Fastighetsskatt – ingen orsak till oro

Storuman har bland de högsta höjningarna av taxeringsvärdena i landet. I vår avlånga kommun torde ändringarna av taxeringsvärdena vara väldigt olika. Om höjningen i snitt är 33 % kan höjningen vara nära noll i de östra glesbygdsbyarna och en mindre höjning i Storuman centralort.  De i särklass största höjningarna torde återfinnas i Tärnaby-Hemavan-området.

Öster om fjällområdet kan vi nog vara ganska lugna när det gäller skattmasen.

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Rubriken antyder att ingen har anledning oroa sig för ökad fastighetsskatt i Storuman kommun. Här måste jag rätta mig. Det är klart att fastighetsskatten höjs för boende i Tärnaby-Hemavanområdet och de hör ju till kommunen precis lika mycket som Gunnarnborna. Höga fastighetspriser i fjällområdet ställer också till problem för unga som vill skaffa sig bostad där. Angenämt kan det dock vara för den som vill sälja sin fastighet eller belåna den.

  2. B-G. Burman

    Det är väl helt klart att skatten höjs mest där tillväxten är störst och med tanke på vad som satsas i Gunnarn torde fastighetsskatten höjas ordentligt även där, eller vad tror du ?

  3. Håkan Rombe

    Svar till B-G. Burman (2011-03-10 22:58)
    Njaee. Någon tillväxt är det väl knappast fråga om i Gunnarn. Möjligen att hejda befolkningsminskningen något. Taxeringsvärdena grundas på aktuella försäljningspriser på fastigheter i ett visst område. Jag skulle nog hålla hårt i pungen om jag skulle köpa ett hus i Gunnarn, Långsjöby, Skarvsjöby, Stensele eller Storuman. Är det fråga om hyreshus vill jag inte ens ha dem gratis. Hade jag gott om stålar och ville köpa ett hus i Tärnaby-Hemavan-området vore dock möjligheterna till värdetillväxt goda. I vår grannkommun har man ett delikat ärende. Som pant för en fordran på 1 miljon har man hyreshus i Malgovik. Nu ligger Malgovik nära centralorten men ändå. Kommunalrådet säger att panten är säker. Jag vet inte om det finns bottenlån med bättre panträtt än V-mina kommun, i så fall är läget värre. För att få reda på hur det ligger till med värdet är det väl bara att bjuda ut hyreshusen till försäljning. Jag kommer inte att bjuda en krona men kanske VIBO bjuder minst en miljon eller vad som behövs. I VIBO sitter nämligen de politiker som lånat Sperling 1 milj mot säkerhet i hyreshusen i Malgovik. Simsalabim kommunen är ”skadeslös” fast ändå inte. Skattebetalarna äger ju även VIBO. Jag blir inte klok på en del politiker. Men kanske Sperling räddar ansiktet på dem den här gången genom att plötsligt dyka upp med 1 miljon i handen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.