Vinster i ofärden.

Dagens partiledardebatt kretsade till stor del kring frågan om vinster i välfärden. Jonas Sjöstedt färgas av sitt och vänsterpartiets kommunistiska förflutna och han och den hårda kärnan av V skulle nog föredra att precis allt sköttes i offentlig regi.  När vi talar om vinster i välfärden  kan vi inte dra gränsen vid det privata utförandet av vårdtjänster eller utbildningstjänster. I runda svängar 70-80 % av en offentlig budget inom skola, sjukvård och omsorg går till löner och arbetsgivaravgifter. Resten går till inköp av varor och tjänster till verksamheten och till lokalkostnader. Engångshandskar, elektricitet, matvaror, datorer, fastighetsskötsel, lokalvård, trygghetslarm, läromedel, flis, tjänstebilar etc etc köps  av företag som (förhoppningsvis) går med vinst. Enligt vänsterns retorik är dessa vinster något som dras från vård, omsorg och undervisning. Vänstern skulle kunna beställa årsredovisningarna från alla tusentals företag som levererar varor och tjänster och på öret räkna ut hur många miljarder alla dessa privata företag ”rånar” elever, sjuka och gamla på. Vinst är ju fult, något hemskt. Vinstförbud för företag som levererar undervisning, vård och omsorg är populistiskt och enfaldigt eftersom det är enkelspårigt och för en ekonom obegripligt. Vi har länder på jorden där inga vinster förekommer överhuvud taget. Prövotiden för denna lära, kommunismen,  är lång, minst 60 år, så det går att dra slutsatser hur det går när allt sker i offentlig regi och privata företag är förbjudna. Nordkorea, vars diktator Kim Il Sung hyllats av visst parti i Sverige, är ett exempel på hur det går. 1951 var levnadsstandarden i Syd- och Nordkorea ganska lika. I dag har Sydkorea en BNP per invånare som är 30 ggr högre än i Nordkorea. Men befolkningen kan ju i sin svält och fattigdom i Nordkorea trösta sig med att inte en kopek av hopsläpade skatter går till privata företags vinster utan varteviga dugg går till verksamheten i skola, vård och omsorg. Frånsett de enorma summor som går till atombomber, interkontinentala raketer, stridsvagnar och granater.

Samhällets uppgift i Sverige är att genom professionell upphandling och kontroll se till att köpt verksamhet bedrivs på bästa sätt. Människor som väljer privata alternativ gör det för att de upplever fördelar. Vi kan välja bilmärke, bilverkstad, frisör, VA-firma, dagligvarubutik, skoaffär, tandläkare och numera på vissa ställen skola och vårdcentral. Det är många tusentals anställda som skulle beröras av förbud mot privata skolor och vårdcentraler. Hundratusentals nöjda elever och brukare skulle beröras.

Ingen försvarar att ett litet antal s k riskkapitalbolag har agerat kortsiktigt och girigt och flyttat vinster till skatteparadis. Ingen försvarar att ett litet antal företag utnyttjat slapp offentlig kontroll och levererat dålig verksamhet. Normalt sett brukar företag som levererar smörja, tålig tandlagning, dåliga cyklar, dålig hårvård, dåliga bilreparationer etc  tappa sina kunder och gå i konkurs och det är ju marknadsekonomins funktionssätt. Men köpare har ett stort ansvar oavsett om en familj väljer bil eller hårklippning. Är det stat-kommun-landsting som köper bör vi skattebetalare förvänta oss att de har anställt kompetent folk som kan göra upphandlingen och sköta kontrollen. Enligt Jan Björklund går det att komma åt de största avarterna när det gäller riskkapitalbolags kortsiktiga girighet.  Det kan beaktas vid upphandlingen.

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

  1. Sunt Förnuft

    Den här frågan är, enligt min åsikt, inte så enkel som man kan tro. Komplex är bara förnamnet och samma regel gäller här som i alla andra frågor, det gäller att väga det positiva mot det negativa.
    Har i grunden en negativ inställning när det gäller privatiseringar gällande skola och omsorg. Orsaken till min något tveksamma inställning är att alla i Sverige bör ha rätt till samma kvalitet när det kommer till just skola och omsorg, tycker inte att vi har det i dag.
    Visst är det fint med rätten att själv välja men alla har inte den möjligheten i dag, bor jag i Umeå, Östersund, Lycksele eller Göteborg så har man inte samma valmöjligheter.
    Lägg märke till att jag här inte nämner glesbygden då vi som lever här oftast har valt att bo där.
    Frågan är vad väger tyngst?

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Håller med om att det är en komplex fråga som jag inte tycker blir belyst på ett vettigt sätt i riksdagsdebatterna. Vinstbegreppet får det att slå knut i hjärnkontoret hos dem som inte gillar privat företagsamhet över huvud taget. Förr i tiden hette det profit. Det ordet blev belastat när socialismen hade sin blomstringstid så man bytte till ordet vinst. Det ordet blev också belastat så man använder numera ordet resultat. Det ordet täcker in både vinst och förlust. Jag undrar bara om ordet resultat kommer att gå samma väg som profit och vinst. Vilket ord kan passa som inte får adrenalinet att flöda hos partiledaren i V? Kanske ett mångordigt begrepp: ”Ursäkta alla som har det svårt men det blev visst lite över i år”..

  2. Marianne R Johansson

    Mjaa, problemet är ju att privata företag inom vård och skola frestas att dra ner på de utgifter, uppköp/inköp som du beskriver, för att istället öka sin vinst1 Och detta drabbar de brukare, barn, ungdomar som utnyttjar deras tjänster. Jag har aldrig hört Jonas Sjöstedt eller någon annan Vänsterpartist heller för den delen säga att vinst i företag är något fult?! tvärtom är ju det en nödvändighet! Problemet är när det är det ofentliga, våra skattepengar som ska ge företagen vinster! Då tappar ju företagen sin uppgift som en samhällsbärande resurs! Detta passar sig dock icke i vård och skolföretag, eftersom kvaliteten riskerar att bli åsidosatt, till förmån för vinst1 Och detta drabbar utbildningsnivån, landets framtid, vilket vi redan ser, och det drabbar sjuka människor i utsatta situationer, särskilt i glesbygd. Våra skattemedel ska betala samhällsfunktioner så att ALLA människor i hela landets alla vrår har samma förutsättningar till bra skola, bra vård, vägar och andra samhällsfunktioner som gör att man kan leva just där. Ni borgare talar vitt och brett om människors valfrihet. Tyvärr är det inte ALLA människors valfrihet ni menar, utan det är valfrihet för välbeställda människor i utvalda delar av vårt land! Det handlar inte om valfrihet, det handlar om ideologi. Det handlar om att vissa människor är mer värda än andra, och att de människorna behöver mindre värdefulla människor som kan jobba utan krav för de värdefullares fortsatta värdefullhet! Det är det vi ser i Sverige i dag, och det har ni då fått folk att acceptera, men jag tycker då banne mig inte att det är en bättre ideologi än den kommunistiska!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.