Avtalsrörelsen, vem blir lurad?

IF Metall har slutit ett tvåårigt avtal på 7,4 % med 4,1 % under 2023. Till detta ”märke” ska alla andra packa och rätta sig efter är det tänkt. Blir det nu 4,1 % för industrifacket 2023? Svar Nej! Till detta kommer lokala påslag i det s k ”lokala varvet”. Inom SKR:s kommuner och regioner t ex kommer sällan en enda krona i något ”lokalt varv”.

Jag kan ta ett exempel. I slutet på 1990-talet hade lärarna halkat efter i löneutvecklingen så att det började vara pinsamt. Jag läste en artikel om en lärarstuderande som feriejobbade inom massaindustrin och han tjänade betydligt mer på sitt relativt enkla sommarjobb än han skulle tjäna som nybliven lärare efter 4,5 års studier på universitet.

Men hej och hå, nu lanserades ”lärarlyftet”, det första, i slutet på 1990-talet. Under 5 år skulle lärarna få totalt 10 % extra utöver andra på arbetsmarknaden. I genomsnitt 2% per år men fördelningen på de fem åren kunde variera. Vad blev resultatet av detta s k ”lyft”? Svar: Lärarna hade halkat efter ytterligare i löneutvecklingen jämfört med industrin!!
Jag pratade i början på 1990-talet med ett fackombud i industrifacket och frågade hur lärarna kontinuerligt kunde hamna på efterkälken när centrala avtalen inte skilde sig nämnvärt. Han svarade ungefär så här: ”Centrala avtalet är för gallerierna, de verkliga löneökningarna kammar vi hem i det lokala varvet”.

Något ”lokalt varv” som ger mer än det centrala avtalet förekommer inte i kommunerna. Inte en krona! Jag vet, eftersom jag jag varit fackombud för lärarfacket och dessutom på arbetsgivarsidan som rektor. Lönebildningen enligt denna svenska modell har medfört att lärarna och andra har hamnat i källaren lönemässigt. Under 1960-talet och framåt några årtionden var det ofta ett 20-tal sökande till varje plats på lärarseminarierna. Nu är det på sin höjd EN sökande till varje plats på Lärarhögskolorna. Man tar i princip in rubbet.

Andra grupper på arbetsmarknaden som kontinuerligt släpar efter lönemässigt finns bl a inom vård och omsorg, handel, transport.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.