Kvinnodominans i skolan

Enligt nya uppgifter går 38 % av männen vidare till högskolestudier och motsvarande andel för kvinnor är 62 %. Det är siffror vi måste ta på största allvar. När man tittar på program i SVT2 där olika personer uppträder som experter och forskare i olika ämnen frapperas man av den stora kvinnodominansen. Andelen kvinnor som går vidare till forskarutbildning är också större än för män.

Det är också numera en verklighet att tjejer får högre betyg på gymnasiet än killar.

Vad har orsakat detta? Jag tror att man måste gå tillbaka några årtionden för att försöka förstå.

1. Skolan har blivit i det närmaste enkönad, först grundskolan och nu ser vi samma utveckling i gymnasiet. Killarna får allt färre manliga förebilder att relatera till i skolan.

2. Huvudorsaken till den totala kvinnodominansen är att lärarna på högstadiet och gymnasiet under flera årtionden åkt rakt ned i källaren lönemässigt i relation till andra yrken, särskilt om man beaktar livslönen efter amortering på studielånen. I bruksorterna kunde killarna strunta i att anstränga sig i skolan och efter avslutad grundskola genast få jobb på bruket med högre lön än sina lärare. Killarna har sett detta och är så pass smarta att de satsar på det som ger bra inkomster. I motsats till detta har tjejernas enda chans varit att anstränga sig i skolan och studera vidare för att skaffa sig en anständig levnadsstandard. För knappt 60 år sedan var lönen för en läroverksadjunkt och en riksdagsman ungefär lika stor, nu har riksdagsledamöterna dubbelt så hög lön!

3. Den stora flyktingvågen det senaste åren från främst Afghanistan har innehållit en stor andel killar som haft svårt att kvalificera sig för högskolestudier av förklarliga skäl, men det är en liten del av förklaringen. Utvecklingen i skolsystemet har ju pågått i årtionden!

4. Attityderna i befolkningen har naturligtvis också betydelse. Så länge jag minns, åtminstone sedan 1960-talet, har det ansetts töntigt för killar att anstränga sig och vara duktig i skolan. Plugghäst har inte varit en speciellt uppskattande beteckning från skolkamraterna. Jag återkommer till detta med livslönen. Det är fortfarande så att många mansdominerade yrken, som kräver gymnasieexamen på yrkesprogram, ger högre lön och betydligt högre livslön än yrken som kräver högskoleexamen. Killarna är kanske väldigt smarta som väljer bort högskolestudier.

5. Pedagogiken anses inte vara anpassad för killarna i skolan. Kan nog vara så när man snart måste använda förstoringsglas för att hitta manliga lärare i skolan.

6. Lönenivelleringen har enligt min mening gått för långt och världens högsta marginalskatter är inte heller bra för en  arbetsmarknad som behöver attrahera skarpa hjärnor, även från utlandet.

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Gunnar.F.

  Ja sen tillkommer en aspekt till att beakta, det blir fler kvinnliga chefer i förlängningen. Det anses inte så passande på vissa höga poster, kvinnorna är helt enkelt för känslostyrda vilket leder till problem inom ’vissa’ områden.
  Men på många andra områden tror jag att kvinnor gör ett minst lika bra om inte bättre chefsarbete än vissa män.
  Men som sagt det är inte så bra för samhället (Sverige) att tänka med hjärtat alla gånger o jag är beredd att hålla med.
  /G.F.

  • Sid

   Ja GF är ju lite eljest.
   Jag har länge sagt att kvinnor har varit, och ar kommande och viktiga makthavare inom många områden. Problemet är tt de hållits tillbaka av män och av tradition. Kvinnor är ofta en viktig ledare i en familj. Ofta utan rimlig belöning och heder. Tränas ofta in i arbetsledning, familjeekonomi, förhandlande och diplomati. Dessutom från tidiga år.
   Att självgoda, arbetsskygga och ölpimplande män har nåt att konkurrera med har jag svårt att se.
   Eller är det nåt dom du GF tycker att jag missat? Lär mig om jag har fel! Tack.

   • Gunnar. F.

    Ja du sid kvinna eller man?
    Jag tycker du har ett ensidigt focus när du läser o kommenterar vissa texter!
    Jag föreslår att du vidgar ditt synsätt o kliver ut ur din kritiker bubbla ett slag o koncentrerar dig på frågan,,, varför finns det en tupp i ett hönshus 😉
    Vidare så går det att koppla många stora beslut som kvinnor tagit med ödesdigra konsekvenser,,, Maud Olovsson är ett exempel Neon affären 85 miljarder av skattebetalarnas pengar rakt ner till ingenting….!
    Hennes lilla känslostyrda hjärna spelade nog en stor roll när dom (mottagarna) fjäskade lite för henne osv.
    Förövrigt känns det bra att vara lite ”eljest”…. vi börjar bli många nu!
    Såg att SD är på väg att bli största partiet nu,,,, och det är [email protected] på tiden! (Räddas det som räddas kan, eller så tar siste man med flaggan) -Och dom har väl alltid bedömts som lite ”eljest” av vänster-sjusovarna!!! Ds.
    /G.F.

   • Gunnar. F.

    Jag ser att du drar ad hominem kortet på en gång!!!
    Av princip så argumenterar el. diskuterar jag inte med såna….
    Men här gör jag ett undantag,,, och svarar dig.
    ATT DU FORTFARANDE HAR ATT LÄRA,,, när det kommer till att hålla forum etc. trevliga o att hålla dig till sakfrågan….
    Vidare så tycker jag du bör vidga din argumentation om du skall komma nån vart med dina ack så subjektiva inlägg.
    /G.F.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.