Gängkriget i Sverige

Nu hoppar jag över till ett annat krig, gängkriget som eskalerar år efter år efter…. Jag citerar ur en intervju med Åklagaren Lise Tamm som har skarpa förslag om vad som borde göras. Jag citerar:

-Sätt in förebyggande insatser tidigt – redan på BVC och svensktalande förskola för alla från två år.

-Erbjud fler unga feriejobb, idrottsaktiviteter, musikskapande med mera.

-Grovt kriminella ungdomar som tvångsomhändertagits ska inte ges vård i hemmet (LVU) i hemmet, utan sättas i särskilda ungdomsfängelser med kompetent personal.

-Inför brottet ”deltagande i brottslig sammanslutning” för att tidigt fånga upp gängkriminella med ett straffminimum om två år så att polisen kan använda sig av hemliga tvångsmedel.

-Tillåt hemliga tvångsmedel på barn under 15 år som brottsmisstänkta ringer till.

-Reformera brottsbalken och rättegångsbalken.

-Specialiserade enheter hos polisen och Åklagarmyndigheten.

Hon säger också i intervjun att man måste våga prata om att skaffa färre barn. Vad händer om du bor trångt och skaffar 10 barn?
Min kommentar till det är att det är olyckligt på flera sätt. Mamman ifråga ”hamnar vid spisen” och lär sig därmed inte språket och hamnar utanför arbetsmarknaden. Pappan hittar inte på annat än mera, mera barn! Kanske barnbidraget ses som en ”inkomst”. Barnen får ingen egen lugn vrå och hamnar ofta i gäng utanför hemmet. Sveriges lägenhetsbestånd är byggt för familjer med max 3 barn och är inte förberett för denna anstormning.

Jag brukar säga att när vägen svänger måste man använda ratten. Nu har Sverige kört rakt fram alldeles för länge trots skarp kurva och det börjar likna inbördeskrig i många förortsområden. Jag har också börjat fundera på om Sverige kanske borde legalisera hasch i likhet med flera andra länder och därmed rycka undan en stor del av marknaden som göder gangstrarna.

Minska straffrabatterna väsentligt talas det om i regeringen och där finns mycket att vinna. Nu tillämpas principen ”vänd andra kinden till” var denna princip nu kommer ifrån. Jag har mina aningar! Enligt Leif GW skulle den grova brottsligheten sjunka enormt om de 200 mest brottsaktiva gangstrarna ”syddes in för gott”. Den matematiken känns inte särskilt svår att förstå sig på.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.