakning. Var man riktigt amerikansk tuggade man dessutom tuggummi. I USA-Canada började för något år sedan sponsorer dra sig ur NHL pga våldsamheterna och hjärnskakningarna så NHL var tvungna att skärpa straffen flerfaldigt för våld mot huvudet. Jag vet inte om regeländringen haft någon verkan men ett är säkert, i Sverige har man egentligen inte gjort ett skvatt förutom babblande i TV. Hur länge vill kommuner och näringsliv sponsra den här hälsofarliga och demensbefrämjande verksamheten som hockey nu blivit??

 4. Hans Hellgren

  Wikegård bagatelliserar problemet och upprepar gång på gång till programledaren Granqvist ”det är hockey”, ”det är hockey”.
  Och därefter ett snett leende mot de andra närvarande i studion.
  Boork hade samma sjuka- att vara blind för övergrepp på isen- för ett tiotal år sen men har tagit reson på äldre dar.

 5. Håkan Rombe

  Svar till Hans Hellgren (2012-11-05 11:17)
  Wikegård i TV och Magnus Nyström i Expressen är obehagliga typer som blir märkbart uppspeedade av att bevittna ishockeyvåld. Liknar de stackare som hoppar jämfota av upphetsning när de bevittnar slagsmål på skolgården. Sådana kommentatorer har ett problem som deras arbetsgivare borde hantera. Fel person på fel ställe m a o!

 6. Nisse

  Hej

  Råkade snubbla in på denna blogg. Aldrig trevligt med skador, det bästa för alla skulle vara om skador aldrig uppstog.

  Dock är jag tveksam till det du skriver
  ”Men vi kan börja med att avstänga spelare ett helt år för varje hjärnskakning de orsakar oavsett hur det gick till”

  Om du funderar lite till på denna mening tror jag och hoppas att du finner den orimlig, eller hur?

  Sedan skulle det vara intressant om du kan beskriva mera om klirr i kassan med hjärnskakningar!

  Jag tror inte på att ganska många går på hockey för att se spelare få hjärnskakningar men du får gärna bevisa att jag har fel.

  mvh
  nisse

 7. nisse

  Hej

  Roligt att du tog in min kommentar, undrar bara om du tänkt svara på mina funderingar? När du svarat på andras!

  mvh nisse

 8. Håkan Rombe

  Svar till nisse (2012-11-07 13:18)
  Tiden!! Som pensionär har jag ont om tid och besvarar inte alla kommentarer. Men frågor bör besvaras. Hur regler ska utformas i detalj måste överlåtas till expertisen. Jag tycker att målsättningen bör vara att den vållande spelaren ska avstängas betydligt längre än den frånvarotid från spel som drabbar offret. Världens f n bäste hockeyspelare blev borta över ett år. Den som orsakade detta (N Kronwall?)borde då ha blivit avstängd över ett år. Som det nu är kan lagen anställa våldsinriktade ”vedhuggare” som sätter motståndarlagens superstjärnor ur spel vilket är en god affär. Den billige vedhuggaren avstängs kanske 3 matcher och superstjärnan blir borta flera månader. När bucklan höjs i skyn har alla glömt hur det gick till.

  Jag är säker på att en viss andel av hockeypubliken och fotbollspubliken älskar de våldsinslag som förekommer på plan, i publiken och i anslutning till arenorna. I första hand bör spelarna uppträda som gentlemän och vara föredömen. Kvällspressen blåser på och hyllar spelförstörande våldsverkare. Språkbruket är intressant. Ord som används mycket frekvent är ”krossa” ”köra över” ”proppa” osv. En språkexpert skulle kunna hitta mycket till en doktorsavhandling om idrottsvåldets bakgrund. Nyström i Expressen och Wikegård i TV är typiska exempel. Det är tydligt att många klubbar, t ex AIK och Djurgården, använder silkesvantar mot huliganer. Varför? Biljettintäkterna? Alla klubbar är numera aktiebolag som maximerar intäkterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.