Avdragsrätten för gåvor bör avskaffas

 Avdragsrätt för gåvor till ideella föreningar  innebär att andra måste betala in skatt till vårt gemensamma bästa med motsvarande belopp. Det är inte rättvist! Det finns en massa invändningar man kan ha. Vilka föreningar och organisationer  som är tillåtna bestäms av Skatteverket som naturligtvis har en omöjlig uppgift. En del organisationer har t ex ren geschäftsverksamhet som kan vara svårt att avslöja. Toppfigurer som åker privatflygplan etc. Jag tänker då främst på USA men inget hindrar att sådant kan hända även här. Vad jag menar är att det blir en gränsdragningsproblematik som urholkar legitimiteten. Folk är uppfinningsrika och många kommer att försöka "kvala in" på tillåtna listan.

De tillåtna organisationernas ändamål är ibland av sådan art att det inte kan vara ett allmänt samhälleligt intresse att alla skattebetalare skall vara med och subventionera verksamheten. Ja, ja, ja  jag förstår mycket väl att avdragsrätten tillkommit genom kohandel. Gränsdragningsproblem, ändamålsproblem och rättviseaspekten får mig att dissa avdragsrätten. MÖJLIGEN kan jag gå med på avdragsrätt för gåvor till forskning på allvarliga sjukdomar. Men gränsdragningsproblem igen! Vad är en allvarlig sjukdom?

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/att-ge-ska-inte-skattesubventioneras_8160570.svd

Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Lars Johansson

    Kan bara instämma Håkan, vi börjar få den amerikanska modellen där individen själv ska ha information dvs i en utopi veta allt om en organisation för att donera till rätt ändamål.

    Tror inte att skandalen i röda korset har passerat obemärkt eller som du påpekar viljan att hamna på listan för att få fördelen. Individen som vill kan då ta position för egen vinning skull.

    Men då måste jag ställa mig frågan hur ska vi annars ha det, tydligen var det gamla systemet där våra gemensamma tillgångar i form av statliga kronor passé. Jag tyckte om det gamla systemet, där inte man kunde lura individen utan de organisationer som kom i fråga hade regler att följa samt kontrollerades. de s.k. 900 konton har en viktig funktion.

    Om vi ska ha den nya modellen kanske vi ska starta Storumans ideella stödfond för de som lokalt vill skänka en slant till kommunens behov. Vi kan behöva förstärka en hel del inom samhällsservicen.

  2. Håkan Rombe

    Svar till Lars Johansson (2013-05-12 08:22)
    Frågan om organisationerna använder pengarna till det givaren informerats om är ett särskilt problem som både berör avdragsrätten och legitimiteten hos organisationen i fråga. Här behövs nog en ”uppdrag granskning” med jämna mellanrum. Skickar man en hundring till katastrofhjälp är det ju inte kul om administrationen tar hand om större delen av hundringen.

  3. G E Abrahamsson

    Hej Rombe! Jag har en fråga av en liten annan karaktär och det gäller äldreboende, de som bor där. Får man en viss del kvar av pensionen, exempelvis x-kronor som gäller för alla eller de med högre pension får kvar (behålla) en större del?

    Du förstår säkert vad jag menar. Tycker frågan är opassande i det här sammanhanget kan vi ju ta den vid ett annat tillfälle/G E Abrahamsson

  4. Håkan Rombe

    Svar till G E Abrahamsson (2013-05-12 10:07)
    Jag kan inte detaljerna och har inte bestämmelserna hemma men det är ungefär så här. Avgifter för mat och boende är så höga att personer med den lägsta pensionsnivån riskerar att inte få något över till personliga utgifter som kläder, telefon, mediciner, tidningar, nöjen mm. Därför finns regler för hur mycket brukaren får behålla till dessa personliga utgifter. Skulle tro att det är någon tusenlapp per månad, resten går till kommunen. Den som har högre pension får behålla det som ligger över utgifterna till kommunen för hyra, mat mm. För en person med 20000 per månad efter skatt i pension blir det mycket över för personliga utgifter som vederbörande behåller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.