Var vi bättre förr?

Det tycks numera vara normalt att 10-15 % av 16-19-åringar är lagförda för brott. När jag var ung i Stensele socken på 1950-talet kryllade det av ungdom överallt. Förmodligen var ungdomskullarna då 5-6 gånger så stora som idag. Jag känner ingen som lagförts för brott undantagandes en son som tjuvlånade sin pappas bil. Jag vet faktiskt inte om han råkade ut för rättvisan.

I Stensele fanns det en kille som hade suttit i fängelse ett antal månader och det visste alla om eftersom det var så ovanligt. Den killen var dessutom arbetsskygg och allmänt odräglig för arbetsförmedling och andra som försökte hjälpa honom. Så var det i en tid när gruppen 16-19 år förmodligen uppgick till sådär 6-700 st ungdomar i vår socken. Jag antar att det fanns fler än den nämnde som lagförts men inget som ens kommer i närheten av dagens situation.

Orsaker? Därom kan vi spekulera och ni kära läsare kanske har bra förklaringar. Själv landar jag i uppfattningen att vi hade fått lära oss den morallära som var vanlig i arbetar- och jordbrukarhem. Du ska vara arbetssam, inte ljuga, inte stjäla etc etc. Vi fick också bli vuxna väldigt snabbt. Börja arbeta i skogen var vanligt redan i 13-14-årsåldern. Inga lediga lördagar ens. Ingen orkade tänka på brott skulle jag tro. Hur är det nu? Överskottsenergi i massor för dem som inte ens anstränger sig i skolan? Inte mycket var bättre förr men då det gäller brottsaktiva ungdomar var det mycket bättre förr i Stensele socken. Påstår jag.

4 kommentarer

  1. Peter Åberg

    Barn och ungdomar är enligt forskning till mycket stor del vad de formats till av föräldrar, syskon, skola och den sociala miljö de växer upp i. Ska man leta efter orsaker blir det där man får titta och analysera. En skillnad jämfört med förr är att det ställs mycket fler och större krav på dagens barn och ungdomar för att passa in i det samhälle vi har. Att leva i dagens samhälle är oerhört mycket mer komplext än det var tidigare. Kanske den vuxna generationen någonstans missat att vägleda, stötta och förbereda barn och ungdomar så att de klarar av att uppfylla alla dessa krav. Kan det också vara så att även den äldre generationen i dag har så stora krav och åtaganden på sig att de inte alltid orkar att ge barnen den tid och stöttning som skulle behövas?

    En sak är dock helt klar och det är att det inte är barnens fel. Felet ligger i den vuxenvärld och det samhälle som formar barnen. Detta är ett problem som inte finns endast i Stensele socken utan är ett problem i hela den industrialiserade västvärlden.

  2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Ja, jag har nog inget heltäckande svar på detta, men jag tror att det trots allt var ”lättare” att vara ung förr, åtminstone när det gällde att ta sig in på arbetsmarknaden. När du var ung, och i större utsträckning, även när jag var ung, behövde man inte vara någon stjärna i skolan för att lyckas få ett jobb. I dag räcker det oftast inte med att ha gått gymnasiet! Studiekraven på ungdomarna är betydligt högre i dag, man måste prestera! Barnen stressar redan i grundskolan. Samtidigt har många föräldrar inte den tid med sina barn som de faktiskt skulle behöva! Vi ”tappar bort” våra ungdomar! Jag tror att många tyvärr får för lite stöd från vuxna! Jag har en del ungdomar runt mej, och jag ser att det är inte alldeles lätt att vara ung i dag!Det förstår man också när man hör hur många barn och ungdomar som har sömnproblem och psykiska problem!
    Men som sagt, det finns säkert fler än en förklaring, trist är det i alla fall!

  3. Fjodor

    Visst är det så, överskottsenergi och sysslolöshet. Påtvingat eller inte kan diskuteras. Numera ska samhället hitta på saker, det anses nästan som ett krav. Speciellt där det kryllar av folk/ungdomar. Hur klarar vi det om vi ska ta emot ännu flera?

  4. Håkan Rombe

    Svar till Peter Åberg (2013-01-11 08:07)
    Intressanta inlägg. Jag tror inte heller att vi rent genetiskt var bättre förr. Allt beror på den omgivning man växer upp i. Det var mer social kontroll från både föräldrar och samhället runt omkring när vi växte upp. Många fick också tidigt, ibland alltför tidigt, ta ansvar som vuxna. Nu finns sociala skyddsnät från vaggan till graven, på gott och ont. Ska vi ägna oss åt brottslighet tycks nästan alla åldersgrupper nu ligga på en betydligt högre brottslighetsnivå än för säg 50 år sedan. Då räckte det med en landsfiskal och någon fjärdingsman. Alla vet hur det är nu. En polis per 1000 invånare? Många brottskategorier har förstås tillkommit. På 1940-talet kunde man inte åka dit för olaglig körning med fyrhjuling och snöskoter. Sådana tingestar fanns inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.