Storregion och populism

Vi väljer vart fjärde år politiker som förväntas fatta beslut i vårt ställe i både lätta och svåra frågor. Folkomröstningar tillgrips ibland när det blivit en politisk låsning som politikerna inte tar sig ur eller vill ta sig ur. Nu tycks en ny variant ha uppstått ”våta fingret i luften-politik”. Sålunda har partierna SD, M och nu L krävt folkomröstning i regionfrågan i Norrland. SD var först, en intressant detalj i soppan. Folkmajoriteten i glesbygd  är emot alla förändringar så det borde politikerna ha kunnat räkna ut i förväg. Regionfrågan är också en komplicerad historia som långt ifrån bara handlar om ”avstånd till de beslutande sammanträdesrummen” eller frågan om de olika lasarettens framtid. Det handlar också om att ha tyngd när frågor som berör landsändan avhandlas i regering, centrala myndigheter och i EU. Här är ”ensam är stark” ingen hit!

Nu har alltså M och L  nyligen svängt och kräver folkomröstning. Varför ser vi inga krav på folkomröstningar när nedrustningen i äldreomsorgen börjar kännas pinsam för ett rikt land? Varför inga folkomröstningar om vårt massakrerade försvar? Politiker som vi valde för snart 2 år sedan får stora skälvan när de ska fatta beslut i motvind. Är det omsorgen om den egna födkroken i politiken som spelar roll? ”Fingret i luften” beteende säkrar väl födkroken för ännu en  period i valet 2018 tänker man kanske. En och annan  vårdar väl dessutom sin position i den problematiska sammanslutningen Frimurarna.

Landstingen som ansvarar för sjukvården både när det gäller primärvård och specialistvård har ju ställt till det ordentligt avseende köer till operationer. Vissa landsting har köer upp till 1½ år för vissa operationer som andra klarar inom 1 månad. Tänk er att ni besöker er bilverkstad med ett allvarligt fel på bilen och ni sätts upp på en väntelista med reparation om 1½ år. OK enligt SD, M och L? Betyg: Underkänt! Jag tror inte medborgarna vill ha det på det viset men SD, M och L tycker tydligen att vår nuvarande länsindelning fungerar bra. SD kanske för att länsindelningen hör till ”den svenska kulturen”  och inte ändrats sedan 1600-talet. Tur att vi inte bevarat häxbränningarna sedan samma tid!  Men vad svarar M och L.? Ska bocken-till-trädgårdsmästarepolitiken och länsindelningen fortsätta i all evärderlig tid? Likaså de långa vårdköerna och skriande orättvisorna? Vad har ni egentligen uträttat i Västerbotten landsting? Inte ens Frimurarna kan tydligen åstadkomma något trots sin rikliga representation!

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

  1. Oberoende Observatör

    Har jag fattat dig rätt ? Tror du på fullaste allvar att ett Stornorrland skulle lösa problemen med långa vårdtider ? Min vision ser helt annorlunda ut. Bilda EN statlig myndighet som tar över ansvaret för all sjukvård. Bygg upp , jämnt fördelat , utifrån de behov som finns , statistik finns , sjukhus som ser till att alla invånare får samma väntetid i vården först då kan vi tala om en jämlik vård.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Besparingarna på administrationen skulle med säkerhet kunna korta de mest extrema köerna till behandling. Förstatligande av sjukvård är en annan fråga som kan ses fristående från regionreformen. Jag är också för ett förstatligande av specialistsjukvården men tänker mig dessutom en kommunalisering av primärvården. Kommunerna ansvarar redan nu för äldreomsorgen som kräver medverkan från landstingets vårdcentraler i stor omfattning. Tudelningen av ansvaret är svårt att finna någon rationalitet i.

      • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

        Mats Olofsson VK har ett intressant inlägg under ”Opinion”. Att folkomrösta i ett landsting är olagligt och blir helt enkelt inte av! Regionindelning är en statlig angelägenhet. L och M är i denna fråga yra i mössorna. Fega politiker törs inte ta ansvar utan springer och gömmer sig bakom populistiskt frasmakeri. Ynkligt!

  2. Karl Almlöf

    Axel Oxenstierna som på 1600-talet organiserade länsindelningen, som i stora drag fortfarande gäller, yttrade sig så här : Betänk min son med vilken ringa visdom världen styres. Gäller också fortfarande. Ett annat citat. Hade ett kolugnt temperament jämfört med Gustav den andre Adolf, som lätt brusade upp sig. Om min svalka ej kylt ned Ers Majestäts hetta,skulle Ers Majestät för länge sedan brunnit upp.

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      Vi skulle behövt Axel Oxenstierna i dag. Han måtte vända sig i sin grav om han kunde se motståndet och argumenten mot regionreformen.

  3. roland.larsson

    Att använda ordet populism är ett sätt att vända diskussionen från det rätta. Populism betyder de brukande människorna, de som verkligen använder behovet. Att vända sig från populismen och bara gagna sig ekonomomernas/politikernas sida är den mest fragranta och populistiska sidan i en debatt

    • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

      När M börjar ordna stormöten för att värva folk till en förment opolitisk folkomröstningskampanj börjar det bli löjligt. Politiker som ständigt far omkring med våta fingret i luften tycker jag smiter från sitt ansvar som valda företrädare. Skulle det beteendet renodlas kan vi avskaffa politiker och istället roa oss med folkomröstningskaos u p a!

  4. Roland Larsson

    Hej! Tycker mig se lite av besservisser hos dig, särskilt vad gäller SD-folk. Varför skulle just SD:s kulturella intressen var speciellt negativa. Detta parti är enligt min mening det enda som står upp just för Svenska värderingar och Svenska kulturella värderingar. Av just denna anledning har jag lämnat ett annat parti och blivit medlem i SD. Är en sådan handling ett fel, varför kan man inte helt enkelt se det som är problemet, att många i vårt land helt enkelt ser problemet för vad det är. Vi vill ha kvar Sverige som det var, det är väl inte ett så stort problem att förstå – varför gör man ner partiet när så många människor inom landet faktiskt vill ha det så. Vad är problemet egentligen – uppåt 20% i Sverige vill inte ha det land som håller på att skapas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.