Snart kommer räkningen

Nu kommer räkningen för luftcirkusen som pågått sedan okt 2008. Jätteförlusterna för flyget ska inarbetas de kommande åren och för 2010 torde komma krav till nämnderna i innevarande års budget på mångmiljonbelopp eftersom årets budget spruckit med 9 miljoner tack vare tidigare flygbeslut. Jag skulle kunna säga "skyll inte på mig" men det hjälper ju inte verksamheterna. Vad jag förstår av efterdebatten, som kännetecknas av de sura rönnbären, finns det väldigt kompetenta personer i partierna och i näringslivets organisationer som kan trolla fram pengar så att de bortflugna 23 miljonerna inte innebär några personalminskningar inom kommunens kärnverksamheter. Dessa personer borde anlitas som konsulter. Kan t ex omsorgsnämnden med hjälp av dessa "konsulter" minska kostnaderna med 10 miljoner de närmaste 3 åren utan personalminskningar trots ökad volym på verksamheten är det dags att lägga fram en doktorsavhandling av osedvanlig kvalitet. De har nämligen kommit på något som ingen annan kommit på förut. Maken till trollerinummer har aldrig tidigare setts inom kommunal ekonomi.

Flygtrafik på icke lönsamma flygplatser är i detta land en fråga för Rikstrafiken. När staten via Rikstrafiken drar in stöd för en flygplats har man inte ens tänkt tanken att kommunen Storuman, dessutom under den svåraste ekonomiska krisen sedan 1930-talet, skulle äventyra skola och omsorg för att leka flygbolag.

Hur kunde det gå åt helskotta som nu skett? Det förefaller som en skara politiker haft en plan som följts. Först presentera en lättsmält kostnad på "bara 0 – 4,1 milj för 1 år" i okt 2008 för att lura med sig tillräckligt många fullmäktigeledamöter för att få starta eget flyg i trots mot Rikstrafiken (staten). Beslutet i okt 2008 skedde under annalkande finanskris och jag + 7 andra röstade emot. Sedan mörkades jätteförlusterna till 23/6 2009. För att flyga till årets slut skulle notan bli 11 milj, inte 0 – 4,1 milj som utlovats. Nu förstod man att fara var å färde så ett gäng "konsulter" inkallades och nästan hela fullmäktigedagen 23/6 upptogs av en bedövande enkelriktad propaganda, ingen tid skulle reserveras till diskussion om inverkan på den totala kommunala verksamheten. Det var hur tydligt som helst.  Det gick bara nästan hem. Fullmäktige beslutade att tillskjuta de totalt 11 miljonerna med villkor att om ekonomiska förutsättningar inte finns ej tillskjuta ytterligare medel till fortsatt flyg.

Detta beslut upprepades av fullmäktige 13/10 2009. Fullmäktige var alltså inte beredd att tillskjuta mer pengar. Fullmäktige 24/11 briserar bomben att det var fråga om 13 miljoner i förlust för 2009 och att ytterligare 22 miljoner skulle behövas för flyg till mars 2010. Nu beslutade fullmäktige att inte tillskjuta ytterligare medel än de 13 miljoner som redan gått upp i rök och flyget skulle läggas ned i mitten av januari 2010 om inte annan finansiering hittades.

Observera att ännu i nov 2009 hade ingen personal på flygplatsen varslats trots att flygbolaget redan i juni fått reda på att gränsen var nådd för kommunal finansiering. Icke desto mindre kunde vi läsa i media att kommunstyrelsen beviljat fortsatt förlustflyg till 28/2 år 2010 eftersom biljetter sålts till sista februari!!  Fullmäktige skulle helt enkelt inte få lägga ned något flyg!

Sedan kom då detta extra fullmäktige 18/1 2010 och återigen skallade argumenten "att har vi ändå satsat så och så många miljoner hittills måste vi få satsa dessa nya miljoner". Så har det låtit hela tiden sedan 23 juni 2009. Efter vad jag förstår har personalen varslats först helt nyligen. Det ger en tydlig bild att målet helgar medlen.

Hela tiden har det funnits en kärntrupp inom framför allt centerpartiet, moderaterna och kristdemokraterna, särskilt deras ledningar,  för vilka inga tiotals miljoner i världen tycks kunna få dem att ägna en tanke på vad som kommer att hända med skola, äldreomsorg mm. Sådana småsaker som skola och omsorg tycks inte ens finnas i ordförrådet annat än som sparobjekt för att främja kommunens huvudverksamhet flyg. De har varit beredda att gå hela vägen med 33 förlustmiljoner fram till mars 2011. Frågan är var de hade sin gräns. 50 miljoner? 100 miljoner? När förmyndare tar över kommunen? Min förvåning har stigit oavbrutet sedan okt 2008.

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Marianne

    Det vore verkligen på sin plats att flygplatsstyrelsen fick ta ansvar för sina handlingar, och även dessa flygälskande politiker bör förklara sig inför sina väljare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.