Sverige i krig inom kort?

Efter ÖB:s tal i Sälen om att Sverige kan bli indraget i ett framtida krig har det larmats från olika håll. I TV framträder naturligtvis Svenska Freds m fl. Före Andra Världskrigets utbrott 1939 trädde statsministern Per Albin Hansson fram och framförde budskapet i radio till det svenska folket inklusive barn att ”Vår beredskap är god” och alla svenskar inklusive barn kunde lugna ned sig trots att det i verkligheten var precis raka motsatsen. Trots att krigsmolnen i Europa varit tydliga i minst 6 år före 1939. Vi var nog 1939 ganska ”fredsskadade”.

Vi är nog fortfarande ganska fredsskadade när vi i ganska långsam takt försöker rusta upp försvaret efter massakern på vårt försvar kring milennieskiftet. Vår beredskap är inte god när vi redan har ett land i Europa som sedan februari 2022 anfalls av en aggressiv stormakt och Sverige har ännu inte ökat produktionen av artillerigranater!! Kanske de nu skrämda svenska barnen kan försöka väcka sina sovande föräldrar. Det pågår ett totalt krig mot ett europeiskt land!!

Varningstecken har inte saknats utan stått som spön i backen sedan Putin för 20 år sedan började hålla tal om att återskapa Sovjetunionen inklusive de östeuropeiska slavstaterna i det som kallades Warszawapakten. Det andra Tjetjenienkriget startade Putin 2008, Georgien anfölls 2008 och Krim annekterades 2014 utan att världssamfundet satte stopp. Proxykriget mot östra delarna av Ukraina (Donbass) intensifierades och vårt försvar var nu nere i 1 % av BNP. Målet 2 % till försvaret nås inte förrän år 2028 med nuvarande takt och en spark i aschlet behövs för att väcka livsandarna hos våra politiker!

Statsministern talar nu om en injektion genom upplåning för att kraftigt snabba på uppbyggnaden av vårt försvar. Det förtjänar våra barn.

Etiketter: , , , , , , , , ,

14 kommentarer

  1. Basic Rules

    200 år av fred ska nu brytas, vi har fått nog ! Hur ser vår krigsplan ut för inledande operationer mot fienden, ska vi bli likt Ukrainas fascistregim bli en proxy för amerikanska strategiska- och militära strategier !

    I krigets Gaza är man(USA) djupt involverad via ekonomiskt- och militärt stöd, och möjliggör fortsatta krigsbrott, som nu kommer behandlas av ICJ, som är underställd FN.
    Idag inleds utfrågningen av Israel i den internationella domstolen (ICJ) i Haag. Sydafrika har anmält den israeliska staten för folkmord och menar att Netanyahus regim har för avsikt att ”förinta palestinierna i Gaza som en del av den bredare palestinska nationella, rasliga och etniska gruppen”.

    ”Palestinierna i Gaza har dödats, dödats i sina hem, på platser där de sökt skydd, på sjukhus, i UNWRA-skolor, i kyrkor och moskéer, och när de försökte hitta mat och vatten till sina familjer. De har dödats om de misslyckades med att evakuera, på de platser dit de flydde, och till och med när de försökte fly längs israeliska förklarade ’säkra vägar’”, står det att läsa i den 84 sidor långa anmälan”.

    ”Allt fler rapporter kommer om israeliska soldater som utför summariska avrättningar, även av flera medlemmar i samma familj – män, kvinnor och äldre personer”, fortsätter man – och pekar på att män avrättas framför sina fruar och barn – innan även dessa dödas av de israeliska trupperna”.

    Man pekar även på att obeväpnade palestinier dödas av prickskyttar så fort de upptäcks – även om de inte utgör något hot, och att detta även gäller barn, kvinnor och handikappade.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Jag tycker att man ska vara försiktig med alltför trosvissa ställningstaganden i denna konflikt som har såväl historiska som religiösa inslag. Israel är den enda demokratin i sin del av världen men har valt en konfrontativ politisk ledning. Palestinierna har Hamas som inte kan sägas vara en i demokratisk mening tillsatt politisk ledning. Längre än så vill jag inte inveckla mig. ”Högre makter” t ex FN får väl blanda sig i den fredsprocess som måste följa.

      • Basic Rules

        Detta är inget ställningstagande, det är en ren upplysning om vad som sker i denna konflikt och vad
        delar av Sydafrikas anklagelse går ut på.
        Borde kunna publiceras i tex VK, men där är det för känsligt att ta upp även på nyhetssidan.

        • Jörgen K

          ”Basic Rules” svänger sig något han kallar ”sanning” eller ”upplysning”, inte bara här utan även på många andra platser på nätet. Ännu har han inte klarat av att beskriva den process som ligger bakom utan endast salufört en bedrövlig attityd ivrigt härmat från ytterligheter där antisemitiska och antisionistiska åsikter tas som ”sanningar” och ”upplysningar”. Om det bara existerat ett uns av källkritik skulle debatten vara helt diametral.

          Som förslag, surfa in på https://miff.se/ ,här finns det åtskilliga artiklar som beskriver de mesta i debatten över tid med korrekta källhänvisningar, kortfattat, koncist och lättläst.

  2. brorson

    Såvitt jag vet var den svenska statsministern Per Albin Hanssons uttalande ”Vår beredskap är god” en av världshistoriens mest trodda lögner. Min pappa, som utan ammunition skickades till gränsen mor det just ockuperade Norge och råkade gå över gränsen med sin tupp och mötte en tysk truppm som inte heller var säker på var gränsen gick- det hade ju gått drygt trettio är sedan freden i Karlstad. hoppades förstås att tyskarna skulle tro på Per Albins lögn och ropade ”Vänd om, annars skjuter vi”. Tyskarna vände om och gick längre in i Norge. När jag berättade detta för min systers man, berättade han att hans pappa hade skickats till Helsingborgs hamn -.utan ammunition -för att avvärja ett eventuellt tysk angrepp mot Sverige den vägen.

    Försvaret av Skåne prioriterades dock framför den svensk-norska gränsen, varför de svenska soldaterna i Helsingborg fick ammunition redan efter fem dagar, Freden i Karlstad 1905 är en av krigshistoriens märkligaste freder. Man brukar ju sluta fred efter ett krig .Men freden i kriget mellan Sverige och Norge kom före – troligen bara några timmar innan kriget skulle börja. Därför tycker jag inte att vi ska tala illa om Svenska freds och dess norska motsvarighet. Därför är mitt – och troligen de flesta andra svenskars motto ”Arbeta för freden, men förbered för kriget”, Därför är jag kritisk mot krigshetsarna i den svenska regeringen och militärledeningen (ÖB!) för att de har tappat första delen av detta motto.

    Jag har senare fått veta att det gick ut så mycket ammunition dagligen i det finsk-sovjetiska kriget 1939-40, så att de finska och svenska fabrikernas dygnsproduktion inte räckte till. Dock fanns ammunition i båda ländernas förråd, som dock krympte dag för dag eftersom förbrukningen översteg produktionen. Efter en månads krig var de finska förråden tomma. Efter ytterligare två månader var även de svenska förråden tomma. Hur illa ställt det var, torde Stalin inte ha vetat, när han tillät den svenska regeringen – som leddes av den nämnde Per Albin – att mäkla fred.

    Jag kan förstå norrmännens – och inte minst den dåvarande norska kungens – besvikelse över den uteblivna hjälpen från Sverige. Den svenska beredskapen var ju så god. Egentligen en bedrift att sanningen inte kom fram, när tusentals svenska soldater visste hur illa det varm och teg, För att återgå till Svenska Freds, så nog kan den organisationen beskyllas för samma enögdhet som regeringen och militärledningen, som har tappat bort halva budskapet. Men det är ju inte samma del av budskapet, som Svenska Freds har tappat bort .Svenska Freds behövs för balansen. För att inte krigsretoriken ska driva in oss i ett krig som kan undvikas.

    Jag är oerhört besviken på Ulf Kristersson,. som nu begär att svenska soldater, ska offra sina liv för honom, fastän han klädsamt säger ”vårt land”. Kristerssons arrogans päminner i mitt tycvke om Hitler, som vägrade lyda sina generalers råd att räta ut fronten i öster för atttspara på tyska soldater. Inte en kilometer erövrad mark fick förloras. Det var de tyska soldaternas skyldighet att då för honom, Hitler, fastän han kädsamt talade om ”das Vaterland”. Under slutstriden om Berlin var 16-åringar inkallade. Stor var bristen på tyska soldater. Kristersson och andra nuvarande ministar har som ministrar i Reifeldts regering genom nedlaktningen av det svenska försvarfet berövat svenska soldater en rimlig chans att överleva ett krig på svensk mark. De borde skämmas.

    Att krig är livsfarligt, vet alla. Och jag har i princip inga invändningar mot att det svenska medborgarskapet medför skyldigheter också och inte bara rättigheter. Därför är jag kritisk även mot den förra regeringen, som har delat ut svenska medborgarskap även till personer, som inte borde ha fått sådana, personer som svårligen uppfattar Sverige som ”sitt land” och hellre vill åka hem än stanna och försvara Sverige. Jag ser intet fel i det, att man är mer lojal i det land som ma

    • brorson

      Jag ser intet fel i det, att man är mer lojal i det land som man är född i – så länge man inte är en fiende till det land som man bor i.

      Men, för att återgå till Kristerson et al, så är det vi, undersåtarna, som ska ställa krav de folkvalda översåtarna, inte tvärtom. Jag har hittills inte lagt mig i vem som är moderatledare,. men nu gör jag det: Städa och börja i toppen.

      • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

        Det är naturligtvis moderaterna som tillsätter och avsätter partiledare och vi alla röstberättigade som väljer politiska partier vart fjärde år utifrån partiernas program. Sedan kan man ju önska både det ena och det andra.

  3. GF.

    Under de 6 åren före-39 sköt svenska armén ”bara” sina egna medborgare (Ådalen), det kanske är det ÖB menar, att vissa skall ta höjd för, att han o de sina
    ska reducera ute på höger flankern (SD) i bland partierna.
    Han lät ju en aning politisk när han levererade ryss nojan härom dagarna.
    Bögar o flator kan nog känna sig trygga i varje fall, det är ju deras flagga armen skall försvara inte den svenska, enligt de bilder han stoltserar på!
    Ett jäfla hönshus Sverige har blivit!
    Tacka vet jag såna som Tord Ivar Grey (Hallström) , Allan Mann och grabbarna, det va MÄN det!

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Sverige är ett civiliserat land jämfört med underutvecklade länder som t ex Ryssland som förföljer den rätt stora grupp människor som föds med en avvikande sexuell läggning. Dessa människor bidrar till samhället, vilket inkluderar försvaret. Sveriges ÖB är en ÖB i tiden. Motsatsen vore illa.

    • GF.

      Måste revidera min inställning till Allan Mann.
      Efter att tidigare bara haft vaga uppfattningar av AM så läste jag boken som fick mig att ändra uppfattning av honom.
      Han imponerar inte nämnvärt dessutom är boken dramatiserad eftersom det finns få bevis och dessutom ljuger Allan Mann själv, att han själv skulle ha varit ”drivare” vid fallskärmshopp, hans bajonett skador verkar han fått vid utbildning osv.
      Tycker det verkar som han sprungit mest i skogen som ’kurir’, ätit o bott flott runt om i Europa och Sverige.
      Skadan i Narvik var självförvållad, kanske också syftet var en lögn.
      Mann som spelade Allan fick inte ens bli malaj i Svenska försvaret,,, han blev norsk och skröt med att han minsann hade träffat den norske kungen den fegaste av dom fega, och han trodde sig vara någon typ av tuff stridis, vilket han aldrig var.
      Nä tacka vet jag män som Orvar Nilsson svensk som stred för Finland och finnar som Lauri Törni (stred i tre lands uniformer, Finland Vinterkriget,Waffen östfronten,Usa Vietnam,samt Alpo Mattinen som också hamnade i USA.

      • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

        Vi är ganska oense. Beträffande Finska Vinterkriget så anmälde Allan Mann sig som frivillig trots åldern 18 år och trots avsaknad av militär utbildning. Han kunde ju därför inte insättas i första linjens krigsförband utan fick tjänstgöra som t ex sjukvårdare och/eller ordonnans. Han var alltså av en särskild sort som 18-årig reste mot ett okänt öde som frivillig i Finland. Min honnör för det. Det finns ett av Gustaf Mannerheim underskrivet tack till Allan Mann för hans insats som frivillig i Finland vilket alla svenska frivilliga fick. Till Norge reste han också direkt som frivillig tillsammans med sina norska kamrater från tiden i Finland, förmodligen utan föregående ansökan. Det finns alltså här ett antal namngivna kamrater som sedan länge är döda. En av dessa hette Sönsteby om jag minns rätt. Hoppas stavningen är rätt. Göra ett nummer, som en del gör, av att kamrater till Mann som sedan länge är döda inte kan vittna säger en del…Men det finns efterlevande anhöriga till dessa norska kamrater som kan vittna. Tillbakaryckningen norrut i Norge slutade i Narvikområdet där kaotiska strider ägde rum och flera nationaliteter var inblandade. Det var naturligtvis ett ganska kaotiskt läge. Att hitta skriftliga källor i arkiv om en enskild frivillig i kaoset som rådde är naturligtvis ”mission impossible”. Vi får hålla oss till vittnesmål från sedan länge döda kamrater och en del finns i norska dagstidningar under efterkrigstiden. Allan Mann hamnade INTE i Narviksområdet som turist, det känner jag mig rätt säker på. Kurirverksamheten från svenska sidan gränsen var omfattande och hundra procent sekretess var bokstavligen livsviktigt. Jag har sett en bild med norska kurirer där Allan Mann finns med och det finns foto på förfalskad leg som Allan använde i Norge. Det är ju inte särskilt märkvärdigt att det inte finns skriftliga bevis i arkiv om hemlig kurirverksamhet! Det var livsavgörande att inte lämna skriftliga spår efter sig, namn och fakta fick memoreras. Även i Sverige, och Norge, fanns nazister både här och där, präster, landsfiskaler, poliser, lärare, bönder etc etc. Kurirerna måste hålla 100% koll på detta för att behålla livet. Boken om Allan Mann är inte och påstås inte vara en vetenskaplig avhandling. Källorna till Allan Manns verksamhet i Norge är i många fall sedan länge avlidna personer som har berättat i små landsortstidningar. Boken om Allan Mann är ingen doktorsavhandling utan avsedd som ett filmmanus om en unik svensk som stred mot både Stalin och Hitler, vilket han gjorde, men boken är ändå försedd med noter om ursprunget till berättelserna. Det duger bra så.

  4. brorson

    På en annan blogg har jag läst följande. ”Fråga: Har Statsminister Ulf Kristersson hävdat att svenska medborgare som inte är födda i landet, skulle vara mindre villiga i att försvara vårt land? Eller är det något som bloggförfattaren bara har fått för sig, Svar; Statsministern är enligt min mening inte så begåvad i den slags retorisk framställning som skulle kunna uppfatta honom som en samlande kraft ”

    Trots min skarpa kritik mot Kristersson, kan jag försvara honom när han har rätt. *Vi har allvarliga problem med en inre fiende och det ska inte avfärdas med att ”Det är justitieministerns bord”. Vi har en föröjd hotbild mot Svergoe och den kommer inte från Ryssland (men – tänk om?) utan från ”opolitiska” kriminella nätverk och i högsta grad politiska extrema islamister, som de kriminaela kan förse med vapen. Skulle de försvara Sverige mot Ryssland, när de vet att Ryssland under en neutral fasad stödjer deras meningsfränder i Mellanöstern? Att Ryssland bekämpar samma slags rörelser i Ryssland,. när de försöker destabilisera Ryssland, är en annan sak. Realpolitik.

    Och skulle dessa femte-kolonnare verkligen avstå chansen att bränna ner svenska synagogor och massakrera judar om de fick chansen genom det kaos som skulle råda i ett Sverige i krig. S kritiserar inte Kristersson för det han bör kritiseras, eftersom sossarna var lika medskyldiga till till förstörelsen av det svenska försvaret. Och det är de själva som har splittrat Sverige genom att låta dessa femte-kolonnare inte bara inflitrera sitt eget parti och avsätta Sverige-lojala socialdemokratiska kommunalråd, utan även låtit dem infiltrera statsapparaten .Och – om den allmänna värnplikten äntligen ska göras allmän kommer vi att få stora problemmed att skilja agnarna från vetet.

    S har inte bara tillåtit invandring av personer, som inte ens borde ha fått tidsbegränsade uppehållstillstånd. Man har friikstigt delat ut svenska medborgarskap till personer, som borde ha fått nöja sig med asyl som flyktingar. Men inte bara till dem, utan även till politiska extremister utan asylskäl. Att genuina flyktingar – trots allt de varit med om.- kan känna en starkare lojalitet med sitt hemland än med Sverige, är ingenting som de ska behöva skämmas för och ingenting som svenska politiker ska förneka förekommer. Om de inte ens vill bidra till det civiala försvaret i Sverige, bör de rimligen lämna landet vid krig eller krigshot. De ska inte vara en belastning.

    Vi måste nu ta igen uteblivna leveranser under flera år av krigsmateriel till det svenska försvaret ,Men de ska förvaras i mobiliseringsförråd i Sverige och inte skickas till Ukraina. Andra ”hjälpare” tar betalt för sina krigsleksaker., Det borde vi också göra – sedan vi fyllt våra egna förråd. Jag stödjer tanken på lånefinansiering av upprustningen av det svenska försvaret. Sveriges statsskuld är låg, och det är inte bara en fördel. ”Statspapper” är en bra investering. Men med brist på svenska sådana placeras svenskt kapital i utländska statspapper. Man kan säga att kapitalet flyr Sverige. Som alltså skulle kunna tjäna på att öka den statliga upplåningen.

  5. brorson

    Först ett tack för en läsvärd blogg med både fakta och personliga reflexioner. Vi är överens om mycket, och skillnaderna mellan oss beror på olika personliga bakgrunder under samma tid, Intressant inägg om Allan Mann, som jag tror att du har lärt dig mycket av. Han har ju stridit mot både ryssar och tyskar. Det var nära att även min pappa hade gjort det, men det kom ju inte till strid, eftersom pappa lyckades lura det tyska befälet att den tyska truppen var på fel sida gränsen, .när den svenska truppen, som pappa förde befäl överm var på fel sida. Den tidens kartor…

    Hur hade det gått om inte den svenska regeringen hade lyckats mäkla fred mellan Finland och Sovjet strax före den tyska invasionen i Norge? Det var MUCK för de svenska soldaterna, Ni . Mi vid den svensk-finska gränsen. De skulle åka hem. Men strax innan tåget skulle gå, kom ett nytt besked: Ni ska inte hem. Ni ska till gränsen mot Norge. England har invaderat Norge, Den norska kustbevakningen hade observerat ett stort antal engelska krigsfartyg på väg mot den norska kusten. Efter timmar på tåget kom ett nytt besked: Tyskarna har hunnit före. Ni får hämta ut ammunition, när vi passerar Sollefteå.- Men där fanns ingen ammunition. Allt hade skickats till Finland.

    – England hann faktist före till Tromsö, men tyskarna till övriga Norge. De engelska och franska styrkorna lyckades tillsammans med resterna av den norska armén hålla emot under två månader. Frågan är nu om Sverige hade klarat ett tvåfronts-krig mot en fiende i väster och en fiende i öster? Troligen inte alls. När erfarenheterna från både första och andra världskriget visar att inte ens Tyskland klarade krig på två fronter .Detta stod alltså klart för den svenska S-regeringen under de första efterkrigsåren. Inför risken för ett tvåfrontskrig måste Sverige välja sida.

    Politiken blev ”Alliansfrihet i krig syftande till neutralitet i krig” underförstått välja ”väst” om denna politik skulle misslyckas. Men regeringen var inte enig om vilken sida som skulle väljas i det läget. Bland mina ärvda saker fanns en bok, som heter ”Varning för fredsoptimism” av den dåvarande handelsministern Gunnar Myrdal. Där han beklagade Tysklands nederlag och beskrev efterkrigstiden som en ”mörk” tidsålder. Och mörkret kom från England och Sovjetunionen var det enda ljuset i detta mörker. Myrdal anses huvudansvarig för baltutlämningen.

    Skandalen har tystats ner. Myrdal tvingades avgå och Sverige tvingades skriva under avtal, varav flera troligen fortfarande är hemliga, om samarbete med de blivande Nato-länderna. Formellt har Sverige dock t.o.m. 2021 uppfyllt neutralitetskonventionen från 1907, exakt på gränsen för det tillåtna enligt konventionen. Men nu är det slut på det

  6. Jörgen K

    Jag kommenterade ovan om hänvisning till miff.se

    Här kan man se hur fort kritiken mot SO-rummet.se gav korrigering emedan likvärd kritik riktad mot Svenska FN-förbundet som INTE ens är en del av FN har för avsikt att korrigera sina rena lögner. Det är inte undra på att mellanöstern är så laddat då stora grupper verkar göra allt för att sprida desinformation.

    Never forget and never again börjar med kunskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.