Politiker som stod emot

Många har önskat att jag inför valet skulle redovisa vilka som röstade nej till "egen rikstrafik" i Gunnarn som skulle kosta högst 4 milj men som blev 22 milj back för kommunkassan. I kommunfullmäktige i Hemavan röstade följande nej:

M Ulf Vidman.

FP Håkan Rombe, Erland Dahlberg.

V  Bengt-Göran Burman, Helena Israelsson, Henry Cruz.

C Dan Frohm.

KD Ingen röstade nej.

S Ingen röstade nej.

Senare har socialdemokraterna i slutet på 2009, ställda inför de stora besparingarna inom skola och omsorg,  ändrat ståndpunkt och kollektivt beslutat att inga mer kommunala pengar skall satsas på "kommunal rikstrafik" i Gunnarn. I en debattartikel har Gunilla Lundgren (s) tillsammans med Erik-Abel Ejderud (kd) häpnadsväckande nog förnekat att de 22 miljonerna till nästan ingenting skulle påverka övrig kommunal verksamhet negativt. Undrar om inte Gunilla hoppat i galen tunna denna gång? Kommunen har tidigare förlorat åtskilliga miljoner på att borga för hyreshus i byar. När det skedde omkring 1990 stod det klart för alla förståndiga (inklusive kommunchefen) att det skulle gå åt skogen. Vilket det földriktigt gick. Kommunchefen fick också det tvivelaktiga nöjet att på sin semester vid ett besök på kommunalkontoret se utannonseringen av sitt eget jobb. Det var dåvarande kommunalrådet Erik-Abel Ejderud (kd) som författat annonsen.

Hyreshus och galen satsning på flyg är inte de enda förlustmonumenten i Storuman. Kommunen byggde för många år sedan Fjällparken mm i Hemavan för 50 milj och var sedan tvungna sälja för 5 milj. En nätt förlust på 45 milj.

Kloka satsningar har också gjorts men de ovan nämnda satsningarna är näst intill oförlåtliga. Väljer vi fel kommunpolitiker får vi alla kommunbor och skattebetalare lida pin. Vilka nya miljonförlustprojekt kan vara på gång tro?

Etiketter: ,

14 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Glömde kommunlistan (kl). Ingen röstade nej i okt 2010. Vad jag förstår skulle de satsa ytterligare 22 miljoner om de fick chansen! Eftersom kommunens kassalikviditet i april 2010 var under 1, det betyder i företagssammanhang att leverantörer börjar kräva kontant betalning, torde de inte få chansen. Slut pengar!

  2. erold

    Röstningen att köpa flygplatsen var du och många andra med och röstade för att köpa(+andra miljoninvesteringar i flygplatserna)….vad hade du för tankar då?
    Du måste väl ha haft en plan för kommunens pengar redan då Håkan?

    Var fick du 22 miljoner ytterligare ifrån(som Kl har planerat?)?
    Förtal?
    Hur säkert är Nextjet(likviditeten) för Hemavanturismen?
    Borde du inte försöka mer att hitta lösningar för våra satsningar,istället för att svartmåla dessa ”dumma” satsningar i media.
    Vilka korkade beslut har du själv varit med på??
    Kom gärna på utvecklingsträffar ,för dialoger bör ge resultat

  3. Lars Levinson (M)

    Sedan finns det ju också några nya namn på årets valsedlar som inte visat vart dom står. Jag för min del kan delge att jag aldrig kommer att rösta för att kommunen ska bedriva flygtrafik.
    Socialdemokraterna i Tärna verkar vara ivrig att ta på sig spenderar byxorna enligt annons i dagens Storumanblad. Man nämner inget om hur man tänkt sig att ordna finansiering.
    I dessa tider i Storuman är det svångrem som är det ända ansvarsfulla, se till att vi har medel som räcker till kärnverksamheten så som utbildning, vård/omsorg, barnomsorg, ungdomsaktiviteter m.m.

  4. Inger

    Nu kan jag tyvärr inte komma när alla partier ska säga vad de vill i Storuman. Såg bara i bladet att alla ska prata samtidigt på olika ställen på Akkan. Hur smart är det? Jag, som inte ens vet om jag tänker rösta, kan inte vara på alla ställen samtidigt även om jag skulle kunna komma!! Många politiker verkar vara inne och läsa hos Rombe, så jag kan ju kanske ställa en fråga här, vilka partier eller politiker vill inte ha flygplatsen i kommunal regi?

  5. Gunnar Anders(S)on

    Här har du en till som inte kommer rösta för kommunal flygverksamhet.Däremot har vi redogjort för vad vi VILL att kommunen skall satsa på i tärna/hemavan. Vi är självklart medvetna om att ekonomin styr vad som det kan satsas på, men vi anser att väljarna bör veta vad vi vill.och om du läste annonsen så framgår det ju tydligt att det är just vård och omsorg, skola,aktiviteter för så väl unga som gammla som skall prioriteras.

  6. Älgen

    Det enda Socialdemokraterna glömde i sin annons/önskelista var att det skulle vara sommar året runt o solen skulle skina o alla levde lyckliga i alla sina dar.Amen

  7. Gunnar Anders(S)on

    Nej du Älgen, vi (S)om bor här i Västra Storuman vet att uppskatta alla årstider,inte minst den betydelsefulla vintern.Att alla skall kunna leva lyckligt i alla sina dar är ju våran grundideologi inom Socialdemokraterna och vi i lokalavdelningen valde att fokusera på lokala frågor i annonsen.

  8. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Vänstern är det enda partiet där vi är helt eniga om att kommunen inte ska stå för driften av flyg!

  9. Tony

    Kan inte varje politiker på valbar plats redovisa var dom står i flygplatsfrågan i god tid innan valet?
    Eftersom det handlar om så mycket pengar så skulle jag vilja säga att det är avgörande för vem jag ska lägga min röst på.
    Sen får man hoppas att dessa politiker står vid sina ord och inte hoppar runt till andra partier eller bildar nya partier med helt andra värderingar än de man blev inröstade för.

  10. B-G. Burman

    Har just läst Kd:s lokala valmanifest där man nu värnar om en hållbar kommunal ekonomi. Nu i valtider har man glömt miljonslöseriet på ”risktrafiken”

  11. Sören Israelsson

    Kul att det finns flera som stöder mitt förslag att sälja kommunens andel i Hemavans flygplats!
    Eller har jag missförstått era inlägg?

  12. Tony

    Till Sören Israelsson, Enligt rikstrafiken som har pengapungen så tror dom på trafik i lycksele, vilhelmina och hemavan.
    Inte i storuman.
    Dom som nu tycker att dom förstår flygupphandlingar och infrastrukturfrågor bättre än dom i rikstrafiken kan väl söka jobb där så kanske det blir någon ordning på problemet.
    Dom kanske till och med kan få loss pengar så att sorsele, malå, norsjö, dorotea och åsele med flera kan få egna flygplatser så ingen ska behöva känna sig förbiflugen.
    För det är tydligen så att om man inte har minst ett flygfält eller helst flera så är kommunen dödsdömd.

  13. Lars Levinson (M)

    Sören, Jag ser inget problem i att kommunen är ägare i Hemavans/Tärnaby Airport och att man även är med i investeringar. Jag är däremot emot att kommunen driver flygtrafik för kommunala medel.

  14. Håkan Rombe

    Intressant att KD i Storuman värnar om en hållbar kommunal ekonomi. Något helt nytt måste ha inträffat eftersom KD:s ledning hittills värnat färden ned mot en kommunal kassalikviditet under 1, investeringsstopp under ett år och svåra följder när nu den kommunalt drivna Rikstrafiken ska sparas in. Varför har man inte kommit på idén att även övriga trafikslag ska sponsras, t ex bussresor,cykelturer och taxiresor?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.