Flygplatsdrömmar

Ska kommuner lägga ut mångmiljonbelopp för att täcka förluster på en lokal flygplats? Nu senast 6 kommunala miljoner i Storumans kommun till drift av Hemavans flygplats. Jag svarar NEJ av följande skäl. Dessa pengar går helt enkelt inte att räkna hem kommunalekonomiskt. Utan flygplats dööör Hemavan, Vilhelmina m fl flygplatsorter sägs det. Okunnigt svammel säger jag!
Ska man kalkylera på detta råkar man på en gång ut för svårigheter.

1. De flygresenärer som kommer till en ort t ex Hemavan eller Vilhelmina. Skulle dessa avstå från att överhuvudtaget komma till dessa orter om orten saknade trafikerad flygplats? Jag tror inte att folk är så handlingsförlamade utan hittar andra resesätt. T ex flyg till Umeå och hyrbil till resmålet. Många uppskattar den frihet och rörlighet som hyrbil till destinationen medför. I verkligheten kom många affärsmän och tjänstemän med flyg till Umeå och hyrbil till Storuman när kommunen hade egen flygplats i Gunnarn. Ingen var så handlingsförlamad att hen avstod från besök i Storuman när flygplatsen lagts ned. Jag påstår att en ytterst liten bråkdel av resenärerna ser lokalt flyg som enda möjlighet att ta sig till Hemavan eller Vilhelmina. Många, även tjänstemän, som reser söderut från nämnda orter/kommuner föredrar att åka bil/buss till Umeå och flyg söderut till Stockholm/Arlanda. Lokalt flyg söderut är ingen billig historia.

2. Hur mycket hamnar i kommunens skattekista av de pengar som resenärer släpper efter sig på destinationen i form av mat och hotell? De människor som redan bor på orten äter ju inte mer än annars på barer när de kommer hem. Pengarna som tillresande satsar på mat i barer/restauranger och eventuella hotellrum ska i slutändan kommunalekonomiskt omvandlas till den kommunalskatt som de anställda betalar och då väl att märka den ÖKNING av antal anställda som behövs för att t ex servera ett mål mat.

3. Redan nu måste väl de ”flygfrälsta” ge upp. 6 miljoner i Hemavan motsvarar ungefär 18 heltidsanställda i omsorg eller hotell/restaurangverksamhet. Hur många lunchportioner klarar 18 st anställda?

Var så god kommunfullmäktigeledamöter i Storuman att redovisa era beräkningar! För de finns väl? Jag har i gott minne när centerpartiets ledning i Storuman försökte försvara tiotals miljoner i kommunala förluster på eget flyg åren 2009-10-11 vilket orsakade ett hål i kommunens ekonomi som medförde en kassalikviditet på under 1,0 under en tid. D V S kommunen kunde ha råkat i situationen att behöva låna pengar till löneutbetalningarna! KF lyckades med knapp majoritet sätta stopp för de totala galenskaperna som förödde kommunens ekonomi. Ett par desperata ledamöter sprang omkring i lokalerna efter sammanträdet och ropade i förtvivlan, ”nu måste vi begära misstroendevotum mot Gunilla Lundgren”! Få orkade lyssna. En ledamot (c) i KF for under dessa år omkring på äldreboendena och predikade sparsamhet med bl a plasthandskar och blöjor för att rädda flygandet! Jag minns inte om sparandet också inkluderade toalettpapper… Jag hänvisar till mina blogginlägg i VK åren 2009-10 som är häpnadsväckande läsning. Särskilt inlägg under senhösten år 2009! Mitt eget parti försökte med ”kreativ poängräkning” ställa mig utanför valbar plats i valet till KF 2010 men väljarna kryssade in mig som nr 1 för partiet i KF 2011-2014.
Jag har i min civilekonomexamen bl a specialkursen Kostnads och Intäktsanalys som innehöll en god del vetenskapsteori och jag lärde mig då att tänka kritiskt och inte bygga luftslott.

Etiketter: , , , , ,

5 kommentarer

 1. Basic Rules

  Kan inte Putin få lägga ett bud på Storumans flygplats, enligt dig så ska han ju det/ta över även Storuman – till helgen ? Är läget akut som i klimathotets spår eller ska vi låta förnuftet ta ÖVER !
  En sammanfattning:
  Sanningen finns i ditt inre, inte hos massan. ”när man frågar folk som befinner sig djupt inne i det kollektiva medvetandet, vad de det är de vill åstadkomma, så upptäcker man att de inte riktigt vet vad de står för. De saknar självinsikt, eftersom det är gruppen som har gett den deras identitet.
  Det de säger och gör bottnar inte i något individuellt ställningstagande. De repeterar ord/fraser som de hört, men de vet inte vad de är medlemmar av. Allt de vet är nyckelfraser som kollektivet matas med. Ett riktigt paradexempel är ”Alla människors lika värde”.
  Go kväll !

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Storumans flygplats tar Försvarsmakten över så nu kan kommunen förstärka skola och omsorg med 1,5 miljoner. Läggs Hemavans flygplats ned kan skola-omsorg få ytterligare 3-6 miljoner. Flygplatsen måste ofta uppgraderas tekniskt med miljonbelopp plus övriga underskott.Tärna-Hemavan behöver ett badhus. Skolbarnen måste nu åka 13 mil till Storuman för simträning. Simträning är obligatoriskt i skolan.

 2. GF.

  Var tar du summan 6 milj.i från?
  Kommunen pytsar väl in 2milj./år i driftkostnader, och nu efter försäljningen av Gunnarns fp. så ska det tydligen läggas in 2,7 milj. xtra i år alltså tot. 4,7 milj. till H-avans fp. Ja enligt snabbreferat kommunfullmäktige 12sep.
  Det skrivs då inget om några milj. i snabbreferatet från kommunfullmäktige den 26/9.
  Så de övriga 1,3 milj.?

  • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

   Siffrorna har jag sett i V-K, inte mer än så. Oavsett så går det inte räkna hem några miljoner till kommunkassan i form av kommunalskatt p g a att Hemavan eller Vilhelmina har en flygplats. Lycksele ligger alldeles för nära Umeå för att det ska vara motiverat med egen flygplats. Det finns 290 kommuner i Sverige och kommunerna som inte har någon egen flygplats, de allra flesta, tycks klara sig lika bra utan dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.