Västerbottningar minglar i Almedalen

Visby är en trevlig stad för den historieintresserade. I dessa dagar är drösvis med politiker på kommunal- och landstingsnivå i Almedalen i Visby för att sätta sig själva och kanske kommunen-länet på kartan. Eftersom Sverige består av 290 kommuner kommuner och 24 län är det lättbegripligt att man måste gallskrika fruktansvärt högt för att märkas. I Visby har mängder av lobbyister samlats för att vinna politiker för sina intressen. Risken för excesser i ryggdunkningar och flödande representationer finns där. Frågan är om Sveriges lokala politiker inte också tar tillfället i akt att befrämja sin egen privata karriär. Eller kanske till och med har det som huvudmål. Främjas demokratin av sådant?

Min huvudspaning är att nyttan för kommunen – länet av att lokala politiker åker till Visby för att träffa varandra torde vara åtskilligt överreklamerad. I vår digitala värld kan säkert avsevärt mer uträttas genom kontakter per telefon och internet. Och mycket information kan tas in genom läsande på den egna studerkammaren.  Och vedertagna former för länets kommunala politikers träffar är redan etablerade. Och då slipper man också bli på lyran av både det ena och det andra. Vore intressant att veta hur mycket skattebetalarna i enbart Västerbotten får lägga ut för den dryga veckans minglande i Visby!

Almedagsveckan började som forum för partiledarna men börjar mer och mer likna åkomman elefantiasis. Är utvecklingen bra för demokratin? Jag hänvisar till en intressant artikel nedan.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/soran-ismail-almedalsveckan-hotar-demokratin_3715936.svd

Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Thomas Hartman

    Hej

    Jag håller inte alls med dig. Att säga ja eller nej till ett event som Almedalen måste bygga på strategival. Inte principer.

    Det är ungefär lika knasigt som att ha principbeslut mot annonsering eller radioreklam eller andra kommunikationskanaler. Om Sveriges framtid diskuteras bör norra Sverige vara med.

  2. Håkan Rombe (inläggsförfattare)

    Regionen är förstås en stor pjäs i sammanhanget. Frågan är dock vad t ex Malå och Bjurholm får ut av att konkurrera med Sveriges övriga 288 kommuner om gunsten hos toppolitikerna. Exempelvis borttagandet av bygdeavgiftsmedlen är en fråga som nog gagnas bäst av att slippa trängas med ämnen som förbifart Stockholm i den stora smältdegeln i Visby.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.