Finansieringen av vår välfärd!

Av , , Bli först att kommentera 7

Senaste tiden har det varit diskussioner kring finansieringen av vår välfärd i kommunen och tyvärr tror många att skattehöjningar är lösningen på alla problem. För mig är det ett sätt att ge upp det verkliga problemet och man borde istället ta tag i problemet, att Umeå har högre kostnader än jämförbara kommuner. Här har vi politiker ett ansvar som vi måste ta och för röda politiker tycks det då finnas en enda lösning på alla problem och denna stavas skattehöjning. Men om verksamheterna inte sköts förståndigt, ska politikerna verkligen få mer att slarva bort. Politik handlar också om att prioritera och vi liberaler tycker det är bättre att prioritera våra kärnverksamheter än att stötta ett gitarrmuseum som hittills fått 25 miljoner kronor från skattebetalarna.

Bli först att kommentera

Snart är Lundabron på plats!

Av , , Bli först att kommentera 4

När det gäller byggandet av en bro mellan Bölesholmarna och Lundåkern, så har vi Liberaler drivit den frågan länge. Nu är bron snart på plats och det kommer att bli ett oerhört lyft för det rörliga friluftslivet och det kommer också knyta ihop staden. Det kommer också skapa en bilfri kommunikation mellan de västra stadsdelarna och arbetsplatser som Volvo Umeverken. Bron har varit efterlängtad i många år och jag ser verkligen fram emot invigningen. Självklart kommer jag också vara på plats!
lundabron
rr

Bli först att kommentera

Hedersförtryck och våldsbejakande extremism måste tas på allvar

Av , , 2 kommentarer 20

Före sommaren så var det livliga diskussioner i Umeå kommunfullmäktige kring hedersförtryck och våldsbejakande extremism. Tyvärr verkade inte alla politiker ta dessa frågor på allvar och istället pratade man om ett dåligt debattklimat i kommunfullmäktige
Det fanns också partier som i talarstolen sa att det är bara spekulationer, om det som hänt i Umeå sista tiden och att politiker inte ska skriva om det här på bloggar och sociala medier. Oavsett utfallet av Säpos tillslag och gripanden i Umeå, så måste man ta ett kraftfullt avstånd från våldsbejakande extremism. Det verkar också vara viktigare att kritisera andra partier, än att ta avstånd från våldsbejakande extremism och hedersförtryck.

2 kommentarer

Det känns bra!

Av , , Bli först att kommentera 3

Det känns oerhört bra att vara tillbaka från ledigheten och komma in jobbrytmen igen. Idag blir det en liten mjukstart och ett besök på Nolia. Det blir också ett möte på eftermiddagen med några andra gruppledare. Det känns också oerhört bra att vi Liberaler går framåt i opinionsmätningarna och det beror mycket på vår nya partiledare Nyamko Sabuni. Hon är en politiker som är tydlig i sitt budskap och det är något som väljarna vill ha.

Bli först att kommentera

Sabuni vår nya partiledare!

Av , , 1 kommentar 11

Jag kommer aldrig glömma första gången jag såg Sabuni på Folkpartiets 100 års jubileum år 2002. Då fick hon som relativt ny frågan, vad är din målsättning inom Folkpartiet. Ett snabbt svar kom, jag vill bli partiledare i Folkpartiet. Många tyckte det var ett kaxigt uttalande, men jag tyckte det var så bra, att hon sa vad hon ville. Idag 17 år senare uppfyllde hon det och nu är hon liberalernas nya partiledare. Jag känner mig själv också otroligt glad att det blev Sabuni som partiledare och hon var också min stora favorit. Hon har också medlemmarna och väljarnas stöd och det är otroligt viktigt. Valet av Sabuni visar också att våra medlemmar har fått ett starkt inflytande i liberalerna och det är så det ska vara. Man får aldrig glömma att medlemmarna är grunden till partiet. Nu får vi också börja blicka framåt i partiet och det som har varit måste vi lägga oss bakom. Nu har vi viktigare saker att göra och nu ska vi stötta vår nya partiledare och hjälpas åt att föra fram liberalernas politik.

62210897_10157186555303150_5976795743728435200_n

1 kommentar

Väntat besked!

Av , , 1 kommentar 5

Det var ett väntat besked, att Liberalernas Valberedning nominerar Nyamko Sabuni till ny partiledare. Valet var enkelt för valberedningen, med tanke på att Nyamko Sabuni har ‬nominerats av 19 av 21 länsförbund och har vunnit 13 av 16 medlemsomröstningar. I opinionsundersökningar har Sabuni också ett klart stöd av väljarna. Processen om medlemsomröstningar har också fått ett oerhört positivt gensvar i media. På fredag kommer det avgöras och oavsett resultat så måste vi liberaler sluta oss samman bakom vald kandidat.

Ola Nordebo politisk chefredaktör på Västerbottens kuriren kommentar också det kommande valet med följande kloka ord ” Sabuni har vunnit, det går inte att prata bort. Man kan inte hålla en sådan föredömligt öppen process som Liberalerna valt och sedan ignorera medlemmarnas tydliga vilja. Skulle hon inte bli vald på landsmötet, utan kuppas undan av starka krafter i Stockholm och partiets högsta ledning, riskerar Liberalerna en enorm intern svekdebatt. Jag tror därför att de flesta ombud kommer att följa resultaten i sina respektive länsförbund, och då blir Sabuni ny partiledare med ett relativt starkt mandat.”

62210897_10157186555303150_5976795743728435200_n

1 kommentar

Sverigedemokraternas vill höja skatten i Umeå!

Av , , 2 kommentarer 4

Igår var det budgetfullmäktige och där biföll sverigedemokraterna en skattehöjning på 20 öre i Umeå. Det som var glädjande var att det inte gick igenom. Precis som vänsterpartiet så tycker man att skattehöjningar är lösningen på alla problem och för mig är det ett sätt att ge upp det verkliga problemet. Man borde istället ta tag i problemet att Umeå har högre kostnader än jämförbara kommuner. Här har vi politiker ett ansvar som varken vänsterpartiet eller sverigedemokraterna vill ta. Om verksamheterna inte sköts förståndigt, ska politikerna verkligen få mer att slarva bort.

2 kommentarer

Vänstern gör en Kalle-anka kalkyl

Av , , Bli först att kommentera 3

Igår var det budgetfullmäktige och partierna debatterade sina förslag. När det gäller Vänsterpartiet så tycker man att skattehöjningar är lösningen på alla problem och för mig är det ett sätt att ge upp det verkliga problemet. Man borde istället ta tag i problemet att Umeå har högre kostnader än jämförbara kommuner. Här har vi politiker ett ansvar som vänsterpartiet inte vill ta. För röda politiker tycks det finnas en enda lösning på alla problem och denna stavas skattehöjning. Men om verksamheterna inte sköts förståndigt, ska politikerna verkligen få mer att slarva bort.

Sen tycker jag det är otroligt oseriöst att skriva upp intäkterna på vattenkraften till 160 miljoner. Vi andra partier har lagt intäkterna till 116 miljoner. Med deras oseriösa uppskrivning så får man 44 miljoner mer än andra partier att fördela i budgeten. Något som inte är realistiskt och jag hoppas att medborgarna synar deras budget. För mig blir det en kalle-anka kalkyl

Bli först att kommentera

Mycket märkligt agerande av SD

Av , , 2 kommentarer 6

Nu är budgetfullmäktige igång och den stora överraskningen är att SD inte lägger en egen budget. Man röstar på arbetarpartiets budgetförslag istället och det är en ännu större överraskning. Att SD inte lägger en egen budget, visar att man inte vill ta ansvar över kommunens ekonomi. Jag tycker det är riktigt märkligt att man saknar åsikt, om vad man vill göra med Umeå. Jag har också svårt att förstå varför man inte vill ta ansvar över kommunens ekonomi och allra helst när man inte har några förslag för det. Måste säga att det är mycket märkligt agerande av SD

2 kommentarer

Vi satsar 32 miljoner mer än socialdemokraterna på äldrenämnden!

Av , , Bli först att kommentera 3

När det gäller vår budget i Liberalerna baseras den på ekonomiskt ansvarstagande för Umeå kommun. I vårt budgetbudgetförslag är det tydligt att Liberalerna prioriterar samhällets mest utsatta. Genomgående anser vi Liberaler att kommunen först och främst ska ägna sig åt sitt kärnuppdrag och inte konkurrera med det privata näringslivet eller civilsamhället. Vi vill också upphäva vissa onödiga åtaganden som felprioriterats av majoriteten i kommunfullmäktige. De sociala verksamheterna och skolan är prioriterade och de områden som får utökade budgetramar. Vi satsar 32 miljoner mer än de styrande på äldrenämnden och på individ och familjenämnden satsar vi 42,5 miljoner mer än de styrande. Kultur och fritid får minskade ramar, men inte minskad verksamhet då alla besparingar beror på samordningsvinster. Kommunstyrelsens oförutsedda kostnader, bland annat stödet till Guitars the Museum, får en omfattande besparing tillsammans med Umeå Folkets Hus.

Bli först att kommentera