Bra jobbat polisen!

Den här gången var polisen förberedd trots att polisens möjligheter begränsas av bovarnas integritetsbehov på internet, telefoni, DNA mm. Men polisen har i vissa fall ett tröstlöst jobb. De här bovarna kommer sannolikt att sitta i fängelse 4-5 år och är sedan ute igen för att utöva sitt ’yrke’. Den andra chansen är i Sverige något som kan upprepas hur många gånger som helst. I aktuellt fall i Umeå kan man troligen tala om tionde eller tjugonde chansen. Varje brott ses som en isolerad företeelse. Ingen hänsyn tas till alla chanser som getts och missbrukats tidigare. Rånarna i Umeå kallas av polisen för ’grovt kriminella’. Varför inte fundera en stund över att ’grovt kriminella’ i stor omfattning tycks vara ute och springa omkring på gator och torg. Eller besöka slagsmålsgalor. Ska inte sådana sitta inburade tills de beslutar sig för att lämna de grovt yrkeskriminellas skrå?

Justitieminister Beatrice Ask har föredömligt tagit initiativ till att se över mängdrabatter på brott och problemet med yrkesbrottslingar som ständigt är ute och springer. Skärpningar på det området kan minska antalet livsfarliga ingripanden för polisen. Och inte minst minska antalet psykiska och fysiska skador för brottsoffer vilket är synerligen önskvärt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.