Storstäderna suger åt sig

Enligt TT ökar antalet jobb starkt i Stockholm-Uppsala och i Göteborg. Det är tjänstesektorn som drar. Skåne går dåligt och är troligen smittat av att det går dåligt i Danmark. Undantag finns. T ex Norrbotten där gruvnäringen expanderar. Vi får väl i Västerbottens glesbygd hoppas på de gruvprojekt som planeras.

Det ser alltså ut som det alltid sett ut sedan flyttvågen började i slutet på 1950-talet. Glesbygden blir glesare eftersom det där saknas näringsförutsättningar och unga välutbildade människor flyttar till regioner som behöver välutbildade människor, t ex Stockholm. Vårt eget Umeå expanderar också men kanibaliserar egentligen på Västerbottens glesbygd.

Ja, varför sörja över att vår ungdom hittar bra karriärmöjligheter och utveckling i storstäderna. Lycka till borde vi säga.  "Vi flytt int" passar nog inte alla i de nya generationerna.

5 kommentarer

 1. 55:a

  Jag 56 år som flyttat från Storuman…då är det illa ! Ser inga framtidvisioner, inget nytt som händer allt går i samma fotspår. Hur ska då dom unga vilja stanna när jag med min ålder inte vill ??? Känns inte som det finns någon framåtanda för kommunen. Stilla stilla flyter allt , inget händer !

 2. Håkan Rombe

  Svar till 55:a (2011-11-28 23:04)
  Det finns trots allt många eldsjälar som får saker att hända. Exempelvis Kulturakademin. Många företagare med framåtanda finns också. Gruvor och vindkraft planerar och genomför stora investeringar som kommer att ge jobb åt många. Det är tyvärr ofta fråga om jobb som att sitta hela dagarna i en maskinhytt. Det kanske inte attraherar alla utåtriktade ungdomar som lämnar gymnasieskolan. Positivt ändå. När gruvorna är tomma på malm och vindkraftverken byggda har vi en arbetskraft som inte har kompetens för jobb inom vård, omsorg, skola och tjänstemannasektorn. Vi får kanske problembilden som gamla bruksorter brottar med idag. Utbud och efterfrågan på arbetskraft ser olika ut.

 3. Aroon

  Skillnaden förr och nu (50-tal och uppåt) är att det är så mycket taskspeleri. Snabba klipp och enorma vinster för (stor)-företagen. Tidigare var ett arbete ett måste, idag kan man slå ner en (gamling) på gatan eller utge sig för något och inspektera villor och hus och sedan göra inbrott. Orligheten florerar både bland företag och privatpersoner. Det gamla hederliga ”arbetarsamhället” eller folkhemmet har blivit ett tillhåll för tjuvar och banditer. Tidens anda? De högst betalda kräver ännu högre löner, medans låg och mellaninkomsttagare som ser till att Sverige rullar, parasiteras p g a de styrandes politik.
  Hela samhället är förpestat och det måste vi komma tillrätta med, orättvisorna.

 4. Aroon

  forts….det som höll på att hända i sossesamhället var att alla skulle utbilda sig och därigenom utjämna klassamhället. Probleme ligger då i att ingen vill hålla i en sopkvast, städa toaletter, sälja korv, ja det som almmänt kallas för ”skitjobb”. Det som håller uppe samhället är typ såna jobb. Serviceyrken exempelvis har alltid varit underbetalda. Ta en bilmekaniker som exempel och tänk på vad en sån uträttar i jämförelse med en som sitter på kommunen och ”vänder blad”. Dessutom när det är dags för pensionering, om denne uppnår den, har personen dragit i sig så mycket gifter (gaser, vätskor, oljor m m) att denne är förstörd rsten av livet. Skulle då personen ifråga begära arbetsskadeersättning blir det genast bakut och följs av en utredning som tar flera år och som oftast slutar i avslag. Det är det klassiska ”arbetarsamhället” där arbetaren sägs ha tillgång till lagstadgade rättigheter, men som bara finns på papperet. Verkligheten är en helt annan. M a o, avancerat skojeri, utfört av specialutbilde och där den som åstadkommer minst är vinnaren.
  Det här gäller förståss alla som drabbats av dålig arbetsmiljö och inte fått en krona i ersättning och de flesta ligger redan i jorden.
  Sverige är faktiskt en av de sämsta länder som säger sig ha demokrati, att utge ersättning för arbetsskador. T o M U S A är bättre som sägs värna om arbetarna minst. Nä någon riktig ”arbetarregering” existerar nog bara på papperet och i fantasin hos tjänstemännen. Arbetaren är bara en bricka, en spelpjäs på ett schackbräde.
  Vi flytt int!

 5. Aroon

  …ett av alternativen ut ur det elände jag beskriver är att skaffa sig något typ av utbildning som leder till bättre arbetsmiljö, bättre förtjänst och i slutändan ett längre och förhoppningsvis friskare liv. Vi flytt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.