Flyget jätte-jätteviktigt för näringslivet i Storuman

Ja tillgång till flyg är viktigt för både näringslivet och andra sektorer i samhället. Vad menar man då med tillgång till flyg för näringslivet. Tillgång till 4 st flygplatser inom 1½ timme?

Behovet av 4 st flygplatser inom 1½ timme för att "näringslivet" ska anse sig ha tillgång till flyg är en av de mest intensivodlade myter jag hört under mitt långa liv.  Har kommunen råd med detta kan det inte finnas någon internationell finansiell kris och minskande kommunala intäkter. Och inte heller några ökande behov inom äldreomsorgen.

Jag begriper inte hur politiker kan gå på denna jättebluff att näringslivet står och faller med tillgång till 4 st flygplatser inom 1½ timme. Drar näringslivet till en annan planet om de bara har tillgång till 3 st flygplatser inom 1½ timme? Försvinner guldmalmen ur gruvorna och träden ur skogen och vindkraften upp i luften? Storuman har trots den enorma tillgången till flyg och 2 st egna flygplatser haft en sämre utveckling under de senaste åren än jämförbara kommuner. Någon klocka som ringer?? Hur lättlurad är du? Vad säger regeringen om att personal inom omsorgerna och stödpersonal inom skolan sägs upp samtidigt som kommunen satsar 11 miljoner år 2009 för att trotsa statens beslut att lägga ned trafiken på Gunnarns flygplats. Ska det satsas mångmiljonbelopp, 8 miljoner talas det om, även år 2010 på den "speciella kommunala kärnverksamhet i speciella kommuner" som flygnojan innebär när vi har en krympande ekonomi och ökande behov? Det sticker i ögonen när vi samtidigt måste tigga extra pengar från staten för att nödtorftigt klara det som vi kommunpolitiker är satta att ansvara för nämligen skola, vård och omsorg.

Massor av svenska kommuner, som är mångdubbelt större än Storuman, har sämre tillgång till flyg än Storuman skulle ha även med nedläggning av en av de 4 flygplatser som finns inom bekvämt avstånd. Om det fanns ett uns av sanning i att näringslivet försvinner på grund av tillgång till endast 3 st flygplatser inom 1½ timme skulle snart bara 10 st av Sveriges 290 kommuner ha näringsliv. Någon klocka som ringer?

Släpp drömmen om "Metropolis" och återvänd till verkligheten. Besök skolor och äldreboenden. Ägnades dessa en tiondel av den omsorg som ägnas flygplatser i parti och minut skulle vi ha en annan diskussion.

3 kommentarer

 1. Marianne Johansson

  Håller fullständigt med dig Håkan! Visst är det väl också så att ex Malå har en av Sverigies bästa utveckling vad det gäller företagande? Och tänk, de har ingen egen flygplats! Tycker fortfarande att om Gunnarn är så viktigt för näringslivet i Storuman så kan näringslivet lägga ut de här 8 miljonerna per år, som sägs behövas.

 2. K-R H

  Bra formulerat Håkan. Du exemplifierar siffran 8 miljoner.
  Vet att Storuman inbringar ca. 8 miljoner i vattenregleringsmedel. Inga småpengar precis när det gäller en kommun av storumans storlek. Viktigt för er är att noggrant analysera vart dessa pengar ger störst nytta.

  De motsättningar ni brottas med angående Tärna och Storuman
  är komplicerade problem. Era s.k. IT-problem är bevisligen inte heller några lättlösliga frågor. Ett tips från Lycksele är att särskilja de mörkerkrafter som hävdar särintressernas intressen från det som reellt är bäst för Storumanborna. Här handlar det om att hantera regelverket,
  kostnader för användarna och framtid.

  Lycka till.

 3. Håkan Rombe

  K-R H. Vattenregleringsmedel får som du vet inte användas till drift utan bara investeringar, vilket man kan slira på så gott man kan. 8 miljoner är mer än vad äldreboendet Vikbacka i Tärnaby kostar per år. Alternativt skulle vi kunna anställa 20 personer som jobbade med att utveckla turismen. Marginalnyttan av att slänga ut 8 miljoner på ett flyg som inte behövs (3 alternativa flygplatser finns inom bra räckhåll) är försumbar. Kommunalrådet Gunilla Lundgren uttrycker sig så här i V-K 22 sept. ”Vi kan välja att antingen vara en kommun som bara administrerar eller som också jobbar för en framtid”. Nu börjar jag förstå. Att jobba med välfärdens kärna skola, vård och omsorg, vi kommunpolitikers främsta och yttersta ansvar nedvärderas i detta yttrande. Utveckla en bra skola och en bra omsorg är en belastning som hindrar de högtflygande flygplanerna. 8 miljoner till en obehövlig flygplats innebär ett stålbad för välfärdens kärna i denna kommun. Uppsägning av personal i omsorgen och uppsägning av stödpersoner inom skolan. Säkrare kan inget vara på denna jord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.