Vännäs på kartan. Bakvänd kommunbudgetering.

Det är med bedrövelse man läser om attackerna mot flyktingfamiljer från en lynchmobb i Vännäs. Dagens kalkon måste vara polisens ’bedömning’ att attackerna inte har med rasism att göra. Vad jag förstår heter inte polisen ifråga Paulus Bergström, det är alltså på riktigt. Enligt många Vännäsbor finns rasistiska tendenser i Vännäs sedan åratal tillbaka. Flera anmälningar om förföljelse mot flyktingar lär finnas hos polisen utan åtgärd. Kanske borde Leif GW Persson anlitas för att ställa en diagnos på polisarbetet I Umeå och Vännäs.

Anders Borg har uttalat att kommunerna ibland är dåliga på att spara på rätt saker. Han menar att kommunpolitikerna i dessa svåra tider bör ägna sig åt de lagstadgade kärnverksamheterna och skära bort inte lagtvingade verksamheter. Jag tycker som Borg att detta är självklarheter men inser snabbt att verkligheten är en annan. I vår egen kommun har man t ex byggt industrihus vilket för det mesta är en bra åtgärd. Det som inte är bra med denna åtgärd är att det ansetts som en självklarhet att hyrorna ska sättas så låga att industrihuset går med förlust 2 milj första året med en nedtrappning under 10 år. Som om det vore en självklarhet att det ska vara på det viset. Är det en självklarhet att skattebetalarna i kommunen ska ge bidrag till vissa företag på beskrivet sätt? Jag tycker att det är käpprätt åt h-e. Nu sitter vi med Svarte Petter och dessa 2 miljoner måste sparas in på bl a skola och omsorg i ett läge när ytterligare en massa miljoner måste sparas in. På äldreomsorgen går det att ge sparorder men se dessa två miljoner i subventionerad hyra till företag går inte att röra. Det är rena hälleberget!

En kommentar

 1. K-R H

  Håller med dig om vansinnet att fattiga inlandskommuner skall måsta subvetionera hyror till företag. I Lycksele har vi tyvärr lång erfarenhet av detta, beroende på mångårigt vanstyre.

  Ett tips: Om kommunen fått statliga bidrag till bygget (ca 25%) är man tvingad att hyra ut till s.k. marknadshyra till minst två hyresgäster. Om så inte sker blir man återbetalningsskyldig av det statliga bidraget. En annan fallgrop
  är byggmomsen. Oerhört lätt att kommunen missar att återfå momsen pga ren okunnighet. Stora
  pengar att missa om man gör fel.

  Lycka till med din fortsatta granskning. Det behövs fler av din kaliber.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.