Bilgangstrar som mördar har gräddfil

Den som körde ihjäl gymnasieläraren som försökte stoppa en bensinstöld fick 1½ års fängelse. Hade mordet skett med yxa hade det väl blivit 12 år och om det hade skett med älgstudsare hade det kanske blivit livstid. Men nu var det ju med en bil. Hade mordet skett med en Ferrari för 950 000 kr hade straffet kanske blivit 6 månader lägre. Mord med bil kallas för ’trafikolycka’ även om mordet sker på en parkeringsplats eller på en fotbollsplan. De bisarra lagar vi har för dödande av andra människor med bil måste ha sin orsak i den syn på bilen som varit förhärskande sedan bilens barndom när bilen var förbehållen de högre samhällsskikten och föraren var iklädd golfbyxor och keps med knopp och begrepp som bilprinsen och racergreven myntades. De som inte höll sig undan när överklassen kom susande i minst 45 knyck fick i stort sett skylla sig själva.
Jag tror det var Expressen som avslöjade att bilmördaren fortfarande över ett halvt år efter dådet hade kvar sitt körkort och körde omkring som inget hänt. Hade den vardagshjälte som ingrep mördats med älgstudsare hade vapnen beslagtagits och vapenlicenserna återkallats fortare än blixten. Men nu var det ju med bil och då är, a priori, de förmildrande omständigheterna så omfattande att det nog går fortare att läsa bibeln från pärm till pärm.

Det är lätt att en sådan här gång återknyta till domen mot den rattfyllerist som med sin bil dödade en farmor och hennes barnbarn som var ute och promenerade. Satt han ens 2 år i fängelse?

Är det inte dags att anpassa straffen för dödande av medmänniskor med bil till samma nivå som dödande av medmänniskor med yxor, påkar och jaktgevär??

En kommentar

  1. Berith

    jag håller med dej att straffen borde vara lika. Mord som mord.. hur det gått till är en annan sak, där kan det skilja på dråp och överlagt,planerat mord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.