Bärplockarekonomi

Hur vore det med en realityserie i TV om bärplockares liv och leverne? Jag har funderat på om jag skulle plocka bär i st f att lägga tid på min blogg. Jag  tar blåbärsplockning som exempel och antar 6 kr per kg hos inköpare. Jag kalkylerar: Bilkörning per dag ca 5 mil, kostnad 5 x 30 = 150 kr. Redan här måste jag plocka 25 kg per dag d v s ca 40 liter. Om jag vill ha en timpenning på 120 kr och arbetar 8 timmar per dag måste jag plocka ihop ytterligare 127 kg d v s ca 180 liter. Det blir totalt ett behov att plocka 220 liter. Alltså ca 22 st 10 l plasthinkar. Om min fru vill vara med och tjäna storkovan får hon åka gratis med mig men måste då plocka 180 l per dag = ca 18 st 10 l plasthinkar fulla med blåbär. Det blir då totalt 40 st 10 l plasthinkar per dag. Eftersom det tar tid att gå från bilen till och från blåbärsställena måste dessa 40 st plasthinkar plockas fulla på ca 6 timmars effektiv plocktid.  Vi måste alltså då plocka ca 7 fulla hinkar per timme. Och hur ser den bil ut som härbergerar 40 hinkar fulla med blåbär?

 Nä jag tror jag ägnar mig åt bloggskrivande i stället! Enligt uppgifter jag fått plockar många utländska bärplockare bär 80-90 timmar per vecka. Det blir för mycket för en svensk pensionär.

Ska vi vara allvarliga så är det inte en sund bransch om man måste arbeta 80 timmar per vecka för att livnära sig. Sylt i affären är för mig en delikatess och om priset för sylt till ett mål plättar är 3 kr eller 5 kr spelar ingen roll för mig. Något måste göras men vad? Är garanterad månadslön 16000 kr rätt väg? Är det rätt väg om man för denna månadslön måste göra arbetsveckor på 80 timmar?

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. egen företagare

  Tydligen känner du inte till att många småföretagare har arbetsdagar på 11-12 timmmar om dagen (60-70 tim per vecka)
  och får vara helnöjda om dom har kvar en beskattningsbar lön på 16000 kr per månad efter inbetalda egenavgifter.
  Egenföretagaren har satt sig själv i situationen och kan därför inte gnälla som andra kan göra.
  Han kan bara hoppas på bättre förhållanden som pensionär.

 2. Egen företagare också

  Har just slutat dagen efter ett 14 timmars pass.Jag skulle vara väldigt nöjd om jag kunde ta ut 16000 i månaden
  före skatt! Jag tror att jag ska börja plocka bär istället då kanske facket kommer och hjälper mig i stället för att som nu jävlas så mycket som möjligt för vi företagare!(som håller deras medlemmar med jobb som dom själv är mycket nöjda med)

 3. Lars Valler

  Egen företagare glömmer visst att de regler och avtal som gäller mellan en företagare och anställ ska efterlevas, om man har problem med facket kanske man ska lära sig avtal och regler.

  Men en egen företagare har rätt, man har inte tvingats att bli företagare ( om inte centern får som de vill med att alla pensionärer ska ha A-skattesedel ) och påhittiga företagare plockar inte bara bär, de är överlevare i en byråkratisk djungel ( fler regler med alliansen trots löften ) och förtjänar heder så länge de inte utnyttjar eller lurar andra.

 4. Håkan Rombe

  En solskenskalkyl. Jag har missat det faktum att det vissa dagar ösregnar så att bärplockning är omöjlig och att jag har utgått från den omständigheten att det överallt är blåbär så in i skogen! Alla som vistas mycket i skog och mark vet att bärförekomsten är mycket ojämn. Marknadspriset på bär verkar ligga på samma nivå som på 1970-talet trots att penningvärdet sjunkit till en tredjedel av vad det var då. Jag har själv jobbat 70-80 tim per vecka i bl a eget företagande. Delvis frivilligt för att det var roligt. Plocka 22 hinkar blåbär per dag i ur och skur tycker jag inte är roligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.