Härstammar vi från utomjordingar eller apor?

Darwin fyller 200 år i år. Det är en försvinnande kort tid, historiskt sett, som människan börjat förstå sitt ursprung, mycket tack vare Darwin men naturligtvis också tack vare senare forskning på hittade kvarlevor och fossiler och i dessa dagar DNA-teknik. Icke desto mindre tror fortfarande nästan två tredjedelar av USA:s befolkning att människan skapades fix och färdig för ca 12 000 år sedan av Gud. I Sverige är det inte lika illa men en sjättedel tror att vi kommit till jorden med UFO:n och en fjärdedel tror på huxfluxteorin för 12 000 år sedan. Vetenskapliga rön har tydligen svårt att sippra ned i folkets djup. Det är inte bara biskop Williamson som har svårt med förståelsen av fakta.

Läser att sametinget är i färd med att kräva vetorätt mot byggande av vindkraftverk i Sapmi. Det tycker jag inte om på samma sätt som jag inte tycker om Tärna PR förenings önskan om vindkraftsförbud i allt land väster om Forsmark i Storumans kommun. Men alla har ju rätt att deklarera sina åsikter, sedan är det ju fråga om man får gehör för dem. Jag hoppas att inte regeringens kärnkraftskramande innebär slutet på vindkraftsutbyggnaden. Det vore för illa men är inte helt otänkbart. Någon hävdar att kärnkraften är billigare än vindkraften och missleder därmed befolkningen enligt tidigare desinformationsmodell. Det pris som sätts på kärnkraften innefattar inte de ofantliga försäkringspremier som skulle bli följden om man försäkrade kärnkraftverken på marknaden. Det som göms och glöms är att staten, d v s vi skattebetalare, står för fiolerna om det går åt helskotta och dessutom i många generationer framöver. Kanske dags för Stureplanspolitiker och Stureplansjournalister att göra studiebesök i Tjernobyl.

Att påstå att de mänskliga verksamheterna kärnkraftverken, inte minst de svenska, skulle vara helt riskfria är så enfaldigt tänkt att sådant inte borde förekomma i debatten. Konsekvenserna blir oerhörda OM ett haveri inträffar. Sedan kan man ju alltid diskutera sannolikheterna som salig Tage Danielsson skojade om.

Foppafebern är på topp i Ö-vik. Hoppas bara att inte elitseriens vedhuggare tillåts ge Foppa hjärnskakning igen, som Färjestads Peter Nordström gjorde förra gången Foppa spelade i Modo, genom regelrätta överfall. Foppas återkomst kan lyfta åskådarsiffrorna i elitseriens arenor och ge klubbarna många miljoner. Bara foten nu håller!

En kommentar

  1. MM

    Kostnaderna för elproduktion i nya anläggningar är exklusive skatter och bidrag 27 öre/kWh för kärnkraft medan landbaserad vindkraft kostar 47 öre/kWh samtidigt som biomassa kostar 67 öre/kWh. Detta enligt Elforsk som varje år ger ut statistik över elmarknadens utveckling.

    Moderna kärnkraftsverk har en sådan inneslutning att en härdsmälta ut till naturen är omöjlig. ”Utvecklingen åt helskotta” går ständigt framåt hur man än vrider sig i denna fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.