Dataspelsvåld påverkar

Hjärnforskare slår fast att våldsamma dataspel orsakar skador på ungdomars hjärnfunktioner så att förmåga till empati och impulskontroll försämras. Detta enligt en debattartikel i DN i dag. Ungdoms- och gatuvåldethar också blivit allt grövre de senaste åren vilket akutmottagningar kan vittna om. Orsak-verkan? 

En fråga man kan ställa är hur filmvåldet påverkar människor. Växlar man mellan olika tv-filmer en helgkväll är sannolikheten stor att man får bevittna en massa grova misshandelsfall och mord och hot med hjälp av pistoler eller andra skjutvapen.  Fem minuters sappande räcker. I s k actionfilmer ska det ju vara våldsamheter var och varannan minut om mallen ska hållas.

Moralpanik invänder nu säkert många om man vågar kritiserar detta. Frågan är inte OM vi påverkas utan  HUR vi påverkas. Skulle vi inte påverkas alls kan vi skrota hela reklamindustrin för då har marknadsförande företag gått på en jättebluff. Nu är det med säkerhet inte så. All information påverkar oss på ett eller annat sätt och diskussionen bör handla om hur och i vilken grad vi påverkas.

Kanske att tänka på inför julen när vi köper julklappar till varandra i video- och spelbutikerna.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Vilhelminabo

  Helt kort, tycker jag det är för jäkligt med allt ”fiction” våld. Det räcker med det verkliga våld som visas på TV varje dag. Det är nästan så man börjar tro vi närmar oss avgrunden som det sätt vi lever eller hur vi påverkas leva. Den yngre generationen är förståss mera lättpåverkade. Eller är det vi som lever i stenåldern?

 2. Vilhelminabo

  Det finns ett ord som heter ”lagom”, det tycker jag passar in på det mesta här i livet. Mycket av det som är bra är både gratis och nyttigt. Man behöver inte köpa allt som finns. Men hur skulle då konsumtionssamället överleva….nja

 3. Same same

  Ja tror att människan av naturen är blodtörstig. Så vi får nog vara glada så länge de som har svårt att behärska sig stannar framför datorn. Hade själmordsbombarna haft intresse för dataspel kanske de stannat i soffan för att avreagera sig.
  Nästa steg borde vara att skapa ett vargdödarspel, så att den trångsynta jägarkåren stannar hemma från skogen. När man ser deras reflexmässiga ylande efter blod i media så kan man ju undra vad de gjorde på biologilektionerna. Kan de vara så att de satt längst bak i klassrummet?

 4. rationell

  Intressant att många trångsynta skyller våld på media. Sist jag kollade behövdes det inte dataspel för att folk ska ha ihjäl varandra. Självklart påverkas man men ansvaret ligger som alltid gör föräldrarna och personer som faktiskt triggas är antagligen instabila redan. Sådana här häxjakter har funnits i århundraden och de äldre generationerna har alltid trott att efterkommande varit värre än de själva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.