Fotboja på pedofiler

Enligt Uppdrag Granskning sätts fotboja på dömda pedofiler i Kalifornien. Dessutom är det vanligt i USA att information om var dömda pedofiler bor är offentlig. I programmet visade poliser hur den GPS-baserade fotbojan fungerar. På en elektronisk karta larmas polisen så fort en dömd pedofil närmar sig en skola, daghem eller lekpark och polisen åker direkt ut och kollar. Detsamma gäller om pedofilen besöker bostadshus. Polisen kontrollerar att inget fuffens är på gång.

I Sverige däremot händer inte ett skvatt sedan pedofilen avtjänat sitt straff. Det händer att föräldrar till brottsoffer upptäcker att pedofilen bosatt sig i brottsoffrets eget kvarter utan att man fått minsta information. Hur kul är det? Görs inget åt själva grundorsaken till den brottsliga aktiviteten är återfallsrisken mycket stor för dessa brott. Jag har tidigare skrivit att den dömde pedofilen bör få välja mellan att låta sig åtgärdas eller att sitta inlåst resten av livet. Den fotboja som används i Kalifornien torde upplevas som ett bättre alternativ av pedofilen själv men frågan är om fotbojan är hundraprocentigt säker i svåra fall och frågan är också vad som händer när fotbojan tas bort. Ska fotbojan sitta på tills brottslingen är rullstolsbunden på något äldreboende?

Jag har tidigare också skrivit att dömda överfallsvåldtäktsmän och liknande bör få välja mellan att låta sig åtgärdas eller sitta inlåst resten av livet. Även här borde fotboja kunna komma i fråga som en preventiv åtgärd sedan fängelsestraffet är avtjänat som ett alternativ.

Fotbojan är väl egentligen inte ett straff som den används i Kalifornien utan en lämplig och human behandling mot ett livslångt oacceptabelt beteende (=sjukdom). Men varför händer inget i Sverige? Obegripligt efter Engla och en mängd andra fall. Varför ge SD frispel på detta område där en stor majoritet av befolkningen torde tycka precis som jag? Och som Kaliforniens lagstiftare tycker.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. Isak

  I veckan som gick avslöjade Patrik Sjöberg i sina memoarer
  att han och ett okänt antal ungdomar yttnyttjats sexuellt
  av sin tränare Viljo Nousianen. För alla utomstående så
  slog denna nyhet ner som en bomb. Viljo är sedan länge död
  och kan inte försvara sig, och ingen övrig närstående hade
  märkt eller sett något som kunde antyda på pedofili. En
  pedofil ser inte annorlunda ut, och dom flesta pedofiler
  blir aldrig dömda och finns dagligen mitt bland oss.

  I början på 70-talet satt Sivert Öholm häktad och åtalad
  för otukt med barn och försök till våldtäckt. En flicka
  som då var 12 år påstod att hon hade haft sin sexdebut
  med sin lärare Sivert Öholm. Ytterliggare tre unga flickor
  anmälde också honom för sexuella trakassserier. Som det så
  ofta är i sådana här fall, så trodde rätten mer på en hög-
  utbildad lärare och politiker. Hade dessa handlingar som
  Sivert påstods ha gjort hänt med den lagstiftning vi har
  idag så skulle det sannolikt renderat i en fängelsedom
  och ett ordentligt skadestånd. Flickorna som idag är vuxna
  har fått leva ett helt liv anklagade för att vara lögner-
  skor. Sivert Öholm har levt ett framgångsrikt liv i ramp-
  ljuset, och har varit en ansedd person i SVT och i poli-
  tiken. Vi som känner dessa idag kvinnor vet att dom be-
  rättade sanningen, men dom hade hela det dåvarande sam-
  hället emot sig. Dom som vill ta del av domen så heter
  den B131/70 (senare ÖB77B) från 70.12.30.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.