Donald Trump och Gustav Vasa

Vad har de gemensamt? Slagord, global uppvärmning och populism var inte uppfunna på 1500-talet så där går det inte att hitta något gemensamt. Synen på frihandel och välstånd är dock likartad. Gustav Vasa  formulerade sin syn på nationalekonomi och handel genom att göra jämförelser som idag framstår som fullständigt korkade. Han menade att ett land som exporterar blir fattigare genom att varor lämnar landet. Import var bra därför att mängden varor i Sverige ökade och det exporterande landet förlorade varor. Simsalabim – Gustav Vasa förbjöd export!

Slagordsakrobaten Trump vill riva handelsavtal och införa höga tullar mot omvärlden. Man kan förlåta Gustav Vasa eftersom det inte fanns någon nationalekonomi på universiteten på den tiden men Trump kan inte skylla på att det inte finns vetenskap på området.  Han är bara obegripligt okunnig. Hans väljare är många i den situationen att de skulle vara de största förlorarna med hans politik. Storkapitalet klarar sig alltid om handeln försvåras. Man överlever utmärkt bra med 10 miljarder på banken istället för 20 miljarder.

Hillary Clinton har till skillnad från Trump  omfattande internationell rutin på hög politisk nivå och har de flesta getterna hemma. Framgångsrika universitetsstudier är en bra grund.  Hon har gedigna kunskaper i allt som hör till politiken. Sedan må hon ha gjort några mindre lyckade saker (vem har inte gjort något enda misstag – hand upp!) men kommer som president att ha USA:s bästa hjärnor som rådgivare. Hon har en förmåga att lyssna på andra som Trump totalt saknar. Den globala uppvärmningen har gått Trump helt förbi så hur efterbliven är han?

Största problemen för Hillary Clinton är sannolikt följande: Hon är en framgångsrik akademiker. Hon har gjort en enastående karriär. Hon tillhör därmed ”eliten” det nya skällsordet mot framgångsrika människor. Hon är därtill kvinna vilket får Trumps stormtrupper, lågutbildade vita män, att gå i spinn.

I morgon vet vi genom att först titta på aktiekurserna och valutakurserna. Går dessa spikrakt ned i träsket har Trump vunnit och världen förlorat!

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

  1. Karl Almlöf

    Gustav Vasa förbjöd export av oxar till Blekinge som var danskt. Bidrog till Dackefejden, Rocad. Men ville att Sverige skulle exportera järnmalmsprodukerna i så förädlad form som möjligt.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Tack för informativ kommentar. Gustav Vasa förändrade nog Sverige i betydligt högre grad än vad Trump förmår förändra USA. Bl a konstitutionen sätter gränser för Trump. Hans genomgripande löften under kampanjen är så tokiga och motsägelsefulla att de inte kommer att kunna genomföras. Men skada världsekonomin kan han säkert. Handelskrig kan leda till ännu värre krig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.