Hur blir man av med en kommunistdiktatur?

Det kommer fler och fler böcker om och av 68-vänstern i Sverige. Jag studerade ekonomi i Umeå vid den tiden och det var ingen direkt hit i studentkårskretsar. Vi ekonomer sågs nog som sålda åt fienden och betraktades som totalt förtappade. Det som avslöjas i böckerna tycks bekräfta den vilsna dyrkan av kommunistreligionen som jag kunde betrakta på nära håll. Ibland kunde det förekomma att tankeverksamheten hos de extrema stimulerades av bl a haschrök. Varje morgon stod studenter utanför Volvoverken i Umeå och delade ut skrifter som skulle få arbetarna att förstå hur förtryckta de var. Men arbetarna var nog mer upptagna av tankar på inköp av nya Volvon än proletariatets diktatur. Naturligtvis engagerade Vietnamfrågan. USA:s globala kamp för att stoppa kommunismens expansion medförde ibland att USA stöttade regimer som var korrupta och ibland t o m islamistiska. Hur som haver är resultatet så här lång att frihet och demokrati har segrat med Sovjetväldets apokalyptiska sammanbrott runt 1990. Men det finns tyvärr fortfarande kommunistiskt styre i t ex Vietnam (en seger för folket som 68-vänstern känner sig stolt över?) och Nordkorea. Kina vet jag inte vad man ska kalla, deras blandning av marknadsekonomi och enpartivälde har inget namn vad jag vet.

Nordkoreas typ av kommunismen har som på många andra håll utvecklats till en ärftlig monarki av guds nåde. (Karl Marx nåde?) Kommunistiskt styre har på alla håll kännetecknats av förtryck, svält och elände. Hur blir vi av med kommuniststyret i Nordkorea? Det håller på att vara ett bekymmer för oss alla på denna jord.

4 kommentarer

 1. Minkfarmarn

  … något annat kan det inte vara Storuman och nästan hela Norrland styrs i diktatorisk anda man kan nästan likna det med Burma och Kuba som du råkade glömma sedan så har vi Zimbabwe vars ”folkvalda” ledare fått landet till ekonomisk kollaps och det i ett land med fantastiska odlings möjligheter.

 2. Sunf Förnuft

  Finns inget man kan säga till försvar för någon diktatur enligt min mening, sedan må de vara till vänster eller höger.
  En undran är dock, varför denna något ensidiga rädsla/ilska mot vänster diktaturer Håkan?
  Är inte högerdiktaturer lika illa?
  Är personligen som sagt anti mot alla diktaturer, höger så som vänster.
  En liten reflektion igen, proletariatets diktatur. Ska vi vara lite petia så ska man nog inte alltför lättvindigt blanda ihop kommunism och detta begrepp. Ordet kommer från en brevväxling och har funnit grogrund i vänster diktaturernas politik men så mycket med kommunism har det i grunden inte. Är själv inte dragen mot kommunismen, finns tankar som är lockande men enligt min mening fullständigt orealistiska.
  Till sist Minkfarmarn, jag fattar inte hur du så tanklöst ens kan vara i närheten av att jämföra vår livssituation i Norrland mot befolkningen i Burma och Kuba! Får väl hoppas att det är skrivet med ironi ( i så fall misslyckad) i annat fall, väx upp, öppna ögonen du har det jä… bra jämfört med dem.

 3. Minkfarmarn

  .. tvångsarbete och tvångsförflyttningar är vardag i Burma. Landet är likt Norrland rikt på naturtillgångar men ekonomin är körd i botten efter decennier av vanstyre.

  Allt detta har de samiska folket fått utstå deras land. Tycker du som står för ”Sunf Förnuft” inte borde uttala dig i frågor om diktatur när du själv inte är medveten om historien i den del av Sverige som upplevt diktaturens vingslag.

  Vet du om att Svenska staten grävt upp våra gravar för att studera våra kranier och att dessa kranier fortfarande förvägras att återbördas för jordsättning.

  Läs gärna denna länk:

  http://hem.passagen.se/volym9e/uppsatser/samerupp.htm

 4. Sunt Förnuft

  Men hallå!
  Befolkningen i Burma har det verkligen inte lätt, håller med dig till fullo när det gäller den biten men sedan flippar du ju ur i dina slutsatser.
  Om vi börjar med Samerna, ja de har verkligen fått utstå en hel del. Beklämmande med tanke på att utan deras närvaro så skulle ”Svenskarna” som kom till inlandet inte ha klarat sig.
  Detta med kranier, ja också det är beklämmande och här är det inte bara Samerna som blivit drabbade. I Svenska statens ägo finns likdelar från flera folkslag som ej återlämnats.
  Du Minkfarmarn, kan faktiskt min historia rätt så väl och framför allt verkar jag ha bättre koll på nutiden.
  Tycker du borde skämmas som jämför oss i Norrland, same eller inte, med det förtryckta folken i Burma och Kuba.
  Oberoende vad vi tycker om de styrande i Sverige (nu och dåtid)så har vi det i fortfarande jä… bra. Det betyder inte att saker och ting bör och måste förbättras.
  Du säger att jag inte skall uttala mig ”skratt” är inte det en diktatorisk grundtanke, att menings motståndare inte skall få uttala sig?
  Skärp dig Minkfarman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.