Anarkister på Internet

Internet kan liksom allmänna vägar användas till både det ena och det andra. På internet transporteras information i paket som kallas filer. Det kan vara stöldgods t ex olagligt nedladdade musikaliska och litterära verk, instruktioner för bombtillverkning och naturligtvishelt lagliga filer-varor precis som på allmänna vägar där även stöldgods och terrorbomber transporteras av bilar. Var man kör på allmänna vägnätet registreras av kameror och telefonmaster och vanliga svensson som provar sin nya kamera.

I biltrafikens barndom fann man att det inte gick att låta folk bestämma själva vilken sida man skulle köra på. Senare kom väjningsplikt, hastighetsgränser mm mm. Vid varje ny trafiklag har Motormännens Riksförbund och andra gnällt över storebrorssamhället och förlorad frihet. Nu ser vi samma diskussion om Internet. När det ska skapas ordning och reda på Internet får Motormännens motsvarighet , Piratpartiet, spader och pratar om det alltid illasinnade storebrorssamhället. Storebrorssamhället är egentligen du och jag och de riksdagsmän vi väljer till vår lagstiftande församling. Hur demokratiskt som helst alltså. Piratpartiet har inte skapat Internet utan vi får i stället i förstone tacka USA för dessa informationens motorvägar som binder ihop en hel värld.

När internetpirater begär att upphovsrättslagarna ska kastas på skrothögen sker det utan någon förståelse för de långsiktiga konsekvenserna. Precis som för allmänna vägnätet behövs lagregler som tillgodoser olika intressen och det vore bättre om piratfolket använde sin påstådda kompetens till att komma med seriösa förslag i stället för att likt gossen i godiskön eller den notoriske fortköraren primalskrika ’jag vill, jag viiiill!!!’

Det mest patetiska jag hört i den här internetsåpan är de avstängda studenterna i Uppsala som olagligen laddat ned upphovsrättsskyddat material. När man anlitar en annans nät i samband med t ex studier eller arbete får man oftast skriva på ett avtal där man, vid äventyr av avstängning, förbinder sig vissa saker som t ex att inte fildela eller titta på skabrösa hemsidor. Bryter man då mot de regler man godtagit så får man faktiskt skylla sig själv. Hur korkad får man vara och kalla sig student?

En kommentar

  1. Peter

    Vem har påstått att upphovsrättslagen ska kastas?
    Anser du förövrigt att det är rimligt att jag ska räkna pengarna från sålda bilder 70 år efter min död?

    Och det där med studenterna, anser du att att ett företag bara sådär ska kunna kontakta dig och meddela att du inte längre får köra bil på vägnätet enbart för att de tycker att du kör för fort? Det kanske rent av är polisen som ska sköta det istället?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.