Dopade sportjournalister

3:e statsmakten, journalisterna, ska ju granska olika företeelser i samhället och INTE vara en del av de företeelser de granskar. Idrott är numera miljardföretag och det är inte svårt att se att idrottsförbunden-företagen kan räkna in mediernas journalister i marknadsföringsavdelningen. Sålunda innehåller de svenska kvällstidningarnas sportavdelningar sida upp och sida ned med fotbollsskriverier och fotbollsskvaller året runt, även när det är 20 grader kallt och 1 m snö i Sverige.

I dag har vi ett tydligt exempel på symbiosen idrottskapital – journalister i bloddopningsfallet. Alla journalister stämmer upp i samma kör som ansvariga i de nationella skidförbunden. "Gammal skåpmat", "otillförlitliga metoder", "naturliga värden" etc etc. Journalister och skidledare låter som om de vore enäggstvillingar. Till en del är det naturligtvis ren avundsjuka mot Janne Josefsson. Han är den enda företeelse som sportjournalisterna i dessa yttersta dagar granskar vilket säger en del om den kåren.

Det ligger ju i öppen dag att höga blodvärden haft stort samband med jätteformtoppar vid stora mästerskap. Ryssar, estländare, tjecker, ungrare, polacker, österrikare, italienare, finnar och en och annan norrman och svensk utför helt plötsligt enorma prestationer. Svenskarna i gemen har haft svårt att "formtoppa" vid stora mästerskap och fått på skallen för det av journalisterna och nu igår grillades Charlotte Kalla och hudflängs av en del media. Reportrar flyger på henne sekunderna efter målgång och skall ha "förklaring". Hyenefasoner! Hon skulle vrålat som Artur Häggblad en gång gjorde till en påflugen reporter,  "åk själv för helvete". Kalla blev i går utklassad med nästan 1 minut på 10 km fri stil vilket är en evighet. Nu rycker de ut, journalisterna, och förklarar det med si och så många procent på höger och vänster ben på växel 3 o s v. Stilfel m a o. Dåligt tränad säger en annan. Problemet med dessa bortförklaringar är att stilskillnaderna i så fall förekommit hela vintern men fått stort genomslag vid ett visst lopp, VM-loppet över 10 km. En ryska kommer från ingenstans och blir trea. Hur ofta har inte detta fenomen inträffat i stora mästerskap? Kalla var lika oförklarligt chanslös som Per Elofsson var mot den gulögde och blodsprängde Mühleg i OS. Verpaluu från Estland var en annan bloddriven skidraket på sin tid.

Cykelsporten har varit neddränkt med blodpåsar och annat fuffens i tiotals år utan att Internationella cykelförbundet med tillhörande sportjournalistavdelning uträttat ett smack för att stoppa fusket. Miljarderna (i Euro!) talar. De olika skidförbunden är bortom all räddning när det gäller trovärdighet i dopningsfrågan.

Det kan vara så fruktansvärt trist att Charlotte Kallas enda chans på stora mästerskap är att  skaffa sig medicinsk expertis och ett välfyllt medicinskåp. Eller en astmadiagnos. Men bäst ändå är ett rent samvete. Har hon det kan hon i alla fall sova lugnt.

Det är dessutom helt klart så att bloddopning  inte är det enda sättet att bli bra i skidåkning. Det finns kvinnliga skidåkare som har "tvättbrädesmage" och kroppsmuskler som liknar det man ser hos muskelbyggare. Ingen nämnd och ingen glömd. Antalet preparat som kan höja prestationsförmågan är väl nästan i nivå med hela apoteket Kronans sortiment.

Jag ska se kvällens program kl 2000.  Det blir säkert intressant.

Tillägg efter kl 1730. Hur är det med planeringen? Olsson hoppade över 30 km skiathlon. Kalla åkte sprintstafetten bara något dygn före 10 km fritt, försök, semi och final. En fruktansvärt tuff dag.  Ingen från sprintfinalen lyckades något vidare  på 10 km fritt igår. Northug har också sparats från något lopp. Så de sportjournalister som gör ned Charlotte Kalla är inte bara hänsynslösa utan också okunniga och omdömeslösa. Som Artur Häggblad på sin tid sa, "åk själv för helvete"!

 

Etiketter: , , ,

11 kommentarer

 1. Håkan Rombe

  Mycket ska man höra….. Ett gott råd till Dählie m fl. Bada bastu, gå sedan till en vårdcentral och mät blodvärdet som då kommer att ligga högt. Gå sedan till Uppdrag granskning och visa upp det ovedersägliga ”beviset” på att blodvärdet är ”naturligt” högt. Det omvända görs inför en tävlingskontroll. Drick vatten och det sålunda utspädda blodet visar ”tillåtna” värden. Nog är det väl konstigt att konditionsidrottare som grupp ligger skyhögt över genomsnittsvärdet för befolkningen. För mig är det inte konstigt alls, var och en får ju bilda sig en egen uppfattning om vad som sker i det fördolda.

 2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

  Nu är det faktiskt så att blodvärden är mycket individuella.
  Men det är klart att nog skulle jag vara orolig för min hälsa, om mina blodvärden började ligga upp mot 200!
  Vad jag tycker är oroväckande är att man bara verkar tysta ner detta! Det är väl enkelt att som Nicklas Jonsson, gå till vårdcentralen och ta nya blodvärden från i dag?! Är man en människa med normalt höga blodvärden, så ligger de antagligen högt i dag också!
  Vad det gäller astmamediciner, så är det klart att har man astma, så lär man behöva dem.Här är det ju en frågan om hur man sen doserar? Hjärtklappning är ett vanligt tecken på överdosering.
  Jag tycker att det verkar som dom svenska tjejerna är jätteduktiga som juniorer, men sedan blir det inget mer med dom?! Vad kan det bero på??
  Någonting jag absolut tror är jätte viktigt för en idrottsman/kvinna, det är viljan att vinna, att vara bäst! Jag vet tre svenska idrottsprofiler som verkligen besuttit den viljan, och det är Sixten Järnberg, Ingemar Stenmark och Anja Pärsson…………..

 3. Bengt-Göran Burman

  Har just sett på TV hur norrbaggarna reagerar på reportaget i uppdrag granskning, tydligen är ämnet känsligt. Klart att man börjar ifrågasätta uthållighetssporterna bl.a. längdskidor och cykel, själv har jag efter alla avslöjanden tappat intresset för dessa sporter. Det kanske är dags att införa andra sporter i OS och VM sammanhang. Fia med knuff kanske är en sportgren fritt från doping och som därmed kan bli en ny publiksport.

 4. Håkan Rombe

  Svar till Bengt-Göran Burman (2013-02-28 23:48)
  Känner på samma sätt med sorg i hjärtat. Man kunde lika gärna ha VM och OS i apotek. Bästa pillren vinner. Skidledarna och då i synnerhet Norges skidledare agerar som föräldrarna till odågan som mobbar sina mindre och svagare kamrater och som i övrigt begår kriminella handlingar. Min son/dotter har inte gjort något FÖR DET VET JAG!! Genomskinligt och korkat. Skidledarna, även en del svenska, borde bytas ut snarast innan de gör bort sig ännu mer. Det är synd om Norge som bara har fisk, olja, nationalhelter och flaggor att vifta med. Och pengar!

 5. Håkan Rombe

  Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2013-02-28 09:52)
  Om jag förstår saken rätt när det gäller blodvärden kan man visa upp vilka värden som helst. Basta utav f-n innan provet och du får högt blodvärde. Drick vatten utav bara f-n före provet och du får ett lågt blodvärde. Rätta mig om jag har fel.
  Detta gör att jag inte skriver under på de listor som nu förhoppningsvis presenteras. Är fusket systematiskt så är blodvärdena säkert ”rätta” men manipulerade på ovan beskrivna sätt. Svenskarna har dock övervägande normala värden och i synnerhet kvinnliga åkare som i ett par fall nästan lidit av anemi. Undra på att de blir frånåkta av apoteksländerna!

 6. Alberto Åberg

  Doping eller inte!!

  Lyft huvudet lite allihopa!!

  Jag får en känsla av, att det handlar om en nation,
  med en ledare som inte accepterat att han fick stå för allt som avslöjades,
  och som sedan med all sin kraft försöker att få alla andra nationers idrottsmän att se lika smutsiga ut.

  Han avstänges på livstid från all idrottsverksamhet.

  Han åker iväg till nästa stora mästerskap,
  och i handbagaget fullt med dopingklassade medikament.

  Varför det..

  Ja en möjlighet är att ”plantera” ut hos andra nationer,
  så att ”man” ser att alla har lika smutsig bakgrund.

  Vad hände med han..

  Stoppad i tullen, hemsänd me första flyg!!

  Sedan har han lyckats, få nån journalist med på tåget till smutskastning och så har nån fler journalist
  ”tyckt synd om den natioen” eller har litt sympati för han och hans nation.

  Och så blir det fler o fler förblindade som debatterar i dopingdebatten.

  De som testas där och då,
  me dom metoder som fanns då och var fria från olovliga medel,
  är INTE DOPINGMISSTÄNKTA!!!

  De som har utfört dessa tester, kontrollanter av olika rang,
  borde hellre blanda sig i debatten,
  och förklara, att ingen som har testast dopad
  har hellre inte nån anledning att försvara sina prestasioner i resultatlistorna.

  Alberto Åberg

 7. Mr Cool

  Doping i alla dess former känns både smutsigt och ovärdigt idrott även om publiken läskas av goda resultat. Jag instämmer i det mesta du skriver men vill erinra om att vi i Sverige inte varit förskonade mot detta och jag nämner då bara Christer Garpenborg såväl som Linda Haglund samt ”Ricky” diskuskastaren. Sen har vi ju alla dom fantastiska idrottskvinnorna med hår på brösten från gamla östblocket där Tamara och Irina Press ”bröderna Press” samt Jarmila Kratochvilova utgör lysande exempel. Vår egen lysande stjärna Anders Gärderud lär ha haft friidrottssveriges största resväska med ”läkemedel” som han släpade runt på tävlingar under 70-talet men han har aldrig blivit ”den dopade” i folkmun. Hur det verkligen var vet jag inte men resultater från 1976 på distansen var 8.08.02 och det slogs först 1989 av Kenyanen Ezekiel Kemboi med tiden 8.00.43 vilket väcker en del funderingar. Annars är det bedrövligt med alla resurser som går åt för att kontrollera och avslöja detta speciellt då de som tar fram dopingmetoderna ständigt ligger före.

  • Christer Garpenborg

   Det är fruktansvärt att bli beskylld för doping.Det finns väl något som kallas ärekränkning eler
   är det fritt fram och skriva vilken skit som helst.
   Christer Garpenborg

   • Håkan Rombe (inläggsförfattare)

    Har tittat igenom inläggen och en signatur har nämnt ditt namn tillsammans med Linda Haglund och Ricky Bruch i dopingdiskussionen. Jag borde ha reagerat för jag har aldrig sett eller hört namnet Christer Garpenborg förekomma i dopingsammanhang och jag har hela livet varit intresserad av friidrott så jag borde ha lagt märke till det i så fall.

 8. Håkan Rombe

  Svar till Alberto Åberg (2013-03-04 19:00)
  Den här finnen är lätt att förstå. Men vad jag förstår var de värden han hade på listan på kända redan då finnarna åkt fast men var inte kopplade till specifika åkare. Vad finnen sa sig ha var listan kopplad till specifika åkare och de utpekade åkarna och ledarna har inte förnekat detta utom vissa som förnekar precis allt, även det uppenbara. Det är väldigt osnyggt mot medtävlarna att fuska med höga blodvärden. Per Elofsson blev ju knäckt av Mühleg vid OS i Lake Placid så Per tappade sugen att tävla mot fuskare och lade av tvärt. I Lake Placid var det ju flera medaljörer och tävlande som åkte dit och säkert ännu fler som borde åkt dit om metoderna varit 100%:iga. Eftersom de kunniga kan bluffa med blodvärden en hel del är det säkert en hel hop åkare som fuskat men klarat sig från Pontus Pilatus under 1990-talet och långt in på 2000-talet. Verpaluu åkte dit till slut men estländarna hade säkert fuskat i åratal innan dess. Det är väl ett dussin ryssar som åkt fast de senaste åren.
  Och vi ska ju inte blunda för att det finns även andra sätt att dopa sig, t ex steroider, och klara kontrollerna. Marion Jones är ju bara en i en lång rad som dopat sig och klarat dopingtesterna i minst 10 år. De har åkt fast tack vare att inblandade läkare m fl fått ångest och börjat tala. Den magre Johan Olsson har knappast byggt muskler med steroider i alla fall men på damsidan kan man ju fundera över vissa.
  Det är hur trist som helst och jag har förlorat minst hälften av mitt intresse för toppidrott. Man vet ju inte om man applåderar ett apotek eller en bra idrottsman.

 9. Alberto Åberg

  Psefdo debatt!!

  Ja, jag sa att
  ”De som testas där och då,
  me dom metoder som fanns då och var fria från olovliga medel, är INTE DOPINGMISSTÄNKTA!!!”

  Nån el några vägrar att tro på de metoder som, dopingtest utförs på, inte är sanna!!

  Om någon har nån gång blivid testad och det finns möjlighet att göra om den testen,
  enligt den nutida metoden.. så bevisar det att metoderna utvecklats, om de finns spår av nutida olovliga medel!

  I utvecklingen så har det också, tillkommit ett flertal nya medel på dopinglistan.

  Men fortfarande så är,
  ”De som testas där och då,
  me dom metoder som fanns då och var fria från olovliga medel, INTE DOPINGMISSTÄNKTA!!!”

  De som nu försiggår i debatten, är precis vad jag menar ”Smutskastning på på andra för att rentvå”
  de sina egna.

  Jag har själv en idrotts karriär bakom mig, och när jag gjort 2.38 och 27 plats i Sth Marathon 1982,
  och efter 3 mån senare i september gör 2.26, blivit smutskastad i omklädningsrum för att ha varit dopat.

  Varsågod, jag står till förfogande, för dopingtest för den som vill betala den, svarade jag.

  Jag vet att jag var fri från då kända olovliga medel.

  Dagens metoder hade säkert funnit, att jag som åt mycket müsli, hade något olovligt i kroppen, eftersom
  jordbruks produkterna genmanupulerats krafigt redan då, och för att naturlig jordbruks drift hette allaredan då,
  för alternativ jordbruk!!

  Resten av denna debatt, är ryktesspridning, och någon får det till slut som ”sanning”..

  Känner igen den formen av ”nyheter” som kommer rullande in från ingenstans, och ovillkorligen ska försvaras av den eller dom utpekade!!

  ”byskvaller” hette de då jag växte upp i urskogen i Stensele kommun, numer Storuman.

  Alberto Åberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.